Den ekte parmavinen

Vi hyller Emilia-Romagnas ost og skinke, men er blitt instruert gjennom vinlitteratur til å glemme vinene. Det er det absolutt ingen grunn til lenger.
Redaksjonen
21 Oktober 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Camillo Donati Rosso del Bandita 2008 (51552) er imidlertid ikke som andre viner. Den er rett og slett en herlig rustikk vin som må ha mat ved siden av. Dens tydelige bitterpreg og flotte syre bare ber om noe fett å jobbe med. Skikkelig fet salami, slik du bare får den i Italia. Men også ovns- eller grytestekte kjøttretter, gjerne lam.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Snillere duft

Da blir den glad og vokser stort med oppgaven. Og lar du den få stå til dagen etter, eller enda en dag til, gjør den seg enda bedre. Helles den i en karaffel, har du gjort alt riktig. Aromabildet er ellers ganske snilt med mye mørke toner, som modne mørke bær og sjokolade.

Den skiller seg derfor også fra den store hopen av viner fra Emilia-Romagna , et av Italias aller mest produktive vinområder. Kun 15 prosent av volumet er på DOC-nivå, og det omfatter også alt av den musserende lambrusco, som er vintypen som har gjort området mest kjent. Storhetstiden var på 70- og 80-tallet, og filosofien som dominerte den gang var "mest mulig". Lambrusco-druen, og dens 60 kloner, er nemlig svært produktiv, og espalieroppbinding i tynt beplantete vinmarker på flatene, sørget for at denne egenskapen ble ytterligere stimulert.

Med bruskork

Lambrusco er hoveddrue i "vår" vin sammen med barbera, malvasia og trebbiano som utgjør områdets viktigste druer. Donati-familien har 80 år lange tradisjoner i Emilia-Romagna, og har derfor vært gjennom lambruscos "ups & downs". Donatis 11 hektar ligger imidlertid ikke på flatene, men i det kalkholdige åslandskapet ved 250 m.o.h. et par mil utenfor byen Parma.

Filosofien har forandret seg i de senere år. Nå er det biodynamiske metoder som gjelder, og det betyr nei til så vel plantevern som fremmedgjær, klaring, filtrering og syrejustering. Dessuten holdes avlingen i streng sjakk samtidig som bruken av svovel er minimal.

Donati bruker heller ingen temperaturkontroll. Han gjennomfører lang skallmaserasjon for så vel røde som hvite viner. Vinene får så sine lette bobler gjennom annengangsgjæring i flasken og ikke ved bruk av charmat-metoden som ble det vanligste da lambrusco ble storindustri. Denne gjæringen settes i gang ved at søt vin tilsettes flasken før bruskorken settes på.

Skaper debatt

Donati lager alle sine viner på samme måten. Men Bandita er deres billigste, siden den lages av pressvinen, altså restene etter at de aller beste dråpene er reservert for toppvinene. Deres Camillo Donati Malvasia Dell'Emilia 2006 (49752) var et like morsomt bekjentskap da den kom til Norge. Denne såkalte oransjevinen (på grunn av den lange skallmaserasjonen) er nå utsolgt, men ventes inn i ny årgang om ikke lenge. På Briskeby-polet i Oslo finnes dessuten en Barbera 2007 (86 p) og en Trebbiano 2007 (88 p) som begge koster kroner 159.

De trenger absolutt dekantering og gjerne ett døgn. Trebbianoen, også den en oransjevin, blir superlekker med en del luft og litt mindre skum. Stor skallfedme og flott friskhet, og så langt unna annen trebbiano du kan komme. Barberaen har en del bitterstoffer som fremheves med skummet, men etter et par døgn er det vesentlig dempet. Aromaene er mer jordsmonnspreget enn i den "enklere" utgaven, men ellers har de to røde mye felles. At de er spesielle viner som får fart i debatten rundt matbordet, er i hvert fall sikkert.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her