Boktips

Side etter side med nytelse åpenbarer seg for den som mottar en kokebok eller vinbok i gave. Apéritif ser gjennom noen av nylanseringene og gir deg forslag til hva du kan legge under treet til en du virkelig setter pris på. Her er våre anbefalinger i år:

Karene bak kokeboka Fanget - mellom to permer prøver å lokke oss ut i naturens matfat ved å gi litt dårlig samvittighet. Belønningen er imidlertid verdt anstrengelsen, 70 lekre retter som alle kan klare å gjennomføre.

Lars Barmen nøyer seg ikke med å høste av naturens avling, men foretrekker også å tilberede maten ute. I kokeboka Koke ute gir han gode råd til deg som har lyst til å følge i hans fotefar.

I Tøffe drinker av Jan Vardøen får du oppskrifter på sommerdrinker og vinterdrinker, fra Cucumber Gin and Tonic via Havana Ice Tea til Café Brulôt. Hver drink blir behørig presentert med flotte, fristende bilder, grundig oppskrift, passende anekdoter og en mengde lidenskap. For dette er først og fremst en bok for dem som vil oppleve noe godt - gjerne sammen med andre.

Kokebøker med øl som tema er sjelden vare. Her er en omfattende guide for deg som ønsker fordypning i temaet utarbeidet av en av landets fremste øleksperter, Torbjørn Bull-Njaa.

For den som prøver å spise så rent som mulig, er landets første økologiske kokebok et must. Lekker er den også og veldig hyggelig og optimistisk lesning. En kokebok som tar råvarene og produsentene på alvor.

Kokeboken Bare sjokolade kombinerer nytte, opplevelse og god samvittighet. Den prøver nemlig å gi forståelse for hvorfor god sjokolade helst bør koste litt mer. Ved å kjøpe denne kokeboken og helst også den rettferdige sjokoladen gir du et lite bidrag til å rette opp skjevhetene i verdenshandelen.

Årets julegave til alle akevittelskere er allerede på plass i bokhandelen. Boken Akevitt - en norsk brennevinshistorie er ført i pennen av Norges eneste legale destillatør, Halvor Heuch, og omfatter det meste en trenger å vite om akevitt og norsk brennevinshistorie.

I sin første bok tar Bent og Annette Stiansen oss med på en fantastisk kulinarisk reise til steder så ulike som Frankrike, Italia, Vietnam, Thailand og Danmark.

Årets minst snobbete bok heter nettopp Snobbeskolen og er verken en kokebok eller en guide til hvordan skal bli eller unngå å bli en ekte matsnobb, samtidig som den er det. En skikkelig schizofren bok med andre ord som er virkelig underholdende å lese som innimellom all satiren samtidig gir kunnskap om de gode råvarene.

Harald Osa som neppe trenger noen nærmere presentasjon, har valgt ut sine favoritter fra landets første matkjendis' rikholdige meny, nemlig Henriette Schønberg Erken. Oppskriftene stammer selvsagt fra Erkens "Stor kokebok for større og mindre husholdninger" som inneholdt ikke mindre enn 2300 oppskrifter og ble utgitt første gang i 1914 for deretter å komme i 19 opplag og nye utgaver frem til 1952.

Oz Clarke har gjort det igjen. Denne gangen har han gitt oss et drueleksikon som gir forståelse for hvor viktig råvarene, altså druene, er for den ferdige vinen, og det på en morsom og inspirerende måte.

Det er ikke mer enn et år siden Eyvind Hellstrøm, nestoren i norsk matkunst, debuterte med sin bok Bagateller. Den som vet hvor mye arbeid det ligger bak en slik bok, ville kanskje ikke trodd at han skulle kaste seg ut i noe lignende med en gang, men nå lanseres årets sensasjon fra den kanten, nemlig Enkelt og perfekt.

Relevante seksjoner hos Apéritif
w Apéritif - Bøker

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen