Etna
Denne vinen må du bare smake

Denne vinen må du bare smake

Terre Neres rimeligste, men like fullt heftige rødvin er tilgjengelig i bestillingsutvalget. De andre kommer i spesialbutikkene i september.
Aase E. Jacobsen
02 Juli 2015 - 00:57

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Denne sicilianske produsenten lager så eksotiske viner som beliggenheten under vulkanen tilsier.

«Standardutgaven» i rødt, Terre Nere Etna Rosso 2013 (2246501), er så god at den gir frysninger på ryggen. Hetebølger er kanskje en bedre beskrivelse, all den tid den har klare toner av røyk og vulkansk jordsmonn.

I tillegg til en usedvanlig lekker frukt og friskhet. Topp vin til sommerens gode kjøttretter, den er helt eminent til lam fra grillen, men du kan godt spare noen flasker til høsten vilt.

Den henter sine druer fra flere av produsentens parseller som ligger fra 650 til over 1000 m.o.h. og som i hovedsak har velvoksent plantemateriale.

Tenuta delle Terre Neres vinmarker ligger så høyt som det er mulig å dyrke vindruer langs Etnas karrige skråninger. Med en beliggenhet på mer enn 1000 m.o.h. er Etna-vinmarkene de høyeste i hele Italia. Men fortsatt er det et stykke opp til vulkanmunningen som ligger ved 3.350 m.o.h.

Sen høsting

500.000 år med hyppige utbrudd har satt sitt preg på jordsmonnet på Etnas nordøstre side som er der hvor vinmarkene hovedsakelig ligger. Det er imidlertid stor forskjell på toppen og bunnen, og mellom de enkelte vinmarkene både hva jordsmonn og ikke minst klima angår.

Nærheten til vulkanen gjør vinproduksjon en utfordring, spesielt for de høyeste vinmarkene. Selv på de varmeste dagene er det relativt kjølig og luftig i høyden. Derfor høstes også druene svært sent, i månedsskiftet oktober/november.

Gamle vinplanter

Resultatet er viner med en imponerende eleganse, overraskende friske og delikate med flott dybde.

Enda mer fascinerende er Terre Neres brede utvalg av enkelvinmarksviner som allerede finnes i spesialpolutsalgene, men som kommer i enda flere utgaver i september. Se etter Terre Nere Etna Rosso Guardiola, Feudo di Mezzo, Santo Spirito, Prephylloxera og Calderara Sottana.

De lager også hvitviner som er i en klasse for seg. De som kommer i spesialpolene heter Le Vigne Niche, Le Vigne Niche Calderara Sottana og Le Vigne Niche Santo Spirito.

Vi snakker om lekkerbiskener som enhver vininteressert bør prøve. Er du utålmodig etter å smake noe annet enn rødt, kan du begynne med deres rose, Terra Nere Etna Rosato 2012 (97455), som er dyrere enn de fleste i denne kategorien, men altså av et annet kaliber.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her