Godbiter i pollisten
Denne produsenten kan virkelig lage rosevin med karakter

Denne produsenten kan virkelig lage rosevin med karakter

Ch. Salettes i Bandol er i tillegg like god når det kommer til hvitvin og rødvin.
Aase E. Jacobsen
20 Juni 2018 - 14:45

Ch. Salettes Bandol Rosé 2017 er rett og slett nydelig, men samtidig strukturert oppi all fruktigheten og mykheten, om enn ikke som en rødvin. Den har likevel et bra lagringspotensial, minst 4-5 år. Årsaken er at den har like store deler mourvèdre, grenache og cinsault. Den første druen bidrar med stor munnfølelse, sødme og tanniner fra skallkontakten, hvor kort den enn er. Grenache bidrar med struktur i form av alkohol, og cinsault med saftighet og fruktighet.

Derfor fortjener mourvèdre grand cru-status

Siden produsenten nærmest har spesialisert seg på rosevin, i hvert fall utgjør denne vinstilen halvparten av årlig volum, så får den trolig ekstra oppmerksomhet.

Nyt den til gode sjømatretter, gjerne grillet fisk med urtesaus, eller sågar lyst kjøtt eller grønnsaker fra grill med spennende diper.

Alexandre Le Corguillé har vært ansvarlig for vinmarker og vinkjeller siden 2011. Han har siden den gang innført biodynamiske prinsipper.

Nest viktigst hos Ch. Salettes er deres rødvin, Ch. Salettes Bandol Rouge 2015, som selv om den har mourvèdre som hoveddrue, med alt hva det betyr av kjøttfull mørk sødmefylt skogsbærfrukt og god tanninstruktur, er overraskende innsmigrende. Den smaker derfor veldig godt til rikere kjøttretter, også fra grillen, nå midtsommers. Så er jo sommerkveldene her nord normalt mye kjøligere enn i Provence hvor vinen kommer fra.

Denne rødvinstypen er faktisk den franske presidentsn favoritt 

Bandol er en bitteliten appellasjon midt i Provence. Mellom Marseille og Toulon ligger den idylliske landsbyen La Cadière d’Azur hvor produsenten hører hjemme.

Vinkjelleren ligger i en gammel olivenpresse. Foto: Jose Nicolas

Det sier seg selv at dette er et varmt klima. Friskheten i vinene opprettholdes av at vinstokkene vokser i kalkholdig jord med innslag av sandstein og leire. Derfor lages det også knallgod hvitvin med druen clairette i førersetet. Den bidrar også med friskhet. Ch. Salettes Bandol Blanc 2017 er en elegant vin med god konsentrasjon, fin syre og fyldig kjøttfull frukt. En vin som vil utvikle seg godt i kjelleren, men som smaker nydelig allerede til grillet sjømat.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Den gamle olivenpressen er fra 1604.

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet
Ukens kake

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet

Pannacotta er manges favoritt-dessert, med hvit sjokolade blant ingrediensene og marinerte jordbær på toppen smaker den himmelsk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lammepølse med stekt sopp og sennepsaus er perfekt fredagsmums
Dagens rett

Lammepølse med stekt sopp og sennepsaus er perfekt fredagsmums

Kanskje har du sågar funnet sopp allerede. Om ikke, blir retten like god med sopp fra butikken (eller fjorårets fra fryseren).

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her