Mat
Derfor smaker parmaskinke så godt

Derfor smaker parmaskinke så godt

Griser som skal ende sitt liv som parmaskinke blir fôret med parmesanost, lever lengre enn andre svin og beveger seg fritt i naturskjønne omgivelser. Det kjennes på smaken.
Redaksjonen
11 Mars 2014 - 11:20

Spekeskinke fra Parma-distriktet i Nord-Italia er ettertraktet i store deler av Europa og USA. Smaken og kvaliteten har ry på seg for å være en av verdens beste, i hard konkurranse med spansk serranoskinke. Skinkene lages på samme måte i dag som for nesten 2000 år siden; skinken lufttørkes naturlig av vinden og det eneste som tilsettes under prosessen er salt. Resultatet er en svært mør skinke med søtlig smak.

Viktig seier
For forbrukerne er det enkelt å gjenkjenne parmaskinken i butikken; det karakteristiske skråstilte emblemet med den svarte kronen er en garanti for at produktet kommer fra Parma. Men skinken blir stadig forsøkt forfalsket, og Consorzio del Prosciutto di Parma - skinkens samvirke - bruker årlig en million Euro på rettslig bistand blant annet for å beskytte varemerket parmaskinke mot etterligninger.

 

- Etter flere års juridisk kamp mot den britiske supermarkedkjeden Asda, vant vi den 20. mai 2004 en viktig seier i den europeiske domstolen i Luxembourg. Tvisten dreide seg om hvorvidt kjeden kunne importere parmaskinke, skjære den i skiver i England, for så å selge den som Asda parmaham. Retten avgjorde at skinken er beskyttet av opprinnelseloven, den såkalte limitation of origin, som betyr at det ikke er lov å bearbeide skinken utenfor Parma-distriktet, forteller Paolo Tramelli, markedsansvarlig i Consorzio del Prosciutto di Parma, og fortsetter:
- Champagne må tappes i Champagne, skotsk whisky i Skottland og parmaskinke må skjæres i Parma.

Råvaren i fokus

De strenge kravene som stilles til oppdretterne av grisene, samt til produksjonsprosessen for skinken, har vært med på å gjøre parmaskinke til en merkevare. I dag kontrolleres alle de 5500 oppdretterne og nær 200 produsentene av samvirkets inspektører, noe som er avgjørende for å opprettholde kvaliteten, mener Tramelli.
- Fire spesifikasjoner må innfris for at en gris skal bli vurdert som parmaskinke; råvarens (grisens) kvalitet og opprinnelse, produksjonssted, produksjonsmåte og kvaliteten på det ferdige produktet, sier han.

 

Råvaren har stor fokus; kun tre typer italienske griser kan benyttes i produksjonen og grisene må veie minimum 150 kilo når de slaktes. Kosten til grisene er svært viktig for smaken. Fôret de spiser må være produsert i distriktet og består av en spesialblanding av frø, korn og myse fra parmesanost.
- Mange parmesanostprodusenter har avløp som frakter myse direkte til "parmagrisene". Mysens særegne smak setter preg på kjøttet, forklarer Tramelli.

De godkjente oppdretterne og slakteriene må være lokalisert innenfor 11 nordlige og sentrale områder av Italia, og selve fremstillingen av skinken kan kun skje i Parma-regionen på grunn av klimaet og luften.
- Skinkene henger til tørk i minimum 12 måneder og maksimum tre år i tradisjonelle "luftehus". Vinduene i disse husene lar seg kun åpne mot nord og sør, slik at vinden slipper inn. Den tørre luften bærer med seg lukten av de ulike årstidene, noe som gir parmaskinken den særegne smaken, sier Tramelli.

 

Tørkeprosessen

Et gjennomsnittlig ferskt griselår veier omlag 14 kilo når det ankommer et av de 189 tradisjonsrike produksjonsstedene i utkanten av Parma by - midt mellom åsene og slettene. De tre første ukene blir skinkene saltet to ganger av en såkalt  saltmester - maistro sulotore - og i løpet av denne tiden reduseres vekten med tre kilo. Skinkene legges deretter i et kjølerom i tre måneder, før de blir kontrollert igjen.
- Cirka 15 prosent av skinkene blir avvist fordi de har for dårlig kvalitet. Årsaken kan være at de har for mange blodårer eller er for dårlig marmorert fordi de har for mye eller for lite fett, forklarer Tramelli.

De godkjente skinkene blir hengt til lufttørking i tre måneder, men i løpet av denne tiden blir yttersiden på skinkene harde. Etter tre måneder smøres de derfor inn med grisefett for å bevare fuktigheten, før de tørkes i ytterligere fire måneder. Deretter flyttes de til et mørkt kjellerlokale, hvor de henger til tørk i minimum fem måneder.
-  Nå er skinkene klare til å bli kontrollert av en inspektør fra Consorzio del Prosciutto di Parma, og eventuelt få det endelige stempelet med Parma-kronen, sier Tramelli.

 

Vit hvor maten kommer fra

Som en sikkerhet for forbrukerne skal det være mulig å etterspore hvor hver enkelt parmaskinke kommer fra. I takt med produksjonsprosessen blir skinken merket en rekke ganger, den første skjer allerede i løpet av grisens første 30 levedager - bakbenet blir merket med fødested, fødselsmåned og oppdretterens identifikasjonskode.
 - Til tross for at produksjonen skjer på en bestemt måte, smaker parmaskinker ulikt. Faktorer som grad av fettmarmorering i kjøttet, hvilken type gris som benyttes, hva grisen har spist og hvor lenge skinken har hengt til tørk er noen av faktorene som setter sitt personlige preg, forklarer Tramelli.

Norge i vekst

Parmaskinken er markedsledende i Italia og i 2003 ble det produsert 8,8 millioner skinker. Av dette ble 1,5 millioner eksportert til hovedsaklig Frankrike, Tyskland og USA.
- Men det skandinaviske markedet er i vekst. Forbrukerne forstår at vi lager kvalitetprodukter og de er villige til å betale for det, mener Paolo Tramelli.
De norske salgstallene bekrefter dette; i 2002 ble det solgt 5526 parmaskiner her til lands, en økning på 25,4 prosent i forhold til året før.

Kiloprisen på parmaskinke i Parma-distriktet er cirka 25 Euro (ca. 175 kroner). Her hjemme kan du femdoble prisen. Til tross for dette mener Tramelli at prisen er riktig.
- Det ligger store investeringer bak en parmaskinke. Råvarene er de aller beste og produksjonen går langsomt. Slikt koster, men til gjengjeld får du en av verdens beste skinker, avslutter han.

Foto: Bo Mathisen
(Oppdatert artikkel fra 2004)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her