Pétillant, pet’nat og frizzante er de vanligste betegnelsene på den nå så populære vinstilen som på norsk kalles perlende. Det innebærer et lavere trykk enn for musserende laget etter klassisk metode, gjerne ned mot 2,2-2,5 bar (mot 5-6 for musserende vin).

Utkonkurrerer prosecco glatt

Dette trykket - altså boblene - er skapt gjennom en naturlig andregangsgjæring i flasken, uten tilsetning av sukker, bare nok gjær til at den kan gjære helt ut. I dette segmentet slik Vinmonopolet har definerte det (ut fra antall bar) finnes det også mange proseccoer, men de fleste i den kategorien går i alle fall jeg forbi i stillhet. For det er stor forskjell på de gode perlende vinene og de mer kommersielt orienterte proseccoene. En ting er at boblene er kommet til ved å tilsette kullsyre (charmat-metoden) som gjør at en prosecco mangler dybden og kompleksiteten som andregangsgjæringen i flasken bidrar med. En annen er at en prosecco har en god del restsødme. Men det finnes noen få unntak, de heter colfondo, som du vil se av oversikten på de neste sidene. 

Her kan du lese om denne spesielle typen prosecco som kalles colfondo

En virkelig god perlende matvin er altså helt tørr. De 24 perlende vinene som topper mine smaksnotater kjennetegnes av derfor av dette i tillegg til god frukt, god friskhet og et godt uttrykk for både vinstil og opprinnelse. I det hele tatt snakker vi om viner med både kred og karakter. Men som samtidig er så upretensiøse og ofte alkoholsvake (10-12 prosent) at de kan nytes gjennom en hel fest.

Ikke minst kan de nytes sammen med en lang rekke retter. De er topp følge til vegetarmat, til skalldyrbord, til frityrstekt mat og til sushi. Men siden de ikke har restsukker av betydning, bør du i det siste tilfellet være forsiktig med mengden wasabi, soyasaus og syltet ingefær som krever noe sødme i drikkefølget. Men noen druetyper som chenin har så mye fruktsødme og -fedme at de tåler mye smak også i knusktørr versjon.

Derfor er helt tørr champagne i en klasse for seg

Disse vinene har gjerne et veldig upretensiøst utseende samt ikke minst er de ofte utstyrt med bruskork som bidrar til å gi flaskene et partypreg.

På de neste sidene finner du smaksnotatene for de ulike vinene inndelt etter stil

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør smaken av Norge til levevei - studiet for deg som vil jobbe med norsk tradisjonsdrikke

Fagskolen i Vikens utdanningstilbud Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt er skredderskydd behovet til norsk reiseliv, og tar opp nye studenter i høst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her