Cavasuksess og -bråk

Cavasuksess og -bråk

Mens det er blitt vanskeligere å få spanjolene til å sprette cavakorkene, er det vekst på eksportmarkedet. Men det er langt fra idyllisk i cavaland.
Aase E. Jacobsen
25 Mars 2013 - 15:20

Totalt ble det eksportert 161 millioner flasker cava i 2012. Veksten er på seks prosent. Selv om cavaprodusentene sliter på hjemmemarkedet, selges det fortsatt 81 millioner flasker her, i følge decanter.com.

Tyskland er det største markedet for cava. I Norge derimot går det ikke like bra. Her møter cava konkurranse fra billig prosecco. Mens cava hadde en økning på 1,5 prosent gjennom Vinmonopolet, var tallet 34,1 prosent, til 1,58 millioner flasker. Dermed har Italia passert Spania som Norges viktigste bobleleverandør.

LES OGSÅ: Cavasalget til værs

Men cavaindustrien er ikke bare idyll. Produsenten Raventos i Blanc valgte fra 2010-årgangen å gå ut av Cava DO da de mener at appellasjonen favner om mye som ikke er av topp kvalitet. Fra 2010 står det derfor ikke lenger Cava på flaskene, men Conca del Riu Anoia som er et mer begrenset geografisk område enn Penedès og med strengere regler når det kommer til utbytte.

Pepe Raventos mener Cava DO bare fokuserer på volum og er et utvannet konsept uten kontakt med det som er konseptet for et DO, nemlig en geografisk begrensning og strenge krav til druedyrking.
Han er ikke alene om å kritisere. Ni andre produsenter har også forlatt DO-et.

LES OGSÅ: Torres vil lage cava

Mens vinbøndene som leverer til Cava DO får en gjennomsnittspris på 0,20 euro per kilo, tilbys bøndene fem ganger så mye fra Conca del Riu Anoia DO. Men da må druene dyrkes økologisk, plantene må være minst 10 år gamle og utbyttet maks 10 tonn per hektar. Videre skal ikke «fremmede» druer som chardonnay og pinot noir tillates.

Den ferdige vinen må dessuten ligge minst 18 måneder på bunnfallet, mot 9 som er kravet til Cava DO.

Josep Albet, som er president i consejo regulador-et, forteller til decanter.com at det kommer til å skje endringer også for Cava DO.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her