Bør rydde opp i vikarbruk

Arbeidsgiverne bør rydde opp i egne rekker. Det er for mange midlertidig ansatte i bransjen, mener Hotell- og restaurantarbeiderforbundet.
Redaksjonen
12 Juni 2007 - 02:17

Bruken av midlertidig ansatte går ned i alle bransjer - unntatt i hotell- og restaurantbransjen.
 
- Arbeidsgiverne må rydde opp i egne rekker, sier Hotell- og restaurantforbundets Eli Ljunggren til Dagsavisen.
 
Misbruk
- Sånn som vi kjenner forholdene er det mye misbruk av midlertidige kontrakter, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.
 
Tall fra Statistisk sentralbyrå for første kvartal i år viser at det var 193 000 personer i midlertidig ansettelse i Norge. I fjor på samme tid var tallet 210.000.
 
Økning
Hotell- og restaurant er den eneste bransjen der bruken av midlertidig arbeidskraft har økt.
 
- Faglærte er en mangelvare, og vår bransje opplever store rekrutterings- og lønnsutfordringer. Når NHO sier at de ønsker å importere arbeidskraft fra utlandet for å dekke behovet, er det naturlig at vi ber dem rydde opp i ansettelsesforholdene her hjemme først, sier Eli Ljunggren, leder i Hotell- og restaurantforbundet og forbundssekretær i Fellesforbundet.
De seriøse også
Ifølge Ljunggren brukes midlertidig ansatte i for stor grad, selv av de seriøse arbeidsgiverne i sektoren.
 
- Vi prøver å selge Norge som turistdestinasjon, da er det nødvendig å ha folk i stillingene som tjener bedriftene på best måte. Vi mener at fast ansettelse bidrar til dette, sier hun.
 
Ulovlig
SSBs tall er fra første kvartal i år. Dermed kan ikke økningen forklares med at det om våren og sommeren blir et større behov for ekstrabemanning.
 
- Vi regner med at disse tallene vil stige ytterligere i sommermånedene, sier Ljunggren.
 
Kan være vikarer
De eneste gangene midlertidig arbeidskraft kan benyttes er som vikarer for medarbeidere som er borte eller for å håndtere åpenbart sesongarbeid. Det er ikke lov å bruke vikarer eller annen midlertidig hjelp i ordinær drift.
 
Bedrifter som ikke følger regelverket risikerer søksmål, selv om få midlertidig ansatte har gått til det skrittet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her