Drikke
Det brygger opp til ny ølkrig

Det brygger opp til ny ølkrig

Importen av øl i butikkstyrke er nå så stor at hvert femte glass øl er brygget utenfor landets grenser. Mens noen frykter en reprise på ølkrigen fra begynnelsen av 2000-tallet, forklarer importør Carlsberg-Ringnes det hele med midlertidige kapasitetsutfor
Aase E. Jacobsen
25 Mars 2017 - 15:19

Inntil april 2016 var import av øl fra Estland lik null for kategorien butikkøl. Siden nyttår er det importert 3,14 millioner liter herfra, noe som har gitt en importvekst på 90 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge tall fra SSB (Statistisk Sentralbyrå).

Det gjør at importølet pr februar i år står for 20 prosent av hele det norske ølmarkedet, mot 11 prosent for ett år siden. 

For fire år siden utgjorde importølet 36 prosent av det norske ølmarkedet

Dette nylig importerte ølet kommer i Carlsberg og Tuborg-bokser og fyller nå i hyller i en butikk nær deg. Det er også importert unormalt store volum fra Sverige og til dels Russland i samme periode. Til sammen er det snakk om 3,64 millioner liter på to måneder mot 144.000 liter fra disse landene i samme periode i fjor.

Krigserklæring

Lars A. Midtgaard, adm.dir. i Hansa Borg Bryggerier mener dette er en opptrapping mot en ny ølkrig.

- Når Carlsberg-Ringnes bruker så store ressurser på å kjøpe seg posisjoner som vi er vitne til nå, er det en krigserklæring, slår han fast og mener dette er en strategi som har pågått en stund.

- Vi ser med økende uro og bekymring på de betydelige volumene med utenlandsk produsert øl som selges på det norske markedet, og der forbruker kan forledes til å tro at kjente og kjære ølmerker produseres lokalt, sier Midtgaard og legger til:

- Lokale bryggerier har ingen mulighet til å produsere like effektivt som gigantbryggerier i Øst-Europa. Som vi erfarer i disse dager fører dette igjen til at internasjonale og dominerende aktører som Carlsberg kan forhandle om nærmest eksklusive posisjoner ved å legge beløp i 100-millioners klassen på bordet for å få tilgang til de beste butikkhyllene.

Avviser vekst

Kommunikasjonssjef hos Ringnes, Nicolay Bruusgaard, forklarer den voldsomme veksten i importen med varelageroppbygging: – I forbindelse med at vi byttet glasslinje på vårt anlegg på Gjelleråsen i februar, måtte vi importere alt av Tuborg og Carlsberg.

Han sier at det var et spesialtilfelle, og at dette ølet fra uke 11 igjen brygges i Norge. Også i fjor ble det importert store mengder øl fra Estland og det forklares med kapasitetsutfordringer i forbindelse med ombyggingen av EC Dahls.

– Som en del av Carlsberg-gruppen er vi så heldige at vi har anledning til å be om produksjonsstøtte fra våre bryggerier i andre markeder, dersom det er nødvendig. Ettersom vi stort sett har kapasitet i eget hus, skjer ikke dette så ofte for Ringnes’ del, sier Bruusgaard og legger til: - Det er ikke snakk om noen volumvekst for vår del. Vi tar i et normalår inn ca 4 prosent av vårt volum fra utlandet.

Til e24 sa han onsdag denne uka dessuten at «så langt i år har Ringnes tapt markedsandeler mot i fjor».

Har likevel blåst opp markedet

I årets første to måneder er nedgangen i øl brygget av alle «de store norske» på 1,9 millioner liter. Nedgangen i dagligvaresegmentet for medlemmer av Bryggeriforeningen (inkludert import) er 1,5 millioner liter i samme periode. Tallmaterialet ligger tilgjengelig for alle her.

Det kan imidlertid tyde på at den økte importen ikke bare har bremset deler av nedgangen, men også blåst opp markedet. Om den ekstraordinære importen fra Estland defineres som «norskbrygget», er det en vekst i butikkølmarkedet på 4,7 prosent. Den korrigerte veksten i importen er dermed 8,9 prosent og ikke 90 prosent som SSBs tall forteller. Utviklingen i utelivsbransjen for øl i kl D er imidlertid helt flat i denne perioden. Sterkølet derimot har en vekst på 5,2 prosent i utelivssegmentet.

Direktør i Bryggeriforeningen, Petter Nome, skriver i en epost til medlemmer og samarbeidspartnere at «De volumene som Ringnes importerer, vil kunne variere etter bryggeriets behov for lageroppbygging, evt produksjonstopp på Gjelleråsen mm. Det vil derfor ikke gi mening å spekulere om importutviklingen basert på månedstall eller kvartalstall for den saks skyld. Vi må se på utviklingen over lengre tid.»

Reprise på 2003?

Dagligvare står for to tredeler av alt ølsalg i Norge. Carlsberg-Ringnes har de siste ukene en markedsandel i dagligvare på 52,8 prosent (AC Nielsen), en andel som er økende, gitt blant annet Remas mye omtalte bestevennkonkurranse som Carlsberg-Ringnes gikk seirende ut av. I Rema har Carlsberg-Ringnes en markedsandel på nær 66 prosent i uke 10 (AC Nielsen), mens Hansa Borgs andel samme sted er mer enn halvert til drøyt 8 prosent. Hansa Borgs markedsandel i dagligvare som sådan var i uke 8 på 20 prosent. Og det er inkludert øl som brygges på lisens i Norge, som Heineken. 

Det er bakgrunnen for at Hansa-direktøren ropte varsko i e24 tidligere denne uka.

Sist den norske ølbransjen kriget var i 2003, og foranledningen var at Hansa-Borg senket prisen på Borg. Ringnes fulgte opp med Tuborg, og etter hvert spredte det seg også til Grans/Rema og Bunnpris/Aass. Siden den gang har Tuborg vært markedsleder i dagligvaresegmentet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her