Ukens vin
Denne vinen har hele det italienske ferieparadiset i hver slurk

Denne vinen har hele det italienske ferieparadiset i hver slurk

For bare 179,90 får du en hvitvin med mye karakter som er en drøm til sommerlig sjømat og vinkos i skyggen, gjerne sammen med sommerboka.
24 Mai 2022 - 11:45

offertaFileFile-158421.jpg [311.29 KB]Casa d'Ambra Campania Falanghina 2021 er en karaktersterk hvitvin i denne prisklassen med syrlig fristende frukt, fine røyk- og saltmineraltoner, god tørrhet og lett fedme som er typisk for druen falanghina. En av Campanias mest tradisjonsrike, men ikke mest utbredte hvitvinsdruer.

Les mer om denne druens historie her

Vinen er ikke bare fra Campania, men sågar fra paradisøya Ischia, en time med båt fra Napoli. En øy som i de siste årene har fått ekstra mye oppmerksomhet gjennom bøkene til Elena Ferrante. Selv om jeg ikke er like hekta på historien om Lenu og Lila som alle andre (kvinner), gjenskapte beskrivelsene av Ischia minner fra denne kyststripen i form av alle dens fascinerende dufter som blandes med utsikten til det sol- og saltbakte forrevne klippelandskapet. Det er bare å lukke øynene og dagdrømme om duggfrisk hvitvin, nylig tilberedt sjømat og Capri-salat.

Akkurat det gjør denne vinen også, spesielt om den serveres med førnevnte retter, grillet sjømat skalldyr med dip eller en grønnsaksrett. Fra samme produsent kommer et knippe enda mer seriøse hvitviner som helst nytes utenfor solvarmen og til mer forseggjorte retter.

Ischias vinmarker er til en hver tid tilpasset den utfordrende topografien. Foto: CdA

I Casa d'Ambra Leninfe 2021 har falanghina fått drahjelp av malvasia, greco og trebbiano som hver på sin måte bidrar med nye aromaer og struktur. Det er en svært vellykket kombinasjon, både aromatisk og konsentrert med flott syrlighet i frukten og gode salttoner og lengde.

Casa d'Ambra Biancolella Ischia 2021 på sin side er en sjelden vin gitt druen bianchello del metauro som er sterkt knyttet til Ischia, men som også dyrkes andre steder rundt Napoli-bukta, eksempelvis på Amalfi-kysten på andre siden av bukta.

Den sent modnende druen gir vin med veldig god dybde og konsentrasjon og et lett floralt preg. Smaken byr på kjøttfull frukt og fin syrlighet og saltpreg. En vin som fortjener gode sjømatretter, og som er veldig gunstig priset gitt at plantene er ekstra krevende å høste.

Ischia er en øy som er dominert av fjellmassivet Monte Epomeo. Foto: CdA

Årsaken er at plantene vokser på til dels utilgjengelige steder, på små parseller fra 100 til 500 høydemeter som klynger seg til skråningene som ender ved 789 meter i fjellpartiet Monte Epomeo som dekker midten av Ischia. Samt fra klippedominerte landskapet på østsiden av øya.

Casa d’Ambra kjøper druer til denne vinen fra små vinbønder. Vinen er for øvrig ikke en ren biancolella, men har ca 15 prosent andre lokale druer som forastera, san lunardo og uva rilla. 

De er kjent for sin topp-cuvée av samme druemiks, Frassitelli, som får druer fra en enkelt parsell ved 700 m.o.h. og hvor druene plukkes av fjellklatrere. Den er ikke i salg i Norge for tiden. Men en god unnskyldning for å legge ferieturen til denne unike øya med sine unike smaksopplevelser.

I Frassitelli-vinmarken krever det kunnskap om å håndtere brattheng for å plukke druene, Foto: CdA

Casa d’Ambra er nært knyttet til Ischia hvor Ambra-familien har en 140 år lang vinhistorie. Det startet med bulkvin, og fra 60- og 70-tallet begynte de å kjøpe parseller på Ischia. I dag har de fire hektar egne vinmarker, og resten av behovet dekkes av kjøpte druer. Ambra-familien var for øvrig involvert i arbeidet for å sikre Ischia en egen DOC som ble en realitet i 1966.

Ambra-familiens tredje og fjerde generasjon. Foto: CdA

De lager 500.000 flasker vin årlig av druer fra Ischia, for det meste hvitvin. For den rimeligste hvitvinen og den røde Casa d'Ambra Campania Aglianico 2021 kjøpes riktignok druer fra fastlandet, derfor er de begge Campania IGT. Men framstillingen er altså på Ischia og druene fraktes i 20 kilos bokser i kjølevogner over bukta og til Casa d’Ambras vinkjeller i Panza d’Ischia på vestkysten av øya. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Her finner du alle andre vinartikler som er forbeholdt abonnenter

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Ukens vin er Aperitifs mest populære spalte, og de anbefalte vinene som alltid er både rimelige og veldig gode kjøp, blir utsolgt veldig raskt. Derfor forbeholdes disse tipsene deg som er abonnent og medlem i Aperitifs Mat- og vinklubb.

Men dette til tross kan vinene ble utsolgt, noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her