Den 17. er grisens dag

Fra matreserve og årlig plass på den gamle primstaven med tilhørende messe for seg og St. Antonius til norske wokpanner er grisens bane. Uansett, Apéritif serverer deg deilige retter med forslag til godt drikke på kjøpet.
Redaksjonen
17 Januar 2000 - 00:00

Lykkelig den som eide en gris, de ville ikke sulte og dermed overleve vinteren. Det var altså trygghet og reservekapital i det å eie en gris, så kanskje ikke så rart at grisen har fått sin egen dag i den gamle kalenderen; primstaven. Det vil si, det er St. Antonius som har fått sin dag markert den 17. januar; Antonmesse, men siden han viste stor interesse og omsorg for grisen er denne dagen markert med et kors og en gris.

Januar er tiden for de magre retter. Vi har spist godt i julen og nyttårshelgen, og svineribbe har vært en av delikatessene. Men svinekjøtt er så mye mer enn ribbe. Det er koteletter, knoker, rene fileter, biffer og Lykkelig den som eide en gris, de ville ikke sulte og dermed overleve vinteren. Det var altså trygghet og reservekapital i det å eie en gris, så kanskje ikke så rart at grisen har fått sin egen dag i den gamle kalenderen; primstaven. Det vil si, det er St. Antonius som har fått sin dag markert den 17. januar; Antonmesse, men siden han viste stor interesse og omsorg for grisen er denne dagen markert med et kors og en gris.

Januar er tiden for de magre retter. Vi har spist godt i julen og nyttårshelgen, og svineribbe har vært en av delikatessene. Men svinekjøtt er så mye mer enn ribbe. Det er koteletter, knoker, rene fileter, biffer og strimlet kjøtt. Opplysningskontoret for kjøtt har preparert flotte oppskrifter for Hent frem wok''en og lag spennende retter med smak av sol og varme. Eller lag en vintervarm formrett med koteletter og rotgrønnsaker. La deg inspirere til smakfulle retter med svinekjøtt!

Babi Asam Manis
4 porsjoner
800 g svinekjøtt; indrefilet eller biffkjøtt
2 dl olje
1 løk
2 paprika
1/2 rød chilipepper
3 båter hvitløk
6 ss sursøt saus
eller 1 pose woksaus sursøt type
2 dl vann/ananassaft
1 liten boks ananas

Fremgangsmåte:
1 Skjær kjøttet i strimler og løk og paprika i ringer. Finhakk chili og hvitløk.
2 Fres kjøttet raskt i panne eller wok til det er pent gyllent. NB! Stek kjøttet i to/tre omganger
3 Ta ut kjøttet og fres grønnsakene; løk, paprika, chili og hvitløk et par minutter.
4 Ha kjøttet tilbake i panna og tilsett resten av ingrediensene. Kok opp og smak evt. til med mer sursøt saus.
 
Vinforslag: En ukomplisert hvitvin med god friskhet og fruktsødme er tingen her, som : Vina Mar Torontel 1998 kr 71 (13120, basis).
 
Koteletter med rotgrønnsaker
4 porsjoner
4 svinekoteletter
litt smør til bruning
1 skive kålrot
1 persillerot
2 skiver selleri
2 gulrøtter
1 purreløk
salt og pepper
5 dl eplesider

Fremgangsmåte:
1 Vask og skrell grønnsakene. Skjær kålrot, persillerot, selleri og gulrøtter i ca 1 cm brede strimler. Skjær purren i tynne ringer.
2 Brun kotelettene raskt i varm panne, ta dem opp og legg den til side.
3 Ha alle grønnsakene i pannen, legg kotelettene oppå, strø på salt og pepper og hell eplesideren over. Legg på lokk og la retten trekke ca 10-15 minutter. Server kokte poteter til.
 
Vinforslag: Vi vil anbefale en hvitvin til, av druen riesling, god friskhet og samtidig et utviklet druepreg som i Rheingau Riesling Spätlese 1991 fra Langwerth von Simmern til kroner 118,30 (11209, basis) eller hvis du helst vil drikke rødt, er en frisk beaujolais et godt valg som Fleurie Les Muriennes 1997 kr 132,20 (11530, basis). Billigløsningen er fra Portugal: Terra Boa 1996 kroner 74 (13005, basis).
 
Appelsinbiff
2 porsjoner
2 skinkebiffer (ca 300 g)
smør til bruning
salt og pepper
frisk rosmarin, evt. 1 ts tørket
saften av 1 appelsin
6-8 nøster båndspaghetti
1-2 gulrøtter
1 liten purre

Fremgangsmåte:
1 Brun smøret i pannen og stek biffene raskt på begge sider på forholdsvis steke varme.
2 Dryss på salt, pepper, rosmarin og hell på appelsinsaften. Legg på lokk, trekk pannen til siden og la biffene ettersteke ca. 10 minutter.
3 Rens gulrøtter og purre. Skjær gulrøttene på langs med en ostehøvel og del dem i 1 cm brede strimler. Skjær purren i tynne ringer.
4 Kok pastaen i rikelig med vann. Ha i 1 ts olje - da kleber den ikke. Legg gulrotstrimler og purreringer i når det er 3-4 minutter igjen av koketiden.
 
Vinforslag: En spansk vin i den lette, bløte og modne stilen er passende her som Señoro de los Llanos Reserva 1995 kroner 86 (7632, basis) eller Vino Urbano Tinto 1995 korner 83,50 (31708, bestillingsutvalget).
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her