Dagens rett

Kveite med olivenoljesaus, saltkokte småpoteter og gulrotpuré

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil

By på en feststemt fiskerett som aldri slår feil

Kveite er kanskje den flotteste fiskesorten du kan ønske deg på kjøkkenet. Bare prøv denne oppskriften.
10 Mai 2024 - 23:00

Kveite er nemlig veldig lett å jobbe med, enten du velger filet, skiver eller sågar hel fisk (oppdrett). Dessuten er den vennlig innstilt overfor de aller fleste smaker og smyger seg inn blant de fleste tilbehør. Ikke er den vanskelig å finne vin til heller.

Men her som ellers er det tilbehøret som bestemmer. Og i dette tilfellet er det oljesausen som er utfordringen. Til denne oppskriften har vi derfor valgt noen alternative hvitviner som fungerer godt sammen med extra virgin olivenolje som ofte har litt skarpe grønne toner.

Har du lyst på et annet tilbehør til kveite, kan du boltre deg i disse oppskriftene 

Kveite med olivenoljesaus, saltkokte småpoteter og gulrotpuré

Kveite med olivenoljesaus, saltkokte småpoteter og gulrotpuré

Fremgangsmåte

  1. Fisk: Renskjær kveitefileten og del opp i fire like store porsjonsbiter. Legg fiskestykkene på en smurt bakeform. Strø med en liten klype salt og litt nykvernet pepper. La fisken stå i ca 5 min så saltet får trekke litt inn. Bak på 180 grader i ca 6 - 8 minutter, avhengig av størrelse.
  2. Oljesaus:
    Kok opp en kjele med vann og gjør klart en bolle med isvann. Snitt et kryss i bunnen av tomatene og ha i det kokende vannet. Etter ca. 10 – 20 sekunder begynner skallet å løsne, ha da over i isvann og kjøl ned. Dra skallet av tomatene og kutt i fire båter. Ta ut innmaten og kutt tomatfiletene i fine firkanter.
  3. Smør paprikaene inn med litt olje og stek i ovn i 3 – 4 minutter på 200 grader – eller til paprikaene begynner å bli møre. Trekk av skinnet, fjern innmaten og kutt i like store terninger som tomaten.
  4. Fjern det ytterste laget av vårløken og skjær i fine sirkler.
  5. Bland grønnsaker med oljen og smak til med salt og pepper.
  6. Saltkokte småpoteter:
    Skyll potetene godt i kaldt vann. Ha deretter i en kjele med vann og 500 gram salt. Kok opp og la deretter potetene trekke på svak varme i 15-20 minutter til de begynner å bli møre. Sil av vannet.
  7. Gulrotpuré:
    Skrell gulrøtter og skjær i biter. Kok opp i en kjele med 1 dl vann og smør og kok på svak varme til gulrøttene er godt møre, ca 30 minutter. Sil av smørvannet men spar det til å spe gulrotpuréen med. Ha gulrøtter og ca 1 dl av smørvannet i en blender og kjør sammen til en glatt puré.

Her finner du mange oppskrifter med kveite

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her