Det reneste hvite

Etterspørselen etter råvarer som er så naturlige som mulig - altså uten noen form for tilsetningsstoffer - er økende over hele den vestlige verden. Nå er turen kommet til gourmetsaltet som i seg selv opplever voksende interesse.
Redaksjonen
01 Mars 2006 - 13:36

Halen Mon som er walisisk for salt fra Anglesey, er varemerket for salt høstet fra Wales-kysten som nyter godt av friskt vann fra det store Atlanterhavet. Dette saltet hylles av ledende engelske kjøkkensjefer for sine unike egenskaper så vel som bordsalt som i matlagingen og skal være spesielt godt i salater og til rå grønnsaker.

Halen Mons myke og lett sprø tekstur gjør at de snøhvite saltflakene løser seg lett opp. Saltet er 100 prosent naturlig og inneholder derfor ingen tilsetninger. Dessuten er saltet en god kilde for mineraler og sporstoffer som sink, kalsium og magnesium. Halen Mons er dessuten det eneste engelske saltet som er sertifisert av Soil Association som er Englands ledende godkjenningsorgan for økologiske varer.

100 prosent håndlaget
Halen Mon produseres av Anglesey Sea Salt Company som ble etablert av David og Alison Lea-Wilson i 1998. Paret som møttes under studier på universitetet i Bangor i det nordlige Wales, besluttet å bli i landsdelen etter studiene. De startet først med østersoppdrett samt salg av hummer men droppet geskjeften da ideen om å starte sitt eget akvarium ble materialisert. Siden vintermånedene kunne bli lange og uten nok inntektsbringende aktiviteter, dukket ideen om utvinning av sjøsalt opp.

Etter omfattende studier kom de frem til en høste- og tørkeprosess som kombinerer topp moderne teknologi med tradisjonelle saltutvinningsmetoder. Sjøvann fra Brynsiencyn ved Menai-stredet som for øvrig ligger like ved en badestrand merket med blått flagg (altså garantert ren), pumpes i land og filtreres gjennom en naturlig seng av blåskjell samt en sandbanke.
 
Etter ytterligere filtrering varmes vannet forsiktig opp under vakuum for å øke salthetsgraden fra den naturlige tre prosent til 16. Deretter overføres vannet til krystalliseringspannene for en langsom fordamping. Resultatet er flate saltkrystaller som kommer til overflaten og som tas opp daglig med hjelp av sil og saltrake. Etter rensing får saltet tørke godt før det pakkes for hånd i bokser av kartong.

Ingen bitter ettersmak
For bedriftseierne er det ikke bare viktig å utnytte en naturlig og fornybar ressurs men hele prosessen skal være miljøvennlig. Eksempelvis utnyttes dampen som kommer opp fra oppvarmingskarene til å varme opp nytt sjøvann. Dessuten har bedriften forpliktet seg gjennom et energiøkonomiseringsprogram til å begrense bruken av olje, vann, strøm og gass. Det litt bitre vannet som blir igjen etter at saltet er tatt ut blir sendt til landbruksforskere som bruker det til bekjemping av snegler som ødelegger potetavlingen.

I tillegg til det naturlige saltet markedsfører Anglesey Sea Salt Company salt tilsatt økologisk krydder og salt som er røykt over spon fra walisisk eik. Siden Halen Mon ikke er egnet til bruk i vanlige saltkverner, tilbyr firmaet små skåler med tilhørende skjeer i lokale naturmaterialer som walisisk eik, walisisk skifer og blått glass fra Bristol.

Britiske kjøkkensjefer berømmer saltet for dets egenskaper i matlagingen og til bordbruk. Henry Harris, head chef ved Harvey Nichols' 5th Floor Restaurant i London  uttaler: "De delikate saltkrystallene smaker som det reneste fra havet". En av årsakene til den rene smaken er at saltet ikke har den bitre ettersmaken av magnesium som soltørket salt ofte har.

Halen Mon selges også til vanlige forbrukere via internett og selvsagt i landets beste delikatesseforretninger som Fortnum and Mason, Harvey Nichols, Harrods, samt enkelte av Marks & Spencer- og Waitrose-utsalgene.

Tekst: Liz Clark, London Press Service
Foto: Mike Pattison
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her