Ukens vin
Denne vinen har hele det italienske ferieparadiset i hver slurk

Denne vinen har hele det italienske ferieparadiset i hver slurk

For bare 179,90 får du en hvitvin med mye karakter som er en drøm til sommerlig sjømat og vinkos i skyggen, gjerne sammen med sommerboka.
24 Mai 2022 - 11:45

offertaFileFile-158421.jpg [311.29 KB]Casa d'Ambra Campania Falanghina 2021 er en karaktersterk hvitvin i denne prisklassen med syrlig fristende frukt, fine røyk- og saltmineraltoner, god tørrhet og lett fedme som er typisk for druen falanghina. En av Campanias mest tradisjonsrike, men ikke mest utbredte hvitvinsdruer.

Les mer om denne druens historie her

Vinen er ikke bare fra Campania, men sågar fra paradisøya Ischia, en time med båt fra Napoli. En øy som i de siste årene har fått ekstra mye oppmerksomhet gjennom bøkene til Elena Ferrante. Selv om jeg ikke er like hekta på historien om Lenu og Lila som alle andre (kvinner), gjenskapte beskrivelsene av Ischia minner fra denne kyststripen i form av alle dens fascinerende dufter som blandes med utsikten til det sol- og saltbakte forrevne klippelandskapet. Det er bare å lukke øynene og dagdrømme om duggfrisk hvitvin, nylig tilberedt sjømat og Capri-salat.

Akkurat det gjør denne vinen også, spesielt om den serveres med førnevnte retter, grillet sjømat skalldyr med dip eller en grønnsaksrett. Fra samme produsent kommer et knippe enda mer seriøse hvitviner som helst nytes utenfor solvarmen og til mer forseggjorte retter.

Ischias vinmarker er til en hver tid tilpasset den utfordrende topografien. Foto: CdA

I Casa d'Ambra Leninfe 2021 har falanghina fått drahjelp av malvasia, greco og trebbiano som hver på sin måte bidrar med nye aromaer og struktur. Det er en svært vellykket kombinasjon, både aromatisk og konsentrert med flott syrlighet i frukten og gode salttoner og lengde.

Casa d'Ambra Biancolella Ischia 2021 på sin side er en sjelden vin gitt druen bianchello del metauro som er sterkt knyttet til Ischia, men som også dyrkes andre steder rundt Napoli-bukta, eksempelvis på Amalfi-kysten på andre siden av bukta.

Den sent modnende druen gir vin med veldig god dybde og konsentrasjon og et lett floralt preg. Smaken byr på kjøttfull frukt og fin syrlighet og saltpreg. En vin som fortjener gode sjømatretter, og som er veldig gunstig priset gitt at plantene er ekstra krevende å høste.

Ischia er en øy som er dominert av fjellmassivet Monte Epomeo. Foto: CdA

Årsaken er at plantene vokser på til dels utilgjengelige steder, på små parseller fra 100 til 500 høydemeter som klynger seg til skråningene som ender ved 789 meter i fjellpartiet Monte Epomeo som dekker midten av Ischia. Samt fra klippedominerte landskapet på østsiden av øya.

Casa d’Ambra kjøper druer til denne vinen fra små vinbønder. Vinen er for øvrig ikke en ren biancolella, men har ca 15 prosent andre lokale druer som forastera, san lunardo og uva rilla. 

De er kjent for sin topp-cuvée av samme druemiks, Frassitelli, som får druer fra en enkelt parsell ved 700 m.o.h. og hvor druene plukkes av fjellklatrere. Den er ikke i salg i Norge for tiden. Men en god unnskyldning for å legge ferieturen til denne unike øya med sine unike smaksopplevelser.

I Frassitelli-vinmarken krever det kunnskap om å håndtere brattheng for å plukke druene, Foto: CdA

Casa d’Ambra er nært knyttet til Ischia hvor Ambra-familien har en 140 år lang vinhistorie. Det startet med bulkvin, og fra 60- og 70-tallet begynte de å kjøpe parseller på Ischia. I dag har de fire hektar egne vinmarker, og resten av behovet dekkes av kjøpte druer. Ambra-familien var for øvrig involvert i arbeidet for å sikre Ischia en egen DOC som ble en realitet i 1966.

Ambra-familiens tredje og fjerde generasjon. Foto: CdA

De lager 500.000 flasker vin årlig av druer fra Ischia, for det meste hvitvin. For den rimeligste hvitvinen og den røde Casa d'Ambra Campania Aglianico 2021 kjøpes riktignok druer fra fastlandet, derfor er de begge Campania IGT. Men framstillingen er altså på Ischia og druene fraktes i 20 kilos bokser i kjølevogner over bukta og til Casa d’Ambras vinkjeller i Panza d’Ischia på vestkysten av øya. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Her finner du alle andre vinartikler som er forbeholdt abonnenter

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Ukens vin er Aperitifs mest populære spalte, og de anbefalte vinene som alltid er både rimelige og veldig gode kjøp, blir utsolgt veldig raskt. Derfor forbeholdes disse tipsene deg som er abonnent og medlem i Aperitifs Mat- og vinklubb.

Men dette til tross kan vinene ble utsolgt, noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her