Denne drinken er både sterk og legendarisk

Denne drinken er både sterk og legendarisk

Dette er en av de aller eldste drinkene som fortsatt nytes med stort velbehag og i store mengder.

Få Ukens drink som nyhetsbrev

Mint julep er en av de tidløse klassikerne som ofte glemmes – utenom ved Kentucky Derby hvor det serveres flere enn 80.000 stykk i løpet av to dager.

Mynte i stedet for rose

Drinken har egentlig en mer eksotisk opprinnelse enn det indre av USA. Bakgrunnen for drinken er nemlig en arabisk drink – julab. Den besto av vann og roseblader og hadde en delikat og forfriskende duft som folk trodde økte kvaliteten i deres liv.

Da drinken kom til den arabiske delen av Middelhavet, ble rosebladene byttet ut med mynte. Te med smak av mynte er fortsatt veldig vanlig i denne regionen. Etter hvert spredte myntevannet seg til Europa.

I begynnelsen var det rom

Historikerne mener at den alkoholholdige utgaven ble laget så tidlig som begynnelsen av 1700-tallet, men da ikke med bourbon, men heller med rugbrennevin, rom eller annen sprit som var tilgjengelig på den tiden.

Slik lages bourbon

Man har funnet notater fra slutten av 1780-tallet som omtaler en lignende drink, men den første virkelige skriftlige kilden er fra 1803. Denne reisebeskrivelsen forteller imidlertid også sitt:

«The Virginian rises in the morning, about six o’clock. He then drinks a julap, made of rum, water and sugar, but very strong»  Anonym reisende, 1787.

Souvenirglasset gjorde susen

Populariteten til drinken var stor på østkysten av Nord-Amerika. Bønder som dyrket mynte hadde julep som sin «morgenkaffe» for å virkelig få en god start på arbeidsdagen. Og i 1938 ble den signaturdrinken til Churchill Downs – åstedet for Kentucky Derby. Her ble den alkoholsterke drinken servert i et souvenirglass. Dermed var veien til legendestatus kort, noe den fortsatt innehar.

Foto: Julie H. Amundsen

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender .

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Mint julep

Antall porsjoner

1

Ingredienser

6 stk
cl
litt

Fremgangsmåte

Rør ut sukkeret med et par mynteblader og bourbon i et julepglass eller annet glass. Tilsett masse knust is og et kort sugerør. Pynt med en stor myntekvist og gjerne friske bjørnebær og melisdryss for utseendets skyld.

Tips:
Avkjøl gjerne julepglasset i knust is først. Slik får du et fint rimpreg utenpå glasset.

Utvanning er nøkkelen til en bra mint julep. Dette er nemlig en spritsterk drink.

Sendt inn av

Foto: Sentralen as

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Forsiden akkurat nå

Winemakers dinner 5. juni, Happolati, Oslo

Årets høydepunkt for mat og vinelskere

Den 5. juni inviterer vi til et toppmøte med Alsace-produsent Zind-Humbrecht på en av Oslos hotteste restauranter, Happolati. Fem utsøkte retter følger syv ettertraktete viner, valgt ut av  en av Norges aller dyktigste vinkelnere, Simon Zimmermann. Les hele saken

Til toppen