Charles er konge

Charles Tjessem fra Gastronomisk Institutt er Årets Kokk 2002 samt Norges representant i neste års kokke-OL Bocuse d'Or. Han fikk både jury og publikum til å gispe ikke bare over kreativiteten i sin tre retters meny men særlig fordi han hadde lagt inn tra
Aase E. Jacobsen
19 Januar 2002 - 12:59

Charles Tjessem som til daglig leder Gastronomisk Institutt vant med klar margin konkurransen Årets Kokk 2002 under fagmessen Buffet 2002 i Stavanger Forum 18. januar. Tittelen kvalifiserer til å representere Norge i Bocuse d'Or, kokkenes eget OL som finner sted i Lyon neste januar. Da vil Tjessem møte verdens beste kokker til knivskarp kamp om gullplassering, en bragd som for øvrig Terje Ness, Oro, greide i 1999.

Selv om nivået blant de seks deltakerne i denne konkurransen som må sies å være den hardeste på norsk jord, sto Tjessem for konkurransens høydepunkt med stor kreativitet gjennom hele den tre retters menyen. Fiskeretten bestod av i alt 60 operasjoner. Og for kjøttretten hadde Tjessem lagt inn tranchering, et uhyre risikabelt moment i en konkurranse som dette, men som han taklet med briljans.

Årest Kokk og Bocuse d'Or-uttakingen er lagt opp som følger: Deltakerne må forholde seg til følgende råvarer: Ørret, oksefilet og oksehaler. Samt tre valgfrie garnityrer. Til konkurransen får de dessuten bringe med seg hele grønnsaker samt uklaret kraft. På konkurransedagen går startskuddet kl. 15 og første rett presenteres fire timer senere, så her arbeides det meget konsentrert. Hver rett skal legges opp i 12 porsjoner på serveringsfat og den 13. på tallerken.

Tjessems utfordrere denne gang var kollegaen Svein Erik Renaa som ble nr 2, Lise Finckenhagen, Bagatelle, som ble nr 3, Tom Victor Gausdal, Palace Grill, Erling Sundal, frilanser og Ole Erik Løkken, Puro (for øvrig vinner av NM i kokkekunst 2001).

Den nådeløse juryen bestod av blant andre Terje Ness, Oro, Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Sonja Lee, Magma, Bent Stiansen, Statholdergaarden og Arne Brimi, Fossheim Turisthotell.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her