Den 17. er grisens dag

Fra matreserve og årlig plass på den gamle primstaven med tilhørende messe for seg og St. Antonius til norske wokpanner er grisens bane. Uansett, Apéritif serverer deg deilige retter med forslag til godt drikke på kjøpet.
Redaksjonen
17 Januar 2000 - 00:00

Lykkelig den som eide en gris, de ville ikke sulte og dermed overleve vinteren. Det var altså trygghet og reservekapital i det å eie en gris, så kanskje ikke så rart at grisen har fått sin egen dag i den gamle kalenderen; primstaven. Det vil si, det er St. Antonius som har fått sin dag markert den 17. januar; Antonmesse, men siden han viste stor interesse og omsorg for grisen er denne dagen markert med et kors og en gris.

Januar er tiden for de magre retter. Vi har spist godt i julen og nyttårshelgen, og svineribbe har vært en av delikatessene. Men svinekjøtt er så mye mer enn ribbe. Det er koteletter, knoker, rene fileter, biffer og Lykkelig den som eide en gris, de ville ikke sulte og dermed overleve vinteren. Det var altså trygghet og reservekapital i det å eie en gris, så kanskje ikke så rart at grisen har fått sin egen dag i den gamle kalenderen; primstaven. Det vil si, det er St. Antonius som har fått sin dag markert den 17. januar; Antonmesse, men siden han viste stor interesse og omsorg for grisen er denne dagen markert med et kors og en gris.

Januar er tiden for de magre retter. Vi har spist godt i julen og nyttårshelgen, og svineribbe har vært en av delikatessene. Men svinekjøtt er så mye mer enn ribbe. Det er koteletter, knoker, rene fileter, biffer og strimlet kjøtt. Opplysningskontoret for kjøtt har preparert flotte oppskrifter for Hent frem wok''en og lag spennende retter med smak av sol og varme. Eller lag en vintervarm formrett med koteletter og rotgrønnsaker. La deg inspirere til smakfulle retter med svinekjøtt!

Babi Asam Manis
4 porsjoner
800 g svinekjøtt; indrefilet eller biffkjøtt
2 dl olje
1 løk
2 paprika
1/2 rød chilipepper
3 båter hvitløk
6 ss sursøt saus
eller 1 pose woksaus sursøt type
2 dl vann/ananassaft
1 liten boks ananas

Fremgangsmåte:
1 Skjær kjøttet i strimler og løk og paprika i ringer. Finhakk chili og hvitløk.
2 Fres kjøttet raskt i panne eller wok til det er pent gyllent. NB! Stek kjøttet i to/tre omganger
3 Ta ut kjøttet og fres grønnsakene; løk, paprika, chili og hvitløk et par minutter.
4 Ha kjøttet tilbake i panna og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp og smak evt. til med mer sursøt saus.
 
Vinforslag: En ukomplisert hvitvin med god friskhet og fruktsødme er tingen her, som : Vina Mar Torontel 1998 kr 71 (13120, basis).
 
Koteletter med rotgrønnsaker
4 porsjoner
4 svinekoteletter
litt smør til bruning
1 skive kålrot
1 persillerot
2 skiver selleri
2 gulrøtter
1 purreløk
salt og pepper
5 dl eplesider

Fremgangsmåte:
1 Vask og skrell grønnsakene. Skjær kålrot, persillerot, selleri og gulrøtter i ca 1 cm brede strimler. Skjær purren i tynne ringer.
2 Brun kotelettene raskt i varm panne, ta dem opp og legg den til side.
3 Ha alle grønnsakene i pannen, legg kotelettene oppå, strø på salt og pepper og hell eplesideren over. Legg på lokk og la retten trekke ca 10-15 minutter. Server kokte poteter til.
 
Vinforslag: Vi vil anbefale en hvitvin til, av druen riesling, god friskhet og samtidig et utviklet druepreg som i Rheingau Riesling Spätlese 1991 fra Langwerth von Simmern til kroner 118,30 (11209, basis) eller hvis du helst vil drikke rødt, er en frisk beaujolais et godt valg som Fleurie Les Muriennes 1997 kr 132,20 (11530, basis). Billigløsningen er fra Portugal: Terra Boa 1996 kroner 74 (13005, basis).
 
Appelsinbiff
2 porsjoner
2 skinkebiffer (ca 300 g)
smør til bruning
salt og pepper
frisk rosmarin, evt. 1 ts tørket
saften av 1 appelsin
6-8 nøster båndspaghetti
1-2 gulrøtter
1 liten purre

Fremgangsmåte:
1 Brun smøret i pannen og stek biffene raskt på begge sider på forholdsvis steke varme.
2 Dryss på salt, pepper, rosmarin og hell på appelsinsaften. Legg på lokk, trekk pannen til siden og la biffene ettersteke ca. 10 minutter.
3 Rens gulrøtter og purre. Skjær gulrøttene på langs med en ostehøvel og del dem i 1 cm brede strimler. Skjær purren i tynne ringer.
4 Kok pastaen i rikelig med vann. Ha i 1 ts olje - da kleber den ikke. Legg gulrotstrimler og purreringer i når det er 3-4 minutter igjen av koketiden.
 
Vinforslag: En spansk vin i den lette, bløte og modne stilen er passende her som Señoro de los Llanos Reserva 1995 kroner 86 (7632, basis) eller Vino Urbano Tinto 1995 korner 83,50 (31708, bestillingsutvalget).
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her