Blyant gir friske urter

Blyant gir friske urter

At du kan få friske urter ut av din gamle blyant, høres ut som aprilsnarr, men det er det ikke.
Aase E. Jacobsen
24 Juli 2013 - 12:20

Sprout er navnet på blyanten som nylig ble belønnet med tittelen Verdens Mest Miljøvennlige Produkt i 2013, av den største globale handels- og markedsføringsorganisasjonen - IGC.

Økologisk

Årsaken er at den kombinerer et i utgangspunktet miljøvennlig produkt med enda et. Nemlig en blyant laget av sedertre som høstes på en bærekraftig måte og lages for hånd av folk som jobber under gode forhold og får rettferdig lønn.

Blyanten er navnet til tross helt giftfri. I enden som er farget grønn ligger økologiske urtefrø og venter på at blyanten skal bli så kort at den ikke duger som skriveredskap lenger.

Ingen garanti

Det er da du skal putte den oppi en potte med den grønne enden ned. Frøene ligger i en kapsel som oppløses når den eksponeres for fuktighet og spiringen starter.

Det er selvsagt ingen garanti for at det virkelig blir en stor og kraftig urteplante. For det avhenger som alltid først og fremst av «gartneren».

Les mer om urter

Blyantstubben må vannes regelmessig og du må sørge for at den får masse sollys. Sollyset må altså skinne direkte på blyanten din for at den skal spire og gro.

Crowdfundingprodukt

Det tar 2-3 uker før den spirer og 4-5 uker før de friske urtene er klare til å brukes i matlagingen. Det er selvsagt enklere å stikke innom butikken og kjøpe med seg en potte, men ikke like kult. Spesielt kan dette være en morsom gimmick for barn som jo er storforbrukere av blyanter i utgangspunktet.

Bak denne «ville» ideen står en gruppe unge produkt- og robotdesignstudenter som skaffet finansiering via Kickstarter.com – et sted der ganske alminnelige mennesker investerer i ganske ualminnelige ideer, etter «crowdfunding»-konseptet.

2000 investorer responderte og med 37.000 dollar på bok kunne studentene starte produksjonen av de første prototypene. Les mer om urteblyanten her: www.plantblyanten.nu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her