Pétillant, pet’nat og frizzante er de vanligste betegnelsene på den nå så populære vinstilen som på norsk kalles perlende. Det innebærer et lavere trykk enn for musserende laget etter klassisk metode, gjerne ned mot 2,2-2,5 bar (mot 5-6 for musserende vin).

Utkonkurrerer prosecco glatt

Dette trykket - altså boblene - er skapt gjennom en naturlig andregangsgjæring i flasken, uten tilsetning av sukker, bare nok gjær til at den kan gjære helt ut. I dette segmentet slik Vinmonopolet har definerte det (ut fra antall bar) finnes det også mange proseccoer, men de fleste i den kategorien går i alle fall jeg forbi i stillhet. For det er stor forskjell på de gode perlende vinene og de mer kommersielt orienterte proseccoene. En ting er at boblene er kommet til ved å tilsette kullsyre (charmat-metoden) som gjør at en prosecco mangler dybden og kompleksiteten som andregangsgjæringen i flasken bidrar med. En annen er at en prosecco har en god del restsødme. Men det finnes noen få unntak, de heter colfondo, som du vil se av oversikten på de neste sidene. 

Her kan du lese om denne spesielle typen prosecco som kalles colfondo

En virkelig god perlende matvin er altså helt tørr. De 24 perlende vinene som topper mine smaksnotater kjennetegnes av derfor av dette i tillegg til god frukt, god friskhet og et godt uttrykk for både vinstil og opprinnelse. I det hele tatt snakker vi om viner med både kred og karakter. Men som samtidig er så upretensiøse og ofte alkoholsvake (10-12 prosent) at de kan nytes gjennom en hel fest.

Ikke minst kan de nytes sammen med en lang rekke retter. De er topp følge til vegetarmat, til skalldyrbord, til frityrstekt mat og til sushi. Men siden de ikke har restsukker av betydning, bør du i det siste tilfellet være forsiktig med mengden wasabi, soyasaus og syltet ingefær som krever noe sødme i drikkefølget. Men noen druetyper som chenin har så mye fruktsødme og -fedme at de tåler mye smak også i knusktørr versjon.

Derfor er helt tørr champagne i en klasse for seg

Disse vinene har gjerne et veldig upretensiøst utseende samt ikke minst er de ofte utstyrt med bruskork som bidrar til å gi flaskene et partypreg.

På de neste sidene finner du smaksnotatene for de ulike vinene inndelt etter stil

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her