Danske Tina og finske Pontus seiret

Tina Jacobsen fra Engø Gård og Pontus Dahlstrøm fra Bagatelle hentet inn seieren i henholdsvis Young Chef og Young Sommelier 2003 i skarp konkurranse med unge kokke- og vinkelnertalenter. Nå er de klare til å nyte premien som er besøk hos champagnehuset M
Aase E. Jacobsen
17 November 2003 - 08:58

Konkurransene Young Chef og Young Sommelier 2003 har som formål å få frem nye talenter blant kokker og servitører/vinkelnere. Interessen blant bransjens yngste er naturlig nok stor, og konkurransen dermed tøff, siden premien er berømmelse i tillegg til en velfortjent studiereise til Champagne og Moët & Chandon.

Tina Jacobsen er andre kvinne som blir Young Chef. Den 22-årige dessertkokken som har arbeidet på Engø Gård i Vestfold siden hun avsluttet læretiden i hjemlige Danmark, mestrer mer enn måltidets avslutning. Faktisk så demonstrerte hun en meget høy grad av konsistens gjennom hele måltidet. Med i juryen var for øvrig Lise Finckenhagen, historiens aller første norske Young Chef overhodet i 1998, og altså den første kvinnelige vinneren.

I motsetning til tidligere års konkurranser var reglene strengere i år ved at deltakerne gikk til konkurransen uten å vite hva de skulle lage. De måtte altså stille tomhendt til konkurransen, kun egne kniver var tillatt medbrakt. Alle fikk utdelt en såkalt mystery basket med alle nødvendige ingredienser som dermed var like for alle, kylling i forretten, kveite i hovedretten og kokos samt hvit sjokolade i desserten. Dessuten skulle maten passe til tre av Moët & Chandons champagner, nemlig Brut Impérial, vintage 1996 og Nectar Impérial Sec.

Slike rammebetingelser stiller store krav til struktur, og der overbeviste Tina Jacobsen stort. Og altså ikke bare Lise Finckenhagen, men også juryens øvrige medlemmer, seniorkokkene Lars Barmen og Bård Greni Karlsen, Geir H. Eikeland, Moët & Chandon-importøren Strøm og Aase E. Jacobsen, redaktør, Apéritif.

I Young Sommelier of the Year 2003 som gikk parallelt var det tre runder før vinneren kunne kåres. Dette er i motsetning til andre vinkelnertevlinger en ren blindsmakingskonkurranse. I den innledende runden måtte deltakerne evaluere fire viner fra fire ulike land. De fem beste gikk videre til semifinalen som bød på fire viner fra samme land. Til finalen kom de tre beste som skulle ta stilling til fire viner fra én region. Årets finale var litt av en nøtt siden det var fire ulike årganger av samme vin, nemlig Ch. Bourgneuf 1997, 1998, 1999 og 2000 fra Pomerol.

Pontus Dahlstrøm fra Bagatelle vant altså knepent foran Daniel Johansson fra Le Canard og Ørjan Lundmark fra Statholdergaarden. Young Sommelier of the Year som ble arrangert for andre gang i år, har som formål å få flere unge i bransjen til å skaffe seg konkurransetrening. Arrangør og initiativtaker er Den Norske Vinkelnerforening og Apéritif i samarbeid med Moët & Chandon. I juryen satt Torleif Høyvik, Ole Martin Alfsen, Aase E. Jacobsen, Dan Lystad, Helge Steingrim og Liz Mortensen.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her