Det bulgarske kjøkken

Bulgarias restaurantverden er fortsatt i stor omstilling. Utbredelsen av private enheter er ikke på langt nær fullført. Dessuten er tilgangen på ferske råvarer stadig ett problem.
Redaksjonen
12 Oktober 1997 - 01:22

Andre artikler om bulgarsk vin:
Kort om landets spennende historie
og et besøk hos Vini SLiven
Vinis Yambol med Domaine Boyar
Suhindol - Bulgarias Bordeaux
Bulgarsk hvitvin - mye godt
Kart over Bulgaria og vinområdene
Stor test av bulgarsk vin
Bulgarsk kjøkken og matoppskrifter
Bulgarsk eik
 
Menyene på de ulike serveringsstedene ligner til forveksling på hverandre. Det er neppe mangel på kreativitet som er årsaken. Heller en kombinasjon av råvarebegrensning og kapitalmangel. I de mest turistifiserte områdene er det en fordel at ikke köttbullar og kjøttkaker har overtatt plassen til mer lokale spesialiteter. Derfor må alle turister gjennom et antall runder med smakebiter fra det bulgarske kjøkken.
Og mye av det smaker svært så godt. Tomater, agurker, paprika, løk og den bulgarske saueosten av fetatype danner utgangspunktet for Shopska salat. Enkelt og velsmakende. Litt spesielt er det likevel at denne salaten følges av rakiya som er bulgarsk for brandy. Denne tradisjonen er svært gammel og praktiseres over hele landet. Tidligere laget dessuten alle familier sin egen rakiya. Det eneste som varierer fra region til region er hvilke druer brandyen er laget av. Fruktig og bløte er de beste, som Pomories laget av muskat eller Suhindols laget av gamza. Til yoghurtsuppen Tarator slipper du imidlertid rakiya. Denne kalde suppen minner om grekerens tzatziki, laget som den er av yoghurt, agurkterninger, hvitløk, hakkede valnøtter, solsikkeolje og fennikelfrø. Til fire porsjoner trenger du 500 gram yoghurt og to agurker. Ellers spises det enorme mengder hvitkål i Bulgaria, særlig som kålsalat. En rett som trenger mye omsorg for å bli velsmakende og som den ikke alltid er. Mer vellykket er alle parikarettene, som Burek, fylt paprika. Fyllet kan være fåreost eller en blanding av ris, krydder og malt kjøtt.
Det største problemet er å få tak i fersk fisk. Sikrest tilgang er det på det som enkelt og greit kalles hvit fisk, en hvittinglignende fisk som finnes i store mengder i Svartehavet. Nesten all fisk paneres og fritystekes. I panerrøren brukes ofte urter som mynte, hvilket gir ekstra god smak.
På kjøttsiden er svin dominerende. Gryteretten Kavarma lages på følgende måte: Fres 600 gram svinekjøtt og 300 gram kalvelever i en halv kopp olje. Tilsett 4-5 løk og noen purrer i skiver og kok opp. Hell over i en ildfast form sammen med sjampinjong i skiver, paprika og tomater i terninger, en kopp hvitvin og litt kokende vann. Legg på lokk. Stekes i middels varm ovn. Strø finhakket persille over ved servering. Tilsvarende fremgangsmåte er det for Gjuveche som ofte lages av bare grønnsaker. Tomat, paprika og timian er sentrale ingredienser. Samt et stekt egg og ost på toppen. Også denne retten stekes under lokk i ovn. Kavarma kan dessuten lages tørr. Mariner kjøttet med løk i skiver, spisskummin, salvie og salt, og la stå i kjøleskap noen timer. Stek enten som grillspyd eller i panne. Drypp litt sitron over før servering.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner
Dagens rett

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner

Seibiff er en klassisk fiskerett som med med stekte epler og tyttebærkrem får en ny vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her