Det er på utstyret mannen kjennes

Det er på utstyret mannen kjennes

Menn må ha utstyret i orden for å lage mat. At det gir ekstra mye moro under matlagingen er denne boka beviset på.

Den velutstyrte mannener kandidat til Beste norske kokebok 2014. Sjelden har juryen sett en slik energi og lekenhet, men også blodig alvor i en kokebok. For Jørgen O. Grann og Olav Birkeland farer ikke med harelabb over bakstefjøla – om de har noe så gammeldags i sine respektive kjøkken.

Årets mannejulegave?

Enhver kvinne vil nok underskrive på at om det er utstyr som skal til for at «gubben» skal lage fantastisk mat, ja, så la ham få det da. Kvinner vil mye heller har velutstyrte menn på kjøkkenet – og som faktisk bruker det, enn noen som fantaserer om vedhugging eller å rydde i boden.  

Det tar selvsagt litt tid å komme dit kokebokforfatterne er i dag, men det er aldri for sent. Derfor er sannsynligheten stor for at denne boka vil ligge under mange juletrær i år.

Om dette blir Beste norske kokebok 2014, får du vite tirsdag 25. november kl 17 i Mathallen. Da får du også møte de to energiske forfatterne og smake på deres fantastiske iskrem.

Les alt om arrangementet i Mathallen her

Dette er juryens begrunnelse for at nettopp denne boka skal være med i årets kokebokfinale:

Den velutstyrte mannen

Jørgen O. Grann, Olav Birkeland
Schibsted
Original, humoristisk og lærerik bok for amatørkokker som ikke klarer seg uten sous vide, juicepresse, bambusdamper, skibrenner og iskremmaskin. Med alt fra rådyre gadgets til uunnværlige redskaper synes forfatterne å mene at det er utstyret det kommer an på. Tøff design, tøffe karer, høyt tempo, men også inspirerende oppskrifter og lekker mat.

Slik lager du avocadosorbet

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

60 ml

Fremgangsmåte

Kok opp vann og sukker til sukkeret er oppløst. Avkjøl og kjør alle ingrediensene i en food processor.

Kjør blandingen i en iskremmaskin. Lager du sorbeten i fryser uten iskremmaskin, må den kjøres opp 3-4 ganger under innfrysingen. Den blir ganske hard, så ta den ut av fryseren 10 minutter før bruk.

Tips: Avokadosorbet passer forbløffende godt sammen med laksecarpaccio med soya, og gjerne noen melonkuler.
 

Sendt inn av

Foto: Magnus Wintersborg

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Slik lager du vaniljeis

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

2.5 dl

Fremgangsmåte

Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Varm og fløte, melk og sukker samt vanilje, både belg og frø, til kokepunktet. Skru av varmen.

Visp eggeplommene til de er lyse og lette. Ha i litt av den varme fløteblandingen i eggeplommene og rør godt. Bland alt raskt og varm opp under omrøring til blandingen tykner. Den skal ikke koke, for da skiller den seg.

Fjern vaniljestangen og avkjøl blandingen noe. Hell den over i en tom 1,5 liters brusflaske, og sett den kaldt fram til bruk, gjerne til dagen etter. Følg anvisningen for iskremmaskinen og server umiddelbart.

Har du ikke iskremmaskin, blir det straks verre for å oppnå en myk og luftig iskrem. Hovedpoenget er nemlig at iskremblandingen røres i hele tiden mens den fryser inn.

Tips: Iskrem smaker aller best nylaget.

Lyst til å lage en annen iskrem er oppskriftene her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Magnus Wintersborg

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen