Dagens NM-oppskrift: Glad Gris med hint av edle dråper

Heidi fra Holmestrand har sendt sin beste oppskrift til NM for amatørkokk. Bli med du også og vinn tur til Cognac.
Redaksjonen
03 Juni 2009 - 12:50

Kanskje er det du som konkurrerer om tittelen Norges beste amatørkokk og flotte premier på Karl Johan under finalen for NM for amatørkokk 2009.
 
Send inn din beste oppskrift som består av svinekjøtt og inneholder et syrnet melkeprodukt (rømme, kulturmelk, yoghurt el) samt minst ett annet meieriprodukt.
 
Bruk av norske og gjerne lokale råvarer vil bli vektlagt i bedømmingen.
 
 
Les mer om konkurransen nedenfor dagens herlige oppskrift.

Glad Gris med hint av edle dråper

Glad Gris med hint av edle dråper
Ingredienser
500 gram Svin indrefilet fra Grøstad gris
1 pk tørrsaltet bacon fra Grøstad gris
1 pk Provencepølse fra Grøstad gris
Smør - gjerne Kviteseid

4 Rødbeter
2 ss Seterrømme
1 ss Snøfrisk evt Haukelichevre
Litt frisk økologisk timian
Pepper

8 vårløk
2-3  ss Pineau des Charentes
Kviteseidsmør

1 Haukelichevre

2 dl Bygg-gryn
1 ts Kviteseidsmør
Ca 4 dl vann
1 ss kyllingfond
Evnt litt salt

Frisk timian

Sjysaus med Pineau des Charentes:
3 dl god kyllingkraft - gjerne fra glass
Sjalottløk
1 dl Pineau des Charentes
ca 75 g usaltet smør
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Stek 2 hakkede sjalottløk i smør og tilsett Pineau des Charentes. Kok inn til ca ½ dl, tilsett ½ dl god kyllingkraft og kok inn til ca 1 dl.

Pisk inn usaltet smør til sausen begynner å tykne. Smak til med salt og nykvernet pepper.

Vann ut bygggryn minst 4 timer. La de renne av og stek de i Kviteseidsmør, tilsett vann tilsatt litt fond og kok til de er møre.

Pepre indrefileten og "pakk inn" i bacon. Stek den i smør så baconet rundt blir brunt.

Stek i stekeovn på 125 grader i ca 25 minutter til den er gjennomstekt mens du steker provencepølser i smør.

Kok rødbetene så vidt møre i litt vann - kjør sammen med seterrømme med stavmikser til en glatt pure, smak til med salt og pepper og litt hakket frisk timian.

Skjær Haukelichevre i tynne skiver på tvers og grill i ovnen på bakepapir slik at de blir sprø

Stek vårløk som er delt på tvers i litt smør og tilsett Pineau. Kok inn Pineau til vårløkene er møre.

Skjær opp posjonstykker med indrefilet a ca 120 gram på tvers og legg på tallerken sammen med 2-3 biter Provencepølse, en god skje med rødbetpure og byggryn, 2 vårløk, drypp saus rundt, ikke for mye for sausen er ganske søt.

Server med sprø haukelichevre flak og litt frisk timinan.

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Heidi Vestergaard, HolmestrandOppskriften er sendt inn som et bidrag til NM for amatørkokk 2009

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en gresk vri på omeletten
Dagens rett
Gresk omelett med artisjokk, paprika og fetaost

Så lett lager du en gresk vri på omeletten

Omelett er noe av det raskeste du kan lage. Denne knallgode oppskriften med fetaost er inspirert av Hellas som vekker gode minner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her