Denne drinken er både sterk og legendarisk

Denne drinken er både sterk og legendarisk

Dette er en av de aller eldste drinkene som fortsatt nytes med stort velbehag og i store mengder.

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Mint julep er en av de tidløse klassikerne som ofte glemmes – utenom ved Kentucky Derby hvor det serveres flere enn 80.000 stykk i løpet av to dager.

Mynte i stedet for rose

Drinken har egentlig en mer eksotisk opprinnelse enn det indre av USA. Bakgrunnen for drinken er nemlig en arabisk drink – julab. Den besto av vann og roseblader og hadde en delikat og forfriskende duft som folk trodde økte kvaliteten i deres liv.

Da drinken kom til den arabiske delen av Middelhavet, ble rosebladene byttet ut med mynte. Te med smak av mynte er fortsatt veldig vanlig i denne regionen. Etter hvert spredte myntevannet seg til Europa.

I begynnelsen var det rom

Historikerne mener at den alkoholholdige utgaven ble laget så tidlig som begynnelsen av 1700-tallet, men da ikke med bourbon, men heller med rugbrennevin, rom eller annen sprit som var tilgjengelig på den tiden.

Slik lages bourbon

Man har funnet notater fra slutten av 1780-tallet som omtaler en lignende drink, men den første virkelige skriftlige kilden er fra 1803. Denne reisebeskrivelsen forteller imidlertid også sitt:

«The Virginian rises in the morning, about six o’clock. He then drinks a julap, made of rum, water and sugar, but very strong»  Anonym reisende, 1787.

Souvenirglasset gjorde susen

Populariteten til drinken var stor på østkysten av Nord-Amerika. Bønder som dyrket mynte hadde julep som sin «morgenkaffe» for å virkelig få en god start på arbeidsdagen. Og i 1938 ble den signaturdrinken til Churchill Downs – åstedet for Kentucky Derby. Her ble den alkoholsterke drinken servert i et souvenirglass. Dermed var veien til legendestatus kort, noe den fortsatt innehar.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender .

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Mint julep

Antall porsjoner

1

Ingredienser

6 stk
cl
litt

Fremgangsmåte

Rør ut sukkeret med et par mynteblader og bourbon i et julepglass eller annet glass. Tilsett masse knust is og et kort sugerør. Pynt med en stor myntekvist og gjerne friske bjørnebær og melisdryss for utseendets skyld.

Tips:
Avkjøl gjerne julepglasset i knust is først. Slik får du et fint rimpreg utenpå glasset.

Utvanning er nøkkelen til en bra mint julep. Dette er nemlig en spritsterk drink.

Sendt inn av

Foto: Sentralen as

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen