Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Chilensk godbit

Prøv en flott rød chilener til kveldens utemåltid. Billig er den også.
Aase E. Jacobsen
15 Juni 2005 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Chile vekker ikke lenger like sterke vibrasjoner hos den vininteresserte som for ti år siden, men det betyr ikke at vinene derfra er uinteressante eller helt glemt. Fortsatt selges det i bøtter og spann (eller skal vi si bokser) av chilenske rødviner i prisklassen under 80 kroner.

Men i dette segmentet det er langt mellom de store smaksopplevelsene. Høye avlinger er landets største utfordring. Ofte er det snakk om langt over 100 hl/ha, som er minst en tredel for mye for å oppnå en vin med karakter. Chilenske viner har så å si alltid god farge og en del sødme som resultat av de svært lukrative klimatiske forholdene. Derfor lar nok mange seg "lure" til å tro at det er en god vin. Siden chilenske viner har vært under et kraftig prispress som følge av en svak dollar, og ikke minst siden landet har en betydelig overproduksjon av vindruer, skjuler det seg store kvalitetsforskjeller blant vinene under 100 kroner.

Casa Silva Colección Cabernet Sauvignon 2005 (40518) utmerker seg derimot. Ikke bare fordi den er bedre enn de fleste i sitt prissegment, men fordi den rett og slett er en god vin som byr på alle cabernet sauvignons positive egenskaper i godt monn. Fargen er dyp og tett. Duften følger opp med masse søte mørke bær som solbær, jordsmonn/jord, aske og fat samt et snev av grønne toner som eukalyptus og paprika. Smaken ligger ikke etter for den er sødmefylt og bløt med balanserende syre og tanniner, samt en del lakris i finishen. En god munnfull som fint kan drikkes alene men som på grunn av sin allsidighet er perfekt til sommerens utemåltider, enten det innebærer grilling eller en velfylt picnickurv.

Casa Silva befinner seg stilmessig midt mellom den nye og den gamle vinverden. Men årsaken til at Coleccion Cabernet Sauvignon 2004 er bedre enn mange andre, er en begrenset avling. 50 hl/ha er sjeldent lavt for en vin i denne prisklassen, men Casa Silva som holder til i Colchagua, en av Chiles beste vinregioner, arbeider etter strenge kvalitetsnormer. Alt arbeidet i vinmarkene er håndarbeid, og plantevernmidler er snart en saga blott.

Selv for en såpass rimelig vin, praktiserer Casa Silva den samme nøye drueutvelgelsen som for de dyreste. Druene til Coleccion Cabernet Sauvignon kommer fra to ulike deler av Colchagua. Dels fra 55 år gamle vinstokker i Angostura som er adresse for Casa Silvas hovedkontor. Og dels yngre vinstokker fra Los Lingues som er en av Casa Silvas nysatsinger.

Forskjellen mellom de to områdene er hovedsakelig topografisk. Angostura er flatmark, og Los Lingues er mer kupert samtidig som det vulkanske jordsmonnet er langt skrinnere. Dessuten er vekstperioden lengre og forskjellen mellom dag- og nattemperatur stor. Dette siste forholdet er gunstig for syreutviklingen i druene.

Forståelsen for betydningen av god drenering og terroir er i ferd med å bra seg i Chile hvor vinmarkene er konsentrert på det lettdrevne flatlandet. Og Casa Silva er blant produsentene som har kommet lengst. Den chilenske staten sponser sågar et forskningsprosjekt om effekten av terroir i regi av Casa Silva.

Vinhuset satser mye på shiraz som mange tror kan bli Chiles nye trumfkort. Casa Silva dyrker shiraz i det noe varmere området Lolol men som kjennetegnes av enda større temperaturforskjeller enn Los Lingues. Til høsten kommer en svært prisgunstig utgave i Coleccion-serien som er pakket med søte toner av bjørnebær, sjokolade og krydder, godt støttet opp av fine syrer og tanniner. Casa Silva lager dessuten flotte viner av druen carmenère fra Los Lingues, men som ikke er tilgjengelig i Norge, ennå. Det er derimot Casa Silva Reserva Cabernet Sauvignon 2003 (40520) fra Los Lingues. Pent laget, mye av alt, men den mangler litt smaksbredde. Da er carmenère- og shirazutgavene på samme nivå bedre.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her