Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Brennevin
original.jpg

Denne baren er et must for londonfarere

Nightjar er et must for alle som er interessert i den ultimate cocktail, men også for den som setter pris på god service og en svingom.
Redaksjonen
22 Kan 2015 - 10:44

The Nightjar ligger anonymt til i underetasjen i et bygg ved en rundkjøring i den rufsete London-bydelen Shoreditch. Stedet er en stor kontrast til de grå vintergatene med sin mursteinsrøde varme, lavendelduft og ragtimemusikk fra pianoet. Det kryr formelig av speakeasy-barer i London for tiden, men Nightjar er «the real thing». Stedet alle måler seg opp mot. Her nytes drinker ved små bord med levende lys mens liveband spiller jazz og swing for å komplettere opplevelsen fra en svunnen tid.

Interiøret er i samme tidsånd med like deler art deco og tradisjonell americana. Det innebærer mye trevirke, skinnsofaer langs veggene og dunkel belysning fra vegglamper og levende lys.

Et jazzband har akkurat slått an tonen, men det er ikke mange som danser. Hovedattraksjonen her er drinkene. Enkelte gjester studerer menyen i flere timer før de bestemmer seg, og når de til slutt får sin cocktail, prater de like lenge om smaken.

 

Stopper aldri

Det finnes to typer bartendere. De som helst vil flørte med gjestene og sjonglere med flasker à la Tom Cruise i filmen Cocktail, og de som bare er opptatt av den seriøse delen av drinkmiksingen. Et godt tegn på den siste kategorien er antall små og til dels obskure flasker bak bardisken. Hos barsjef Marian Beke på Nightjar er antallet ekstra stort.

Han og hans kolleger tar nemlig ingen snarveier når det gjelder å finne originale råvarer til sine spektakulære cocktails som Kenko-Tiki Swizzle (Nikka whisky, grønn te, grønn kaffe og sake) eller Chrysanthemum som er en miks av malurtvodka, champagne-vermut og absintgelé.

 

Ofte står bartenderne opp ved hanegal for å lete etter sære ingredienser på Londons ulike markeder, og Nightjars drinkmeny er under konstant utvikling.

– Så fort vi har lansert en ny meny begynner vi å jobbe med neste, forklarer Marian Beke. Han legger ivrig til:

– Vi noterer hver dag det vi gjør og kommer på i en loggbok. Når den er full med kommentarer om nye ingredienser, interessante hjemmesider og kontaktdetaljer til folk vi samarbeider med, setter vi oss med og begynner brainstormingen. Å skape drinkene er det aller siste steget i denne prosessen.

Nightjar er cocktailbarens svar på en Michelin-restaurant og ble nylig kåret som verdens tredje beste bar av The World´s 50 Best Bars.

Eksotiske ingredienser, rykende tørris samt et mangfold av glass og tilbehør til den enkelte drink, gjør stedets bartendere til sanne kunstnere.

 

Lærer seg nye kunstner

Nightjars bartendere lever og ånder for sine cocktails og de behandler sine kreasjoner med samme omsorg som en samler passer på sine objekter. Drinkkartet som presenteres i form av en kortstokk, er delt inn i epoker: før forbudstiden, under krigen, etterkrigstiden samt seksjonen for Nightjars signaturdrinker. Der finner vi 24-Volt Cobbler. Den er satt sammen av sju ulike ingredienser som hylleblomstinfusert sjokolade-eau-de-vie, friske tranebær og Nightjars egne «Electric Bitters» - laget av den oppbløtte blomsten til en av verdens sterkeste chilifrukter.

Nightjars cocktailer er unike, men ikke bare på grunn av deres hjemmelagete bitters, siruper og likører, men kanskje aller mest på grunn av sine ekstravagante garnityrer. En sitronskive og saltkant er ikke nok for Marian og hans team som samarbeider med parfymører og botanikere for å få til den ultimate pynten til hver cocktail.

 

– Et garnityr skal være en fungerende del av cocktailen. Om en cocktail har fem ingredienser, er pynten den sjette. Jeg spør meg alltid om hvordan garnityret kan støttet opp under drinken, åpne opp dens smak og knyttes til dens historie, forteller Marian.

Så bruker Nightjars barpersonal flere arbeidstimer hver dag på å forberede cocktailgarnityret. I tillegg kommer ytterligere noen timer som går med til å lage tilbehør som sjokoladegafler og sukkerskåler som smelter i din old fashioned samtidig som du drikker den.

Marian Beke har i løpet av tiden hos Nightjar lært seg så vel origami som å lage isskulpturer og sukkerspinn. Flere av drinkene kommer med tørris og andre spektakulære gimmicks som jasminparfymerte vifter, bittermarinerte marengser, brennende kongler eller spesiallaget turkish delight-konfekt.

 

Også for å dele

Blant de første hitene fra Nightjar finner vi Deep Sea som bestod av Old Tom Gin, Bols genever, søt vermut, appelsinbitters, absint og Deep Ocean-vann (vann fra Japan som er så rikt på mineraler og salt at det har lavere frysepunkt). Drinken serveres i en snegle sammen med en tørket sjøstjerne.

Selv den nye twisten på en havinspirert cocktail, Beyond the Sea, stikker seg ut. Den kommer i et snegleformet glass og inneholder Gin Mare (gin tilsmakt med basilikum timian, rosmarin og arbequinaoliven), østersurtinfusjon, Harvey’s Sherry Blend, Electric Bitters og grapefruktjuice som toppes med «Plankton Air». Et absolutt must!

 

Selv en Royal Dynasty går rett hjem – og ned. Den har Excellia reposado tequila som basis med musserende sake, jasminte og ferskenmarmelade som øvrige ingredienser. Den serveres dessuten med en «fortune cookie».

Om du har noen å dele med, anbefales Mad Hatter’s Punch Bowl – som er Grey Goose vodka, tranebær, eplevin, melasse, ingefær, kamomille- og laurbærlikør samt en dæsj absint som helles i en sølvtrukket flosshatt.

Også Ti’ Punch, nedkjølt med tørris og servert i en vakker art deco-tekanne med dampen rykende, kan med fordel deles av flere, og er samtidig en drink du sjelden glemmer.

 

Be om tips

Men for Marian handler Nightjar om mer enn bare cocktails:

– Sett med barindustriens øyne er selvsagt Nightjar en berømt cocktailbar. Men det er ikke slik vi ser det. Vi vil ikke bare være en cocktailbar, men derimot en helhetsopplevelse. Vi legger like stor vekt på musikken, maten og servicen som på våre cocktails. Om du spør våre stamgjester hvorfor de fortsetter å komme hit, vil de ikke svare «fordi det er en berømt cocktailbar». De kommer nemlig fordi de liker musikken, atmosfæren og servicen – hele pakken. Dette er noe som mange bartendere glemmer. Om folk skal komme tilbake, så må de trives.

På Nightjar deler du opplevelsen med en interessant miks med mennesker. Ved ett bord sitter det kanskje en gjeng med dresskledde finansfolk («suits»), ved det neste noen hipsters som har tatt barens speakeasytema på alvor og kledd seg i tidsriktige klær for å danse swing når bandet spiller opp. Ved et annet bord er det cocktailaficinados. Til tross for den sofistikerte menyen er personalet forfriskende upretensiøst og dømmer deg aldri om du er en cocktailnovise som ikke vet forskjellen på Prohibition og Pre-prohibition. Her er alle velkomne.

 

– Be vårt personal om tips, heller enn å ta sjansen på noe du ikke kjenner til. Fortell oss hva som er din favoritt som basis og hvilken smak du liker best, søt, sur eller bitter, så tar vi det derfra, forklarer Marian.

Hans egen favoritt er Brandy Crusta, og Nightjars vri på denne er laget av tequila, appelsinjuice, pomelobitters, agavesirup, yuzulikør og appelsinblomstlikør.

Hvilke nye trender ser du komme på Londons cocktailscene?

– Det å bruke lokalt dyrkete ingredienser kommer enda mer, inkludert hjemmebrenning og røyking av ingredienser. Og så tror jeg at vi bartendere kan lære mye av andre eksperter som botanikere, konditorer og parfymemakere, sier Marina Beke til slutt.

The Nightjar

Adresse: 129 City Road, London
Tel: +44 20 7253 4101
Prisnivå: Cocktails fra £10 til £45
Åpent: Fredag og lørdag 18.00 - 03.00, torsdag 18.00 - 02.00, søndag - onsdag 18.00 - 01.00. Siste mandag i hver måned: Masterclass. Husk å bestille bord!

Foto: The Nightjar, Jerome Courtial

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her