Posteier med soppfyll
Foto: Atide

Posteier med soppfyll

I Russland kalles disse posteiene pirozhki eller vatrushki. I denne oppskriften får du valget mellom pirogdeig (med gjær) eller tertedeig.

Fremgangsmåte

Tertedeigen:
Den må tilberedes på et kjølig sted og med kalde arbeidsredskaper. Bland mel, vann og eddik til en smidig deig. Kjevle den ut på godt strødd bakebord. Dekk halvdelen av deigflaten med tynne smørskiver og brett den andre halvdelen over. Kjevl deigen ut på nytt og gjenta operasjonen en del ganger, men sørg for at deigen får hvile mellom omgangene, især hvis smøret er litt for bløtt og kan tyte ut. Kjevl til slutt deigen til en ganske tynn leiv. Stikk ut fem bunner med diameter på ca 6 cm og fem ringer, ½ cm brede og med diameter på ca 5 cm. Kjevl ut deigrestene og lag ytterligere fem ringer.

Legg bunnene på en smurt stekeplate og pensle dem med eggeplomme. Kleb to ringer oppå hver av bunnene (bruk eggeplomme) og pensle med egg på toppen. Sørg for at egget ikke renner ned på sidene, for det vil eventuelt kunne hemme hevingen av posteiene. Stek posteiene i ca 10 minutter ved 250 C. La dem stå til avkjøling, udekket, på en rist.

Pirogdeigen:
Hell melet ut på bakebordet og lag en grop i midten av haugen. Rør ut gjæren i lunkent vann, bland den med pisket eg og smeltet, lett avkjølt smør og hell blandingen opp i gropen i melet. Tilsett salt og sukker. Kna det hele sammen med resten av vannet til en smidig deig. Dekk deigen til og la den stå til heving ca 1 time.

Kjevl ut deigen til ca 1 cm tykk plate og stikk ut sirkler på ca 12 cm i diameter. Disse klebes utvendig på små smurte kakeformer. Deigen pensles med resten av det piskede egget. Posteiene stekes deretter 8-10 minutter ved 250 C. La dem avkjøles før de blir løsnet fra formene.

Soppfyllet:
Legg en skive skinke i bunnen på hver postei. Gjør soppen i stand, hakk den grovt og brun den noen minutter i smøret under lett omrøring. Strø melet over og spe med melk. La blandingen surre 5 minutter på svak varme. Smak den så til med krydder. Fyll posteiene med soppstuing og dryss litt strøkavring over. Sett posteiene i stekeovnen ved 250 grader. Når strøkavringen begynner å bli gyllen, er posteiene ferdige. Det tar bare noen få minutter. Dryss eventuelt over med hakket persille til slutt.

Flere oppskrifter på deilige posteier

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Ekstra julete kringle med kanel og sjokolade.
Ukens kake

Ekstra julete kringle med kanel og sjokolade.

En slik kringle vekker begeistring hos alle. Enten det er hjemme, på jobben eller juleavslutningen. Dessuten er den en perfekt førjulsgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

And på julaften - planlegg drikkefølget nå: Dette drikker du til and
Tester

And på julaften - planlegg drikkefølget nå: Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen
Julemat
Drikke til kalkun

Her finner du det perfekte drikkefølget til kalkunen

Her har du forslag til både vin og øl som matcher kalkunmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge
Annonse

Unike og autentiske spanske matopplevelser i Norge

Oslorestauranten Xef og Asker-restauranten Porfavor Tapas & Vinbar er Norges eneste utvalgte av den offisielle spanske matsertifiseringen Spain Certification Program. Nærmere Spania kommer du ikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du dyr smak? Finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 20. januar

Har du dyr smak? Finn din favoritt

Dette kurset er for deg som ønsker å smake forskjeller og likheter på viner i ulike prisklasser, og selvfølgelig ha det gøy!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Saftige sprøstekte kjøttbiter med tomatsaus og spagetti frister alle
Dagens rett

Saftige sprøstekte kjøttbiter med tomatsaus og spagetti frister alle

En smaksrik vri på klassikeren piccata milanese som kan lages med kalv, svin eller kylling - eller også fisk (eller sellerirot for vegetarisk vri) om det frister mer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her