Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
1.jpg

Det brygger opp til ny ølkrig

Importen av øl i butikkstyrke er nå så stor at hvert femte glass øl er brygget utenfor landets grenser. Mens noen frykter en reprise på ølkrigen fra begynnelsen av 2000-tallet, forklarer importør Carlsberg-Ringnes det hele med midlertidige kapasitetsutfor
Aase E. Jacobsen
25 Mars 2017 - 14:19

Inntil april 2016 var import av øl fra Estland lik null for kategorien butikkøl. Siden nyttår er det importert 3,14 millioner liter herfra, noe som har gitt en importvekst på 90 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge tall fra SSB (Statistisk Sentralbyrå).

Det gjør at importølet pr februar i år står for 20 prosent av hele det norske ølmarkedet, mot 11 prosent for ett år siden. 

For fire år siden utgjorde importølet 36 prosent av det norske ølmarkedet

Dette nylig importerte ølet kommer i Carlsberg og Tuborg-bokser og fyller nå i hyller i en butikk nær deg. Det er også importert unormalt store volum fra Sverige og til dels Russland i samme periode. Til sammen er det snakk om 3,64 millioner liter på to måneder mot 144.000 liter fra disse landene i samme periode i fjor.

Krigserklæring

Lars A. Midtgaard, adm.dir. i Hansa Borg Bryggerier mener dette er en opptrapping mot en ny ølkrig.

- Når Carlsberg-Ringnes bruker så store ressurser på å kjøpe seg posisjoner som vi er vitne til nå, er det en krigserklæring, slår han fast og mener dette er en strategi som har pågått en stund.

- Vi ser med økende uro og bekymring på de betydelige volumene med utenlandsk produsert øl som selges på det norske markedet, og der forbruker kan forledes til å tro at kjente og kjære ølmerker produseres lokalt, sier Midtgaard og legger til:

- Lokale bryggerier har ingen mulighet til å produsere like effektivt som gigantbryggerier i Øst-Europa. Som vi erfarer i disse dager fører dette igjen til at internasjonale og dominerende aktører som Carlsberg kan forhandle om nærmest eksklusive posisjoner ved å legge beløp i 100-millioners klassen på bordet for å få tilgang til de beste butikkhyllene.

Avviser vekst

Kommunikasjonssjef hos Ringnes, Nicolay Bruusgaard, forklarer den voldsomme veksten i importen med varelageroppbygging: – I forbindelse med at vi byttet glasslinje på vårt anlegg på Gjelleråsen i februar, måtte vi importere alt av Tuborg og Carlsberg.

Han sier at det var et spesialtilfelle, og at dette ølet fra uke 11 igjen brygges i Norge. Også i fjor ble det importert store mengder øl fra Estland og det forklares med kapasitetsutfordringer i forbindelse med ombyggingen av EC Dahls.

– Som en del av Carlsberg-gruppen er vi så heldige at vi har anledning til å be om produksjonsstøtte fra våre bryggerier i andre markeder, dersom det er nødvendig. Ettersom vi stort sett har kapasitet i eget hus, skjer ikke dette så ofte for Ringnes’ del, sier Bruusgaard og legger til: - Det er ikke snakk om noen volumvekst for vår del. Vi tar i et normalår inn ca 4 prosent av vårt volum fra utlandet.

Til e24 sa han onsdag denne uka dessuten at «så langt i år har Ringnes tapt markedsandeler mot i fjor».

Har likevel blåst opp markedet

I årets første to måneder er nedgangen i øl brygget av alle «de store norske» på 1,9 millioner liter. Nedgangen i dagligvaresegmentet for medlemmer av Bryggeriforeningen (inkludert import) er 1,5 millioner liter i samme periode. Tallmaterialet ligger tilgjengelig for alle her.

Det kan imidlertid tyde på at den økte importen ikke bare har bremset deler av nedgangen, men også blåst opp markedet. Om den ekstraordinære importen fra Estland defineres som «norskbrygget», er det en vekst i butikkølmarkedet på 4,7 prosent. Den korrigerte veksten i importen er dermed 8,9 prosent og ikke 90 prosent som SSBs tall forteller. Utviklingen i utelivsbransjen for øl i kl D er imidlertid helt flat i denne perioden. Sterkølet derimot har en vekst på 5,2 prosent i utelivssegmentet.

Direktør i Bryggeriforeningen, Petter Nome, skriver i en epost til medlemmer og samarbeidspartnere at «De volumene som Ringnes importerer, vil kunne variere etter bryggeriets behov for lageroppbygging, evt produksjonstopp på Gjelleråsen mm. Det vil derfor ikke gi mening å spekulere om importutviklingen basert på månedstall eller kvartalstall for den saks skyld. Vi må se på utviklingen over lengre tid.»

Reprise på 2003?

Dagligvare står for to tredeler av alt ølsalg i Norge. Carlsberg-Ringnes har de siste ukene en markedsandel i dagligvare på 52,8 prosent (AC Nielsen), en andel som er økende, gitt blant annet Remas mye omtalte bestevennkonkurranse som Carlsberg-Ringnes gikk seirende ut av. I Rema har Carlsberg-Ringnes en markedsandel på nær 66 prosent i uke 10 (AC Nielsen), mens Hansa Borgs andel samme sted er mer enn halvert til drøyt 8 prosent. Hansa Borgs markedsandel i dagligvare som sådan var i uke 8 på 20 prosent. Og det er inkludert øl som brygges på lisens i Norge, som Heineken. 

Det er bakgrunnen for at Hansa-direktøren ropte varsko i e24 tidligere denne uka.

Sist den norske ølbransjen kriget var i 2003, og foranledningen var at Hansa-Borg senket prisen på Borg. Ringnes fulgte opp med Tuborg, og etter hvert spredte det seg også til Grans/Rema og Bunnpris/Aass. Siden den gang har Tuborg vært markedsleder i dagligvaresegmentet.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1090 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her