Godbiter i pollisten
Denne spanske hvitvinen konkurrerer med chablis på toppnivå

Denne spanske hvitvinen konkurrerer med chablis på toppnivå

Sjelden har jeg smakt en så kompleks og mineralsk albarino som denne.
Aase E. Jacobsen
22 August 2018 - 14:45

Eulogio Pomares Carralcoba Albariño 2016 er svært smaksintens med strålende mineralitet, imponerende syrestruktur og utrolig lang ettersmak. Den tar nesten ikke slutt. En så kompleks hvitvin trenger mat som lever opp til vinen, så her kan du gå for det beste fra havet gjerne med innkokte skalldyrsauser.

Det som skiller denne vinen fra alle andre albarinoer er konsentrasjonen samt ikke minst at den er gjæret og modnet i åpne kastanjefat.

Slik smakte 2015-årgangen av denne vinen

Fra samme produsent kommer Zarate El Palomar 2016 som har tilsvarende god dybde, om enn ikke like intens. Likevel gir den også et veldig godt bilde av albarinodruens potensial utover å bare være en frisk og leskende vin for skalldyr- eller terrassekos.

Disse vinene er altså mer egnet for sensommerlige (og tidlig høst) skalldyr- og sjømatmåltider.

Eulogio Pomares i en typisk albarinovinmark.

Zarate Albarino 2017 på sin side er det de fleste forbinder med albarino og Rias Baixas. I den helt andre enden av stilskalaen befinner Eulogio Pomares Maceration Con Pieles 2016 seg. Den er nemlig laget med lang skallkontakt som er ytterst sjelden kost fra dette området.

Det er også den røde Carralcoba Caino 2016 som skiller seg ut fra det du vanligvis drikker av spansk rødvin ved at den er svært syrefrisk, alkoholsvak og sågar mineralsk. En artig sak som den leskende mineralske stilen til tross, nok passer best sammen med en kjøttrett.

Den får sin karakter fra 70 år gamle vinstokker og at den er modnet på bunnfallet i store gamle kastanjefat.

Fellesnevneren for disse vinene er Eulogio Pomares som er Zarates vinmaker, og barnebarn av grunnleggeren Ernesto Zarate. Men Eulogio er også kjent for sin eksperimentvilje og innsats for å promotere Galicia, Rias Baixas og Val do Salnes, med hovedvekt på albarino samt altså også caino som heter borracal i Portugal hvor den ofte blandes med vinhao. Til disse eksperimentelle vinene bruker han druer fra parseller som moren brakte inn i familien.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her