Ukens kake
By på denne luftige og friske desserten

By på denne luftige og friske desserten

Fromasj er undervurdert som dessert - i hvert fall lages det ikke så ofte lenger. Det kan du gjøre noe med. Prøv denne oppskriften.
30 Januar 2025 - 11:10

Det er litt 70-talls over fromasj, men ikke mindre godt av den grunn. I denne versjonen er det syrlig lime som løfter smaken og vaniljemakronbunnen som skaper kontrasten til det luftige og kremaktige.

Kanskje du vil se på de andre formasjoppskriftene også?

TIPS: Du kan godt droppe sukkerpynten og heller velge friske frukter. Se flere nyttige kokketips

Limedrøm med vaniljemakroner

Limedrøm med vaniljemakroner

Fremgangsmåte

  1. Limefromasj:
  2. Legg gelatinen i bløt i kaldt vann, ca 5 minutter.
  3. Kok opp limesaft og 10 g sukker i en kjele under omrøring til sukkeret har løst seg opp. Ta kjelen av platen. Hell av vannet fra gelatinen og smelt de i limelaken. La blandingen avkjøles.
  4. Pisk eggehviten nesten helt stive. Tilsett 20 g sukker gradvis under visping i den stive eggehviten. Visp til det blir en luftig og stiv marengs.
  5. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
  6. Visp kremfløten med 60 g sukker og vaniljefrø til luftig krem i en tredje bolle. Rør inn avkjølt limelake i kremen med en slikkepott.
  7. Til slutt vendes marengsen forsiktig inn i kremen. Fyll limekremen i kuvert skåler/former og sett de i kjøleskapet i noen timer.
  8.  Vaniljemakroner:
  9. Kjør mandler og melis i en foodprosessor til det blir et fint mel.
  10. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene.
  11. Pisk eggehviten nesten helt stive. Tilsett 30 g sukker og vaniljefrøene gradvis under visping i den stive eggehviten. Visp til det blir en luftig og stiv marengs.
  12. Vend mandelmassen inn i marengsen med en slikkepott. Ha massen i en sprøytepose. Sprøyt ut massen i sirkler. Diameter på sirklene bør være som kuvertformene til limekremen, høyde 1,5–2 cm.
  13. Forvarm stekeovnen til 180 °C. La den utsprøytede massen stå og tørke i ca 20 minutter før de stekes i 10–15 minutter.
  14. Hvelv limekremen ut (dypp evt. formen raskt i varmt vann) på toppen. Pynt med sukkerpynt.
  15. Sukkerpynt:
  16. Ha ca 100 g sukker i en stekepanne på middels varme. Varm opp sukkeret samtidig som pannen ristes forsiktig. Rør forsiktig når sukkeret har begynt å karamellisere seg (blitt gyldenbrunt).
  17. Hell karamellen over i en liten mugge e.l. som tåler høy temperatur, og la den renne i tynn stråle ned på bakepapir i fine kruseduller. Avkjøl og løsne forsiktig fra papiret

Lyst til å bake en annen kake med Fromasj  så se her

Deilige makroner du kan bake

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Melk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her