Den beste partystemningen får du med disse boblevinene

Den beste partystemningen får du med disse boblevinene

Utvalget av perlende vin har eksplodert denne sommeren. Her er mine favoritter som også er gode matviner.

Pétillant, pet’nat og frizzante er de vanligste betegnelsene på den nå så populære vinstilen som på norsk kalles perlende. Det innebærer et lavere trykk enn for musserende laget etter klassisk metode, gjerne ned mot 2,2-2,5 bar (mot 5-6 for musserende vin).

Utkonkurrerer prosecco glatt

Dette trykket - altså boblene - er skapt gjennom en naturlig andregangsgjæring i flasken, uten tilsetning av sukker, bare nok gjær til at den kan gjære helt ut. I dette segmentet slik Vinmonopolet har definerte det (ut fra antall bar) finnes det også mange proseccoer, men de fleste i den kategorien går i alle fall jeg forbi i stillhet. For det er stor forskjell på de gode perlende vinene og de mer kommersielt orienterte proseccoene. En ting er at boblene er kommet til ved å tilsette kullsyre (charmat-metoden) som gjør at en prosecco mangler dybden og kompleksiteten som andregangsgjæringen i flasken bidrar med. En annen er at en prosecco har en god del restsødme. Men det finnes noen få unntak, de heter colfondo, som du vil se av oversikten på de neste sidene. 

Her kan du lese om denne spesielle typen prosecco som kalles colfondo

En virkelig god perlende matvin er altså helt tørr. De 24 perlende vinene som topper mine smaksnotater kjennetegnes av derfor av dette i tillegg til god frukt, god friskhet og et godt uttrykk for både vinstil og opprinnelse. I det hele tatt snakker vi om viner med både kred og karakter. Men som samtidig er så upretensiøse og ofte alkoholsvake (10-12 prosent) at de kan nytes gjennom en hel fest.

Ikke minst kan de nytes sammen med en lang rekke retter. De er topp følge til vegetarmat, til skalldyrbord, til frityrstekt mat og til sushi. Men siden de ikke har restsukker av betydning, bør du i det siste tilfellet være forsiktig med mengden wasabi, soyasaus og syltet ingefær som krever noe sødme i drikkefølget. Men noen druetyper som chenin har så mye fruktsødme og -fedme at de tåler mye smak også i knusktørr versjon.

Derfor er helt tørr champagne i en klasse for seg

Disse vinene har gjerne et veldig upretensiøst utseende samt ikke minst er de ofte utstyrt med bruskork som bidrar til å gi flaskene et partypreg.

På de neste sidene finner du smaksnotatene for de ulike vinene inndelt etter stil

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen