Boktips

Side etter side med nytelse åpenbarer seg for den som mottar en kokebok eller vinbok i gave. Apéritif ser gjennom noen av nylanseringene og gir deg forslag til hva du kan legge under treet til en du virkelig setter pris på. Her er våre anbefalinger i år:
Redaksjonen
01 Desember 2004 - 02:02

Karene bak kokeboka Fanget - mellom to permer prøver å lokke oss ut i naturens matfat ved å gi litt dårlig samvittighet. Belønningen er imidlertid verdt anstrengelsen, 70 lekre retter som alle kan klare å gjennomføre.

Lars Barmen nøyer seg ikke med å høste av naturens avling, men foretrekker også å tilberede maten ute. I kokeboka Koke ute gir han gode råd til deg som har lyst til å følge i hans fotefar.

I Tøffe drinker av Jan Vardøen får du oppskrifter på sommerdrinker og vinterdrinker, fra Cucumber Gin and Tonic via Havana Ice Tea til Café Brulôt. Hver drink blir behørig presentert med flotte, fristende bilder, grundig oppskrift, passende anekdoter og en mengde lidenskap. For dette er først og fremst en bok for dem som vil oppleve noe godt - gjerne sammen med andre.

Kokebøker med øl som tema er sjelden vare. Her er en omfattende guide for deg som ønsker fordypning i temaet utarbeidet av en av landets fremste øleksperter, Torbjørn Bull-Njaa.

For den som prøver å spise så rent som mulig, er landets første økologiske kokebok et must. Lekker er den også og veldig hyggelig og optimistisk lesning. En kokebok som tar råvarene og produsentene på alvor.

Kokeboken Bare sjokolade kombinerer nytte, opplevelse og god samvittighet. Den prøver nemlig å gi forståelse for hvorfor god sjokolade helst bør koste litt mer. Ved å kjøpe denne kokeboken og helst også den rettferdige sjokoladen gir du et lite bidrag til å rette opp skjevhetene i verdenshandelen.

Årets julegave til alle akevittelskere er allerede på plass i bokhandelen. Boken Akevitt - en norsk brennevinshistorie er ført i pennen av Norges eneste legale destillatør, Halvor Heuch, og omfatter det meste en trenger å vite om akevitt og norsk brennevinshistorie.

I sin første bok tar Bent og Annette Stiansen oss med på en fantastisk kulinarisk reise til steder så ulike som Frankrike, Italia, Vietnam, Thailand og Danmark.

Årets minst snobbete bok heter nettopp Snobbeskolen og er verken en kokebok eller en guide til hvordan skal bli eller unngå å bli en ekte matsnobb, samtidig som den er det. En skikkelig schizofren bok med andre ord som er virkelig underholdende å lese som innimellom all satiren samtidig gir kunnskap om de gode råvarene.

Harald Osa som neppe trenger noen nærmere presentasjon, har valgt ut sine favoritter fra landets første matkjendis' rikholdige meny, nemlig Henriette Schønberg Erken. Oppskriftene stammer selvsagt fra Erkens "Stor kokebok for større og mindre husholdninger" som inneholdt ikke mindre enn 2300 oppskrifter og ble utgitt første gang i 1914 for deretter å komme i 19 opplag og nye utgaver frem til 1952.

Oz Clarke har gjort det igjen. Denne gangen har han gitt oss et drueleksikon som gir forståelse for hvor viktig råvarene, altså druene, er for den ferdige vinen, og det på en morsom og inspirerende måte.

Det er ikke mer enn et år siden Eyvind Hellstrøm, nestoren i norsk matkunst, debuterte med sin bok Bagateller. Den som vet hvor mye arbeid det ligger bak en slik bok, ville kanskje ikke trodd at han skulle kaste seg ut i noe lignende med en gang, men nå lanseres årets sensasjon fra den kanten, nemlig Enkelt og perfekt.

Relevante seksjoner hos Apéritif
w Apéritif - Bøker
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her