Dette paret lager like gode viner i sør som i nord

Dette paret lager like gode viner i sør som i nord

Å komme til Marc og Emmanuelle Kreydenweiss sin vingård Domaine de Perrières i Costieres de Nîmes er som å komme til et fredfylt og samtidig energisk sted hvor tiden får råde og alt skjer i pakt med naturen, rett og slett et nydelig sted.

Marc Kreydenweiss har i siden 1970 produsert vin i Andlau i Alsace. Han har samtidig valgt å jobbe biodynamisk siden han tror på en verden hvor man jobber i harmoni med naturen isteden for å tøyle den.

Marc oser av energi, men det er en stødig energi som om han skulle være plantet i jorden. Hans sønn Antoine er siden 1995 den som med sin fars tillit har tatt over driften og er ansvarlig for vinene i Alsace.

Marc selv har sammen med sin kone Emmanuelle valgt å flytte sørover, til som han selv sier den gode varmen, men minst like mye for å lage rødvin, noe han har ønsket å gjøre lenge.

Han tenker langsiktig i alt han gjør, derfor søkte han i Costières de Nîmes etter en eiendom hvor alle vinmarkene var sentrert rundt selv huset. Han har bygget en ny vinifikasjonskjeller og materialene han har brukt er alle resirkuler-bare.

Gamle vinstokker

Han jobber biodynamisk her som i Alsace og har nå 20 hektar med vinmark. I tillegg har han plantet eiketrær og fremover kommer det også oliventrær, alt for å skape et så homogent miljø som mulig. Og da jeg spurte ham om det var mange av hans naboer som delte hans filosofi og ønske, var svaret: – Ikke så mange som jeg skulle ønske.

Men han mente også at Costières de Nîmes er et nokså dynamisk område og han har god tro på utviklingen i området. Og med personer som Marc til stede vil jeg personlig tro at området kommer til å utvikle seg.

Hans tanke var fra begynnelsen å lage bare én vin, men siden han har ulik alder på sine vinranker og vinifiserer hver parsell for seg, blir det seks ulike cuvéer etter at han har blandet vinene. Han har fått kjøpt en veldig liten parsell med 100 år gamle stokker av grenache fra sandholdig jordsmonn i Châteauneuf-du-Pape og har en bitteliten produksjon hvert år. 2006 var første årgang.

 

På Domaine de Perrières var det allerede 80-100 år gamle stokker av carignan ved overtakelsen og han har i tillegg plantet mourvèdre som han mener gir et spennende tilskudd til de gamle stokkene av grenache, syrah, cinsault og selvfølgelig carignan.

Han har likeså plantet 0,6 hektar med den noe uvanlige druesorten marsellan som er en krysning mellom grenache og cabernet sauvignon.

Lave priser

Vinene hans er alle konsentrerte, mineralske og energiske med en herlig dyp frukt, og jeg er overrasket over de lave prisene på vinene. Han lager ca 80 000 flasker per år og mener selv han har en riktig prissetting.

Hans toppvin KA som henter druer fra 100 år gamle carignanstokker koster bare 12,50 euro – noe som ikke er annet enn veldig billig. En fantastisk konsentrert vin med en herlig energi og fylde, mineralsk og full av kraft og mørk sjenerøs frukt.

Les Perrières er en blanding av druer fra gamle carignan-, syrah, mourvedre- og grenachestokker; en silkemyk, sjenerøs vin full av frukt og konsentrasjon, hos Marc koster den 5 euro!

Les Grimaudes er vinen til Emmanuelle, en miks av druer fra noe yngre stokker, både carignan (40 år), grenache (50 år) og cinsault (20 år). En mineralsk, saftig og silkemyk vin ment til å være lettdrikkelig med gode, men ikke harde tanniner.

Emmanuelle lager også en rosé, men kun 1000 flasker i året, og den er nesten utsolgt før den er tappet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen