Bør rydde opp i vikarbruk

Arbeidsgiverne bør rydde opp i egne rekker. Det er for mange midlertidig ansatte i bransjen, mener Hotell- og restaurantarbeiderforbundet.
Redaksjonen
12 Juni 2007 - 01:17

Bruken av midlertidig ansatte går ned i alle bransjer - unntatt i hotell- og restaurantbransjen.
 
- Arbeidsgiverne må rydde opp i egne rekker, sier Hotell- og restaurantforbundets Eli Ljunggren til Dagsavisen.
 
Misbruk
- Sånn som vi kjenner forholdene er det mye misbruk av midlertidige kontrakter, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.
 
Tall fra Statistisk sentralbyrå for første kvartal i år viser at det var 193 000 personer i midlertidig ansettelse i Norge. I fjor på samme tid var tallet 210.000.
 
Økning
Hotell- og restaurant er den eneste bransjen der bruken av midlertidig arbeidskraft har økt.
 
- Faglærte er en mangelvare, og vår bransje opplever store rekrutterings- og lønnsutfordringer. Når NHO sier at de ønsker å importere arbeidskraft fra utlandet for å dekke behovet, er det naturlig at vi ber dem rydde opp i ansettelsesforholdene her hjemme først, sier Eli Ljunggren, leder i Hotell- og restaurantforbundet og forbundssekretær i Fellesforbundet.
De seriøse også
Ifølge Ljunggren brukes midlertidig ansatte i for stor grad, selv av de seriøse arbeidsgiverne i sektoren.
 
- Vi prøver å selge Norge som turistdestinasjon, da er det nødvendig å ha folk i stillingene som tjener bedriftene på best måte. Vi mener at fast ansettelse bidrar til dette, sier hun.
 
Ulovlig
SSBs tall er fra første kvartal i år. Dermed kan ikke økningen forklares med at det om våren og sommeren blir et større behov for ekstrabemanning.
 
- Vi regner med at disse tallene vil stige ytterligere i sommermånedene, sier Ljunggren.
 
Kan være vikarer
De eneste gangene midlertidig arbeidskraft kan benyttes er som vikarer for medarbeidere som er borte eller for å håndtere åpenbart sesongarbeid. Det er ikke lov å bruke vikarer eller annen midlertidig hjelp i ordinær drift.
 
Bedrifter som ikke følger regelverket risikerer søksmål, selv om få midlertidig ansatte har gått til det skrittet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mango gjør susen i denne wokoppskriften
Dagens rett
Wok med mango

Mango gjør susen i denne wokoppskriften

Men også det lille kicket fra chili setter et umiskjennelig preg. La det bli en hot torsdag og den kan godt bli kjøttfri om du ønsker det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her