Bransje
Satser alt i sommelier-VM i Argentina

Satser alt i sommelier-VM i Argentina

24 år gamle Henrik Dahl Jahnsen er en av de yngste VM-deltakerne gjennom tidene. Men lar ikke alder stå mellom.
Aase E. Jacobsen
08 April 2016 - 11:50

Henrik Dahl Jahnsen – daglig leder for Bølgen & Moi Ny-Hellesund - er rolig som få noen dager før han setter seg på flyet til Argentina og VM for vinkelnere. Her møter han 60 andre topptrente sommelierer fra 55 nasjoner i noe som kan virke som en umulig oppgave.

-Jeg er forberedt på at det er et veldig høyt nivå og har samtidig forberedt meg så godt som mulig, forteller Henrik. - Hovedfokus har vært det vi vet kommer uansett som blindsmakinger og dekantering hvor det er poeng å hente. Teori er normalt det som avgjør, men siden pensum er så enormt er det nesten umulig å være like oppdatert på absolutt alt.

Fagområdet er nemlig ikke bare vin, men alt som berører serveringsfaget. Derfor er kaffe et område Henrik har brukt en del tid på. Og selv om vi har røykeforbud i Norge (og mange andre deltakerland) er fortsatt sigar et område som må beherskes til fulle.

Henrik har i de siste månedene etter at han vant NM for vinkelnere for andre gang, trent samme med Knut Espen Misje, kaptein på Vinkelnerlandslaget.

Slik gikk det i årets NM for vinkelnere 

-Vi har jobbet en del med språk i forbindelse med blindsmaking som både gjøres muntlig og skriftlig, forteller Henrik som har som mål å komme til semifinalen som en av de 12 beste. Dette er hans første store internasjonale konkurranse. Tidligere har han to nordiske mesterskap bak seg i tillegg til flere nasjonale.

Henriks sterkeste sider ifølge ham selv er at han har en profesjonell, men hyggelig, altså ikke for stiv framtreden. Det har vist seg å gi resultater tidligere.  

Blant annet da Enrico Bernardo som 26-åring tok VM-tittelen i 2004. Hans kombinasjon av sjarm og kunnskap tok luven av alt annet man hadde sett på en sommelierscene. Svenske Andreas Larsson er eneste skandinav som har vunnet tittelen. Det var i 2007 da han var 35 år.

Slik fortoner livet seg etter en VM-seier

Det er en vis sjanse for at Sverige nok en gang kan få en VM-seier, for 31 år gamle Arvid Rosengren, regjerende europamester, er en av de største favorittene. Frankrikes David Biraud er også en sterk kandidat. Henrik mener også den argentinske kandidaten, Paz Levinson, som vant Amerika-mesterskapet, vil gjøre seg bemerket. Om han kommer som en av tre til finalen, blir det i så fall første gang for en søramerikaner, og mektig populært hos arrangøren.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester
Ukens drink

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester

Jørgen Dons er en av Norges mest fremtredende bartendere gjennom mange år og definitivt en av de mest joviale. At han også behersker det å lage den viktigste drinkingrediensen får du en smakebit på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler
+
Tester

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler

Akevitt i verdensklasse er kanskje noe du har hørt før, men nyhetene i mai skiller seg absolutt ut.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Carpaccio er perfekt sommermat, spesielt med denne vrien
Dagens rett

Carpaccio er perfekt sommermat, spesielt med denne vrien

Tunfisk kan på samme måte som hval kalles havets kjøtt. Og er derfor perfekt som carpaccio.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik baker du årets første rabarbrakake
Ukens kake

Slik baker du årets første rabarbrakake

Har du rabarbra i hagen, er det bare å begynne å bruke den. Og har du ikke, finnes friskplukket rabarbra i fruktdisken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester
Ukens drink

Lag en sommerlig drink med verdens beste akevitt - signert en bartendermester

Jørgen Dons er en av Norges mest fremtredende bartendere gjennom mange år og definitivt en av de mest joviale. At han også behersker det å lage den viktigste drinkingrediensen får du en smakebit på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler
+
Tester

Brennevinsnyheter i mai: Akevitt slik du ikke har smakt den før og noen heftige mezcaler

Akevitt i verdensklasse er kanskje noe du har hørt før, men nyhetene i mai skiller seg absolutt ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor
Dagens rett
Bluecheeseburger med coleslaw-tomatsalsa

Blåmuggost på burgeren er manges favoritt. Finn ut hvorfor

Saftig burgerkjøtt og smakskraftig ost er som hånd i hanske. Og nesten vanedannende godt. Prøv denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Carpaccio er perfekt sommermat, spesielt med denne vrien
Dagens rett

Carpaccio er perfekt sommermat, spesielt med denne vrien

Tunfisk kan på samme måte som hval kalles havets kjøtt. Og er derfor perfekt som carpaccio.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her