Dagens rett

Posteier med soppfyll

Javisst kan du spise postei til middag
Foto: (Atide)

Javisst kan du spise postei til middag

Vi snakker ikke om leverpostei, men om små bakverk fylt med sopp eller annet godt slik de gjør det hos våre naboer i øst.
16 August 2018 - 02:00

Pirog er den mest typiske formen for fylt bakverk i deler av samisk kultur, Finland, Russland og Baltikum. Vi snakker om en gjærdeig som fylles med enten salt eller søtt. Ofte er det rug i melblandingen. I denne oppskriften er det hvetemel. Men du kan godt bruke 50/50 hvete- og rugmel for mer smak. Eller du kan like godt lage posteiene med teredeig (uten gjær) om du heller vil det. 

Og soppfyllet kan varieres etter hva du har tilgang på, egenplukket sopp eller sjampinjong fra butikken. 

Disse håndfullene kan serveres som en del av et koldtbord eller som hovedingrediens i et måltid. Da trenger du bare en frisk salat ved siden av.

Se våre andre oppskrifter på piroger

Posteier med soppfyll

Posteier med soppfyll

Fremgangsmåte

  1. Tertedeigen:
    Den må tilberedes på et kjølig sted og med kalde arbeidsredskaper.
  2. Bland mel, vann og eddik til en smidig deig. Kjevle den ut på godt strødd bakebord. Dekk halvdelen av deigflaten med tynne smørskiver og brett den andre halvdelen over.
  3. Kjevl deigen ut på nytt og gjenta operasjonen en del ganger, men sørg for at deigen får hvile mellom omgangene, især hvis smøret er litt for bløtt og kan tyte ut.
  4. Kjevl til slutt deigen til en ganske tynn leiv. Stikk ut fem bunner med diameter på ca 6 cm og fem ringer, ½ cm brede og med diameter på ca 5 cm. Kjevl ut deigrestene og lag ytterligere fem ringer.
  5. Legg bunnene på en smurt stekeplate og pensle dem med eggeplomme.
  6. Kleb to ringer oppå hver av bunnene (bruk eggeplomme) og pensle med egg på toppen. Sørg for at egget ikke renner ned på sidene, for det vil eventuelt kunne hemme hevingen av posteiene.
  7. Stek posteiene i ca 10 minutter ved 250 C. La dem stå til avkjøling, udekket, på en rist.
  8. Pirogdeigen:
    Hell melet ut på bakebordet og lag en grop i midten av haugen.
  9. Rør ut gjæren i lunkent vann, bland den med pisket eg og smeltet, lett avkjølt smør og hell blandingen opp i gropen i melet.
  10. Tilsett salt og sukker. Kna det hele sammen med resten av vannet til en smidig deig. Dekk deigen til og la den stå til heving ca 1 time.
  11. Kjevl ut deigen til ca 1 cm tykk plate og stikk ut sirkler på ca 12 cm i diameter. Disse klebes utvendig på små smurte kakeformer. Deigen pensles med resten av det piskede egget. Posteiene stekes deretter 8-10 minutter ved 250 C. La dem avkjøles før de blir løsnet fra formene.
  12. Soppfyllet:
    Legg en skive skinke i bunnen på hver postei.
  13. Gjør soppen i stand, hakk den grovt og brun den noen minutter i smøret under lett omrøring. Strø melet over og spe med melk. La blandingen surre 5 minutter på svak varme. Smak den så til med krydder.
  14. Fyll posteiene med soppstuing og dryss litt strøkavring over.
  15. Sett posteiene i stekeovnen ved 250 grader. Når strøkavringen begynner å bli gyllen, er posteiene ferdige.
  16. Det tar bare noen få minutter. Dryss eventuelt over med hakket persille til slutt.

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her