Budsjettvin

Det er ingen grunn til å la være å drikke rødvin selv om budsjettet er stramt. Ukens vin er et smaksrikt og rimelig alternativ som gjør nytten som vinfølge til mange krydrete høstretter. 201099.

Cuvée Sélection 1998 fra Robert Vic er et funn for slunkne lommebøker. Kroner 78,80 (varenr. 31390, bestillingsutvalg) er en meget bra pris for denne smaksrike rødvinen fra Languedoc i Sør-Frankrike. I denne priskategorien finner vi stort sett viner som skal drikkes så unge som mulig.
 
Cuvée Sélection er i dag i yngste laget, aromaene sitter litt langt inne og bør luftes en halvtime eller så innen den nytes. Det kan du gjøres ved å helle den i en karaffel eller skjenke i glassene før du setter deg til bords. Den tåler derfor, og har godt av, å oppbevares et til to år i en kjølig kjeller. Årsaken er først og fremst en suverent god årgang i området som ga konsentrerte viner. Cuvée Sélection er et utmerket følge til krydrete kjøttretter, til grillmat eller til å nytes alene.
 
Jordsmonnet er skrint, av vulkansk type. Det gir god drenering for den begrensede mengde nedbør som kommer i løpet av vekstsesongen. Drueblandingen i ukens vin er klassisk for området; 40 prosent cinsault, 30 prosent grenache, 20 prosent syrah og 10 prosent merlot. Denne siste ingrediensen gjør at vinen må benytte betegnelsen Vin du Pays d''Oc som de andre vinene fra Robert Vic. Produsenten har spesialisert seg på å lage gode viner, både éndrue- og blandingsviner, for en rimelig penge. Derfra kommer derfor en rekke svært gode kjøp: Merlot 1998 kr 82,60 (31040); Cuvée Sélection Blanc 1998 kr 79,70 (31939) og Chardonnay 1998 kr 89,10 (32222), alle i bestillingsutvalget.
 

 
Les Preignes les Vieux som er navnet på den 160 hektar store vingården, er en liten perle i seg selv. Og verd et besøk for dem som tenker å legge sommerferien til de kanter. Middelhavet og dets strender ligger bare et steinkast fra vinmarkene. Borgen som er fra 13. århundre er vakkert restaurert. Og mulighetene for å smake vin, som ikke er i salg i Norge, er selvsagt til stede.

 
Og trenger du overnatting, er Bill & Bens minihotell et engelskspråklig og rimelig alternativ. Ben lager dessuten utmerket mat, mye bedre enn gjennomsnittet for områdets restauranter.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Jan H. Amundsen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen