Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Danske Tina og finske Pontus seiret

Tina Jacobsen fra Engø Gård og Pontus Dahlstrøm fra Bagatelle hentet inn seieren i henholdsvis Young Chef og Young Sommelier 2003 i skarp konkurranse med unge kokke- og vinkelnertalenter. Nå er de klare til å nyte premien som er besøk hos champagnehuset M
Aase E. Jacobsen
17 November 2003 - 09:58

Konkurransene Young Chef og Young Sommelier 2003 har som formål å få frem nye talenter blant kokker og servitører/vinkelnere. Interessen blant bransjens yngste er naturlig nok stor, og konkurransen dermed tøff, siden premien er berømmelse i tillegg til en velfortjent studiereise til Champagne og Moët & Chandon.

Tina Jacobsen er andre kvinne som blir Young Chef. Den 22-årige dessertkokken som har arbeidet på Engø Gård i Vestfold siden hun avsluttet læretiden i hjemlige Danmark, mestrer mer enn måltidets avslutning. Faktisk så demonstrerte hun en meget høy grad av konsistens gjennom hele måltidet. Med i juryen var for øvrig Lise Finckenhagen, historiens aller første norske Young Chef overhodet i 1998, og altså den første kvinnelige vinneren.

I motsetning til tidligere års konkurranser var reglene strengere i år ved at deltakerne gikk til konkurransen uten å vite hva de skulle lage. De måtte altså stille tomhendt til konkurransen, kun egne kniver var tillatt medbrakt. Alle fikk utdelt en såkalt mystery basket med alle nødvendige ingredienser som dermed var like for alle, kylling i forretten, kveite i hovedretten og kokos samt hvit sjokolade i desserten. Dessuten skulle maten passe til tre av Moët & Chandons champagner, nemlig Brut Impérial, vintage 1996 og Nectar Impérial Sec.

Slike rammebetingelser stiller store krav til struktur, og der overbeviste Tina Jacobsen stort. Og altså ikke bare Lise Finckenhagen, men også juryens øvrige medlemmer, seniorkokkene Lars Barmen og Bård Greni Karlsen, Geir H. Eikeland, Moët & Chandon-importøren Strøm og Aase E. Jacobsen, redaktør, Apéritif.

I Young Sommelier of the Year 2003 som gikk parallelt var det tre runder før vinneren kunne kåres. Dette er i motsetning til andre vinkelnertevlinger en ren blindsmakingskonkurranse. I den innledende runden måtte deltakerne evaluere fire viner fra fire ulike land. De fem beste gikk videre til semifinalen som bød på fire viner fra samme land. Til finalen kom de tre beste som skulle ta stilling til fire viner fra én region. Årets finale var litt av en nøtt siden det var fire ulike årganger av samme vin, nemlig Ch. Bourgneuf 1997, 1998, 1999 og 2000 fra Pomerol.

Pontus Dahlstrøm fra Bagatelle vant altså knepent foran Daniel Johansson fra Le Canard og Ørjan Lundmark fra Statholdergaarden. Young Sommelier of the Year som ble arrangert for andre gang i år, har som formål å få flere unge i bransjen til å skaffe seg konkurransetrening. Arrangør og initiativtaker er Den Norske Vinkelnerforening og Apéritif i samarbeid med Moët & Chandon. I juryen satt Torleif Høyvik, Ole Martin Alfsen, Aase E. Jacobsen, Dan Lystad, Helge Steingrim og Liz Mortensen.

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her