Mat
De viktigste mattrendene i 2014

De viktigste mattrendene i 2014

Globalisering, smaksrikt for en liten penge, historien, renhet, enkelhet og naturlighet sammen med samvittighet og identitet er det som styrer mattrendene i år. Det skandinaviske er fortsatt hot.
Aase E. Jacobsen
26 April 2014 - 16:00

Det er The Food People, et britisk byrå som jobber strategisk med mattrender, som har analysert verdenstrendene og peker ut i alt åtte hovedtrender når det kommer til mat.

Hybrid. Den økte globaliseringen gjør at fusion-trenden fortsetter og skaper nye produkter med utgangspunkt i allerede eksisterende tradisjoner, også ved hjelp av ny teknologi.

Mat for helter. Smaksrik, men enkel mat rent komposisjonsmessig, som gir god metthetsfølelse og samtidig er rimelig. Diners, street food og oppgradert trash food er eksempler på dette.

Tilbake til framtiden. Fortiden, enten det er ti eller hundre år siden, fortsetter å inspirere til gjenskaping, og helst i en moderne tolkning. Nostalgia og tradisjon bidrar i samme retning.

Enkelt og naturlig. Maten skal smake slik naturen har frambrakt den og ved hjelp av naturlige metoder som gjæring, røyking og salting. Det nordiske kjøkken plasserer seg inn her.

Velvære. Matvarer som fremmer helse og velvære, enten det er diett- eller helseprodukter, er i økende grad en sterk trend. Lavkarbo, høyprotein, sukkerfritt, nøtter og frø samt allergenfri mat er eksempler herfra.

Ren tvers gjennom. Påvirkningen fra stedet som har frambrakt matvaren, enten det er hagen, åkeren eller terrassen, er av økende betydning og det gjelder både farge, tekstur, friskhet, farge og den holistiske helseopplevelsen. Som med raw food, fleksitarianisme (kjøtt av og til), blomster og andre ville vekster.

Samvittighet. Det er en økende bevissthet om hvor maten kommer fra, hvordan den er produsert og etter hvilke standarder, og det gjennom hele verdikjeden. Kortreist, bærekraft, transparens.

Identitet. Enten det er et lokalsamfunn, en region eller land, så er det å ta vare på matidentiteten stadig viktigere. Sesong, lokaltradisjoner og miljø hører inn her.

Disse åtte trendene er et resultat av fem makrotrender, helse, teknologi, samfunn, politikk, miljø og økonomi som igjen gir seg uttrykk i forbrukertrender som individualitet, erfaring og konsekvens, enkelhet og trøst, lettvinthet og tilgjengelighet samt selvsagt helse og velvære.

Brasil kommer

The Food People har også sett på hvilke typer kjøkken som vil gjøre seg gjeldende framover. Det skandinaviske/nordiske er fortsatt veldig trendsettende. Selv om trenden er i ferd med å kulminere og bevege  seg over i sen majoritet. Det japanske kjøkken er også på topp tolket som tidlig majoritet. Hakk i hel er midtøstens kjøkken, det meksikanske og det peruanske. Det som kommer framover (avantgarde) er det brasilianske, koreanske, vietnamesiske og overraskende nok, og på ny, spanske kjøkken.

I Barcelona er det latinotakter

Måleenheten er i hvor stor grad et kjøkken oppnår medieeksponering og tas opp i nye restaurantkonsepter. På vikende front i denne settingen er det italienske, franske, britiske, kinesiske og thailandske kjøkken.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her