Godbiter i pollisten
Denne produsenten kan virkelig lage rosevin med karakter

Denne produsenten kan virkelig lage rosevin med karakter

Ch. Salettes i Bandol er i tillegg like god når det kommer til hvitvin og rødvin.
Aase E. Jacobsen
20 Juni 2018 - 14:45

Ch. Salettes Bandol Rosé 2017 er rett og slett nydelig, men samtidig strukturert oppi all fruktigheten og mykheten, om enn ikke som en rødvin. Den har likevel et bra lagringspotensial, minst 4-5 år. Årsaken er at den har like store deler mourvèdre, grenache og cinsault. Den første druen bidrar med stor munnfølelse, sødme og tanniner fra skallkontakten, hvor kort den enn er. Grenache bidrar med struktur i form av alkohol, og cinsault med saftighet og fruktighet.

Derfor fortjener mourvèdre grand cru-status

Siden produsenten nærmest har spesialisert seg på rosevin, i hvert fall utgjør denne vinstilen halvparten av årlig volum, så får den trolig ekstra oppmerksomhet.

Nyt den til gode sjømatretter, gjerne grillet fisk med urtesaus, eller sågar lyst kjøtt eller grønnsaker fra grill med spennende diper.

Alexandre Le Corguillé har vært ansvarlig for vinmarker og vinkjeller siden 2011. Han har siden den gang innført biodynamiske prinsipper.

Nest viktigst hos Ch. Salettes er deres rødvin, Ch. Salettes Bandol Rouge 2015, som selv om den har mourvèdre som hoveddrue, med alt hva det betyr av kjøttfull mørk sødmefylt skogsbærfrukt og god tanninstruktur, er overraskende innsmigrende. Den smaker derfor veldig godt til rikere kjøttretter, også fra grillen, nå midtsommers. Så er jo sommerkveldene her nord normalt mye kjøligere enn i Provence hvor vinen kommer fra.

Denne rødvinstypen er faktisk den franske presidentsn favoritt 

Bandol er en bitteliten appellasjon midt i Provence. Mellom Marseille og Toulon ligger den idylliske landsbyen La Cadière d’Azur hvor produsenten hører hjemme.

Vinkjelleren ligger i en gammel olivenpresse. Foto: Jose Nicolas

Det sier seg selv at dette er et varmt klima. Friskheten i vinene opprettholdes av at vinstokkene vokser i kalkholdig jord med innslag av sandstein og leire. Derfor lages det også knallgod hvitvin med druen clairette i førersetet. Den bidrar også med friskhet. Ch. Salettes Bandol Blanc 2017 er en elegant vin med god konsentrasjon, fin syre og fyldig kjøttfull frukt. En vin som vil utvikle seg godt i kjelleren, men som smaker nydelig allerede til grillet sjømat.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Den gamle olivenpressen er fra 1604.

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her