Vi har fått dilla på urter

Aldri før har vi brukt så mye urter i matlagingen. Utvalget er stadig voksende, og kryddervekstene skal helst være helt ferske før de havner i gryta. Pulver på boks er mindre interessant enn tidligere, men vi har fortsatt mye å lære.

De siste årene har salget av krydderurter tatt fullstendig av. Det samme gjelder smakstilsetninger som ingefær, salget av den er mer enn firedoblet. Chilipepperen er over dobbelt så populær nå som i 1998. Det viser tall fra landets største frukt- og grønnsaksgrossist, BAMA.

- Smaker fra middelhavsregionen er særlig populære, men også kryddermystikk fra fjernere strøk får tennene våre til å løpe i vann. Potter med frisk basilikum, koriander, rosmarin og estragon står i stadig flere kjøkken, og urtene er blitt faste innslag i kostholdet vårt. Dessuten er alle våre friske urter produsert i Norge, sier informasjonssjef Hanne Fløistad i BAMA. Hun forteller at det er særlig yngre mennesker som piffer opp maten med fremmede smaker.

Etterspørselen etter friske urter er mangedoblet. Det finnes snart 20 sorter å velge mellom, og basilikum er den store vinneren. De nesten 19 tonnene som ble solgt i 1998 økte til 64 tonn i fjor. Timian er en annen norsk slager. Totalt er salget av friske urter økt med 155 prosent i samme tidsrom.

Prøv deg fram
Matfaglig konsulent Sven Erik Renaa ved Gastronomisk Institutt i Stavanger, mener at nordmenn fortsatt er trauste i matvanene, særlig på hverdagene. Han er imidlertid glad for at vi er mer og mer opptatt av smak, og kvaliteten på råvarene.

- Importen av frukt og grønnsaker fra utlandet er blitt bedre, i tillegg til stor produksjon i Norge, øker tilgjengeligheten. Dette gjelder særlig i byene, men uansett hvor i landet du bor bør du ikke være fornøyd med det lille utvalget mange kjedebutikker fører, sier mateksperten. Han oppfordrer oss til å stille større krav til maten og prøve mer med urter og krydder.

Viktig timing
- Ferske urter gir nye smaksopplevelser og ikke minst rettenes opprinnelig smak. Imidlertid skal de ikke brukes før mot slutten av kokingen. Tørt krydder derimot, må være med lenge, sier han. Mateksperten råder også til å vise respekt for urtene, særlig de sterke.

- Krydderurten skal gi smak, ikke drepe smak. Man skal ikke legge på noe grønt bare fordi fargen er fin. Les litt om urtens egenskaper før du bruker dem, råder han, og hilser de unge generasjonenes matinteresse velkommen.

Kilde: Newswire
Foto: Opplysningskontoret for grønt

Her følger noen oppskrifter der friske urter er benyttet:

Enkel tomatsalat

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

stk

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Basilikumkylling med risotto og chili-/tomatcoulis

Fremgangsmåte

Kyllingfileten:
Skjær et par snitt i kyllingbrystet og stikk inn basilikumblader. Legg kyllingbrystene i en smurt, ildfast form og pensle dem med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Stek brystene midt i stekeovnen ved 180 °C i ca. 30 minutter.
 
Risottoen:
Fres løk og hvitløk i olje i en kjele til løken er blank. Ha i ris og safran og fres det litt. Hell i vinen og ½ dl buljong. Kok opp og rør i risen til all væsken er absorbert. Tilsett resten av buljongen i 3-4 omganger og rør i risen. La væsken få absorbere mellom hver speing. Risen er ferdig etter ca. 20 minutter. Rør inn smør og parmesan til slutt.
 
Chili- og tomatcoulis:
Fres løk og hvitløk i olje i en liten kjele til løken er blank. Tilsett tomatene og kok dem i ca. 5 minutter. Hell over i en matprosessor og kjør sausen glatt. Ha den tilbake i kjelen. Rør inn tomatpuré og smak til med salt og søt chilisaus. Kok inn sausen noen minutter før servering.
 
Tips:
Sausen kan også lages av godt modne tomater.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Mozzarella med salamichips

Fremgangsmåte

Legg salamiskivene på en rist i stekeovn på 150° C i ca. 1/2 time, eller rist dem eventuelt i en panne. Skivene skal være sprø og tørre. Legg salami, mozzarella og salsa lagvis på et fat.
Pynt med resten av salsaen og friske urter.
Ta frøene ut av chilipepper og paprika. Ha alle ingrediensene i en food processor. Kjør maskinen til alt er grovhakket. Smak til med salt og pepper.
La sausen trekke i 1 time i kjøleskap før servering.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Smakfull kalveragu

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i terninger og brun det i smør i en panne. Ha over i en stor gryte og dryss over salt og pepper. Rens småløken og brun den lett i pannen før den tilsettes gryten. Strø over hvetemel og tilsett hvitvin, fond/kraft, de hermetiske tomatene, tomatpuréen og urtene. Kok opp og la det småkoke i ca. 30 minutter. Rens vårløk og aspargesbønnene. Skjær vårløken i skiver, bønnene kan deles i to eller brukes hele. Tilsett i gryteretten og la det småkoke i ca. 15 minutter. Sprøstek baconet. Smak til med salt og pepper og dryss over sprøstekt bacon og revet parmesan rett før servering. Raguen kan serveres med ovnstekte poteter, kokte poteter og/eller godt brød.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kylling osso bucco med risotto milanese, saltbakt hvitløk, tomatkompott og basilikumolje

Fremgangsmåte

Stek kyllingbrystet i olje og glaser til slutt i smør med timian, rosmarin og hvitløk. Basilikumblader blansjeres og kjøres i mikser sammen med olje til en helt grønn væske som siles.

Risotto milanese:
Fres risottoris, safran og litt sjalottløk i olje. Hell over kyllingkraft og la koke inn til en relativt løs risotto. Monter med parmesan og kalvemarg.

Tomatkompott:
Tomatkjøtt, silt tomatsaft fra kjernene, finhakket løk og hvitløk samt tomatpuré sauteres til alt er puré. Smak til med salt og pepper.

Saltbakt hvitløk:
Hvitløkfedd med skallet på vendes i olje og grovt havsalt og bake si ovnen i 15-20 minutter ved 150 grader eller til feddene er myke.

Fordel risottoen på tallerkener, legg kyllingbrystet oppå, hell basilikumolje rundt samt noe innkokt kyllingkraft. Legg på saltbakt hvitløk samt en kule tomatkompott.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jons baskiske lammestek

Fremgangsmåte

Ben ut steken (el. be slakteren gjøre det) og skjær bort alt overflødig fett.
Kjør olje, pepper, rosmarin, timian, hvitløk, pinjekjerner (einebær) og salt i en hurtigmikser til en puré. Smør denne puréen på svinefileten og legg fileten midt inne i lammesteken. Surr sammen steken med hyssing, og smør steken inn med sitronsaft og Jägermeister. Tilsett mer sitronsaft og/el. Jägermeister dersom det trengs for å dekke steken.
Legg steken i en plastpose og sett det hele i en bolle. Snu på steken av og til slik at alt blir jevnt marinert.
Varm opp stekeovnen til 180 grader. Sett steken i ovnen og stek den i ca. tre timer til 76 - 77 oC - eller til den er rosa. Bruk gjerne stekepose. Sjyen skal du bruke til sausen.
La steken hvile i 10 min. før den skjæres opp i tynne skiver. Kok ut langpannen (el. bruk kraften fra stekeposen) og bruk den som sjy el. bruk den i sausen.
Server med poteter, soppstuing og kokte grønnsaker. Bruk gjerne mintgelé til.
En go'' vri på lammesteken!
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen