Bransje
Satser alt i sommelier-VM i Argentina

Satser alt i sommelier-VM i Argentina

24 år gamle Henrik Dahl Jahnsen er en av de yngste VM-deltakerne gjennom tidene. Men lar ikke alder stå mellom.
Aase E. Jacobsen
08 April 2016 - 11:50

Henrik Dahl Jahnsen – daglig leder for Bølgen & Moi Ny-Hellesund - er rolig som få noen dager før han setter seg på flyet til Argentina og VM for vinkelnere. Her møter han 60 andre topptrente sommelierer fra 55 nasjoner i noe som kan virke som en umulig oppgave.

-Jeg er forberedt på at det er et veldig høyt nivå og har samtidig forberedt meg så godt som mulig, forteller Henrik. - Hovedfokus har vært det vi vet kommer uansett som blindsmakinger og dekantering hvor det er poeng å hente. Teori er normalt det som avgjør, men siden pensum er så enormt er det nesten umulig å være like oppdatert på absolutt alt.

Fagområdet er nemlig ikke bare vin, men alt som berører serveringsfaget. Derfor er kaffe et område Henrik har brukt en del tid på. Og selv om vi har røykeforbud i Norge (og mange andre deltakerland) er fortsatt sigar et område som må beherskes til fulle.

Henrik har i de siste månedene etter at han vant NM for vinkelnere for andre gang, trent samme med Knut Espen Misje, kaptein på Vinkelnerlandslaget.

Slik gikk det i årets NM for vinkelnere 

-Vi har jobbet en del med språk i forbindelse med blindsmaking som både gjøres muntlig og skriftlig, forteller Henrik som har som mål å komme til semifinalen som en av de 12 beste. Dette er hans første store internasjonale konkurranse. Tidligere har han to nordiske mesterskap bak seg i tillegg til flere nasjonale.

Henriks sterkeste sider ifølge ham selv er at han har en profesjonell, men hyggelig, altså ikke for stiv framtreden. Det har vist seg å gi resultater tidligere.  

Blant annet da Enrico Bernardo som 26-åring tok VM-tittelen i 2004. Hans kombinasjon av sjarm og kunnskap tok luven av alt annet man hadde sett på en sommelierscene. Svenske Andreas Larsson er eneste skandinav som har vunnet tittelen. Det var i 2007 da han var 35 år.

Slik fortoner livet seg etter en VM-seier

Det er en vis sjanse for at Sverige nok en gang kan få en VM-seier, for 31 år gamle Arvid Rosengren, regjerende europamester, er en av de største favorittene. Frankrikes David Biraud er også en sterk kandidat. Henrik mener også den argentinske kandidaten, Paz Levinson, som vant Amerika-mesterskapet, vil gjøre seg bemerket. Om han kommer som en av tre til finalen, blir det i så fall første gang for en søramerikaner, og mektig populært hos arrangøren.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her