Mat
De viktigste mattrendene i 2014

De viktigste mattrendene i 2014

Globalisering, smaksrikt for en liten penge, historien, renhet, enkelhet og naturlighet sammen med samvittighet og identitet er det som styrer mattrendene i år. Det skandinaviske er fortsatt hot.
Aase E. Jacobsen
26 April 2014 - 17:00

Det er The Food People, et britisk byrå som jobber strategisk med mattrender, som har analysert verdenstrendene og peker ut i alt åtte hovedtrender når det kommer til mat.

Hybrid. Den økte globaliseringen gjør at fusion-trenden fortsetter og skaper nye produkter med utgangspunkt i allerede eksisterende tradisjoner, også ved hjelp av ny teknologi.

Mat for helter. Smaksrik, men enkel mat rent komposisjonsmessig, som gir god metthetsfølelse og samtidig er rimelig. Diners, street food og oppgradert trash food er eksempler på dette.

Tilbake til framtiden. Fortiden, enten det er ti eller hundre år siden, fortsetter å inspirere til gjenskaping, og helst i en moderne tolkning. Nostalgia og tradisjon bidrar i samme retning.

Enkelt og naturlig. Maten skal smake slik naturen har frambrakt den og ved hjelp av naturlige metoder som gjæring, røyking og salting. Det nordiske kjøkken plasserer seg inn her.

Velvære. Matvarer som fremmer helse og velvære, enten det er diett- eller helseprodukter, er i økende grad en sterk trend. Lavkarbo, høyprotein, sukkerfritt, nøtter og frø samt allergenfri mat er eksempler herfra.

Ren tvers gjennom. Påvirkningen fra stedet som har frambrakt matvaren, enten det er hagen, åkeren eller terrassen, er av økende betydning og det gjelder både farge, tekstur, friskhet, farge og den holistiske helseopplevelsen. Som med raw food, fleksitarianisme (kjøtt av og til), blomster og andre ville vekster.

Samvittighet. Det er en økende bevissthet om hvor maten kommer fra, hvordan den er produsert og etter hvilke standarder, og det gjennom hele verdikjeden. Kortreist, bærekraft, transparens.

Identitet. Enten det er et lokalsamfunn, en region eller land, så er det å ta vare på matidentiteten stadig viktigere. Sesong, lokaltradisjoner og miljø hører inn her.

Disse åtte trendene er et resultat av fem makrotrender, helse, teknologi, samfunn, politikk, miljø og økonomi som igjen gir seg uttrykk i forbrukertrender som individualitet, erfaring og konsekvens, enkelhet og trøst, lettvinthet og tilgjengelighet samt selvsagt helse og velvære.

Brasil kommer

The Food People har også sett på hvilke typer kjøkken som vil gjøre seg gjeldende framover. Det skandinaviske/nordiske er fortsatt veldig trendsettende. Selv om trenden er i ferd med å kulminere og bevege  seg over i sen majoritet. Det japanske kjøkken er også på topp tolket som tidlig majoritet. Hakk i hel er midtøstens kjøkken, det meksikanske og det peruanske. Det som kommer framover (avantgarde) er det brasilianske, koreanske, vietnamesiske og overraskende nok, og på ny, spanske kjøkken.

I Barcelona er det latinotakter

Måleenheten er i hvor stor grad et kjøkken oppnår medieeksponering og tas opp i nye restaurantkonsepter. På vikende front i denne settingen er det italienske, franske, britiske, kinesiske og thailandske kjøkken.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Mat

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her