Etna
Denne vinen må du bare smake

Denne vinen må du bare smake

Terre Neres rimeligste, men like fullt heftige rødvin er tilgjengelig i bestillingsutvalget. De andre kommer i spesialbutikkene i september.
Aase E. Jacobsen
02 Juli 2015 - 01:57

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Denne sicilianske produsenten lager så eksotiske viner som beliggenheten under vulkanen tilsier.

«Standardutgaven» i rødt, Terre Nere Etna Rosso 2013 (2246501), er så god at den gir frysninger på ryggen. Hetebølger er kanskje en bedre beskrivelse, all den tid den har klare toner av røyk og vulkansk jordsmonn.

I tillegg til en usedvanlig lekker frukt og friskhet. Topp vin til sommerens gode kjøttretter, den er helt eminent til lam fra grillen, men du kan godt spare noen flasker til høsten vilt.

Den henter sine druer fra flere av produsentens parseller som ligger fra 650 til over 1000 m.o.h. og som i hovedsak har velvoksent plantemateriale.

Tenuta delle Terre Neres vinmarker ligger så høyt som det er mulig å dyrke vindruer langs Etnas karrige skråninger. Med en beliggenhet på mer enn 1000 m.o.h. er Etna-vinmarkene de høyeste i hele Italia. Men fortsatt er det et stykke opp til vulkanmunningen som ligger ved 3.350 m.o.h.

Sen høsting

500.000 år med hyppige utbrudd har satt sitt preg på jordsmonnet på Etnas nordøstre side som er der hvor vinmarkene hovedsakelig ligger. Det er imidlertid stor forskjell på toppen og bunnen, og mellom de enkelte vinmarkene både hva jordsmonn og ikke minst klima angår.

Nærheten til vulkanen gjør vinproduksjon en utfordring, spesielt for de høyeste vinmarkene. Selv på de varmeste dagene er det relativt kjølig og luftig i høyden. Derfor høstes også druene svært sent, i månedsskiftet oktober/november.

Gamle vinplanter

Resultatet er viner med en imponerende eleganse, overraskende friske og delikate med flott dybde.

Enda mer fascinerende er Terre Neres brede utvalg av enkelvinmarksviner som allerede finnes i spesialpolutsalgene, men som kommer i enda flere utgaver i september. Se etter Terre Nere Etna Rosso Guardiola, Feudo di Mezzo, Santo Spirito, Prephylloxera og Calderara Sottana.

De lager også hvitviner som er i en klasse for seg. De som kommer i spesialpolene heter Le Vigne Niche, Le Vigne Niche Calderara Sottana og Le Vigne Niche Santo Spirito.

Vi snakker om lekkerbiskener som enhver vininteressert bør prøve. Er du utålmodig etter å smake noe annet enn rødt, kan du begynne med deres rose, Terra Nere Etna Rosato 2012 (97455), som er dyrere enn de fleste i denne kategorien, men altså av et annet kaliber.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn
Dagens rett

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn

Med så mye grønnsaker, trenger du mindre kjøtt og de tilfører hverandre gode smaker gjennom måten retten lages på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmelon og whisky er en super kombinasjon for en sommerlig drink
Ukens drink

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her kombinerer du to veldig populære kaketyper - rullekake og gulrotkake
Ukens kake

Her kombinerer du to veldig populære kaketyper - rullekake og gulrotkake

Ethvert kakebord har plass til både rullekake og gulrotkake, men må du velge en, kan du fint si ja takk, begge deler - som her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bli med på østerssafari i Vadehavet
+

Bli med på østerssafari i Vadehavet

I den danske delen av Vadehavet er det østers i tonnevis, og ved lavvann tørrlegges østersbankene slik at man fritt kan plukke delikatessen opp fra sandbunnen. De kan spises på stedet, eller på en lokal restaurant med kreativ garnityr.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn
Dagens rett

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn

Med så mye grønnsaker, trenger du mindre kjøtt og de tilfører hverandre gode smaker gjennom måten retten lages på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmelon og whisky er en super kombinasjon for en sommerlig drink
Ukens drink

Forsiden akkurat nå - 3

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er folkefavoritten blant oslorestaurantene

Brasserie France er restauranten som flest gjester har brukt DinnerBooking for å sikre seg restaurantbord i Oslo.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med sesongens gulrøtter blir denne fiskemiddagen fantastisk
Dagens rett

Med sesongens gulrøtter blir denne fiskemiddagen fantastisk

Kombinasjonen av gulrot og blåskjell gir denne fiskemiddagen mye karakter og et sommerlig preg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her kombinerer du to veldig populære kaketyper - rullekake og gulrotkake
Ukens kake

Her kombinerer du to veldig populære kaketyper - rullekake og gulrotkake

Ethvert kakebord har plass til både rullekake og gulrotkake, men må du velge en, kan du fint si ja takk, begge deler - som her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her