Det norske eventyret i Cognac

Bache-Gabrielsen, det eldste norske cognac-huset, har sine røtter helt tilbake til 1852, etablert av A. Dupuy. I 1905 ble det kjøpt av de to nordmennene, Petter Rustad fra Ås og Thomas Bache-Gabrielsen fra Holmestrand, begge med adresse Cognac på det tids
Redaksjonen
17 Juli 1997 - 15:14

De to herrene var begge kommet til Cognac for å lære det franske språk og ikke minst for å fravriste franskmennene kunnskapen om å lage den edle drikk. Rustad hadde noen år arbeidet ved Arendal Samlag (datidens brennevinsutsalg). Det var dette som sørget for at han havnet i Cognac.
 

Petter Rustad og Thomas Bache-Gabrielsen
 
Thomas Bache-Gabrielsen hadde en ikke helt ulik bakgrunn. Hans far drev nemlig Holmestrand Samlag og var en betydelig mann i byens offentlige liv. Som 21-åring ankom Thomas Cognac i 1904, etter å ha tatt artium i Kristiania og avansert til sekondløytnant i hæren. Men offisersutdannelsen ble lagt til side. I Cognac ble han ansatt i det ikke ukjente firmaet Renault - St. Louvent.
 
Kvinner avgjorde
Rustad hadde ankommet allerede i 1893 og var vel etablert da hans senere partner trådde inn på scenen. Rustad var en aktiv herremann. I 1897 stiftet han blant annet Skandinavisk Hjælpeforening og var også en tid norsk konsul i Cognac.
 
Både Rustad og Bache-Gabrielsen møtte sin skjebne i Frankrike. Begge tapte nemlig sitt hjerte til hver sin franske pike. Sistnevnte fant sin Odette Villard, som kom fra en kjent vindyrkerfamilie. Senere fikk hun et brandymerke oppkalt etter seg.
 
De nordmennene fant også hverandre og kjøpte altså i fellesskap cognac-huset Dupuy. Raskt etablerte de eksport til Norge, Danmark og til og med til Amerika. Uten tvil var deres cognac anerkjent her hjemme. Prisen for en flaske på datidens samlag var hele kr. 3,-.
 
Under forbudstiden viste også norske spritsmuglere interesse for den "norske" cognacen. De tilbød et tørst norsk marked cognac i orginale flasker fra Bache-Gabrielsen. Dette er teksten til annonse firmaet så seg nødt til å rykke inn i Tønsberg Blad i 1921.
Advarsel-Cognac
Bekjendt med at der i Norge skal være smuglerbrændevin i omløp under vort orginal-flaskeutstyr, tillater vi os at henstille til det ærede publikum at være paa vagt overfor enhver vare, der maatte cirkulere på smuglermarkedet, da denne kun kan være forfalsket. Henvend Dem derimot til nærmeste apotek, hvor De har fuld garanti for at faa vore anerkjendte originale merker.
Cognac 19. desember 1921
Rustad &Bache-Gabrielsen
 
Tredje generasjon
Rustad døde dessverre allerede i 1917. Fra da av sto Thomas som eneeier av firmaet. Noen år senere forsvant også Rustads navn fra firmaets navneskilt. Thomas Bache-Gabrielsen døde først i 1942. Deretter overtok Odette og sønnen René driften av selskapet. Renés to andre brødre gikk inn på eiersiden.
 
Enkefru Bache-Gabrielsen døde først i 1975. Mens Christian, en av Renés sønner har hatt ledelsen av cognac-huset siden farens død i 1990. Han ledet firmaet i mer enn 50 år.
 
Det er altså tredje generasjon nordmenn som i dag driver Dupuy. Røttene til Norge holdes sterkt i hevd, forteller Christian Bache-Gabrielsen.
 
- Det har klar sammenheng med min bestefars samhørighet med Norge og Holmestrand. Hvert år reiste han til sitt gamle hjem både for å besøke familien og for å føle den norske naturen på kroppen. Thomas satte stor pris på norsk mat og introduserte norske spesialiteter i Cognac. Fårikål begeistret hele familien. Gammelosten derimot klarte den seg med lukten av. Hans norske agent forsynte ham regelmessig med fiskeboller og gaffelbiter, sier han.
 
Kaffe og cognac
Thomas lagde også sin spesielle punch, en tradisjon som også tredje generasjon holder ved like. Oppskriften finner du et annet sted på denne siden.
 
En annen av hans spesialiteter var å helle de siste dråpene i cognacglasset over i den nesten helt tomme, men likevel varme, kaffekoppen for deretter å nyte både bouqueten og smaken. Prøv selv.
 
Christian Bache-Gabrielsen holder fremdeles kontakt med den norske grenen av familien. Til jul sender de hverandre julegaver. Høyst velkommen er geitost, gaffelbiter og ansjos. Hva Christian sender til Norge kan vi bare gjette på.
Bache-Gabrielsens punch
1 flaske Bache-Gabrielsen
1 flaske rom
1 flaske rød bordeaux
1 flaske rød portvin
Hell samtlige flasker i et passende kokekar, helst jerngryte, sammen med passende mengder valnøtter, rosiner, svisker, fikner samt krydder som nellik kardemomme og litt kanel.
Alt varmes opp til nesten kokepunktet. Tenn spritdampen. Deretter øses væsken over en finmasket jernrist hvor det er plassert sukkerbiter. Når flammen slukker er punchen klar til bruk.
 
Maateholden nydelse av alkohol styrker saavel den legemlige som den aandelige kraft, og gir kroppen den beste motstand mot alle slags sygdomme.
Thomas Bache-Gabrielsen
 
Tekst Jan H. Amundsen
Foto: Arkiv Bache-Gabrielsen
 
Les også internvjuet med Christian Bache-Gabrielsen om kjempesuksessen på det norske markedet og om hans medarbeider bonden Jean Philippe Bergier, som også leverer sin egen cognac til både Tre Kors og Bache-Gabrielsen XO.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her