Det reneste hvite

Etterspørselen etter råvarer som er så naturlige som mulig - altså uten noen form for tilsetningsstoffer - er økende over hele den vestlige verden. Nå er turen kommet til gourmetsaltet som i seg selv opplever voksende interesse.
Redaksjonen
01 Mars 2006 - 13:36

Halen Mon som er walisisk for salt fra Anglesey, er varemerket for salt høstet fra Wales-kysten som nyter godt av friskt vann fra det store Atlanterhavet. Dette saltet hylles av ledende engelske kjøkkensjefer for sine unike egenskaper så vel som bordsalt som i matlagingen og skal være spesielt godt i salater og til rå grønnsaker.

Halen Mons myke og lett sprø tekstur gjør at de snøhvite saltflakene løser seg lett opp. Saltet er 100 prosent naturlig og inneholder derfor ingen tilsetninger. Dessuten er saltet en god kilde for mineraler og sporstoffer som sink, kalsium og magnesium. Halen Mons er dessuten det eneste engelske saltet som er sertifisert av Soil Association som er Englands ledende godkjenningsorgan for økologiske varer.

100 prosent håndlaget
Halen Mon produseres av Anglesey Sea Salt Company som ble etablert av David og Alison Lea-Wilson i 1998. Paret som møttes under studier på universitetet i Bangor i det nordlige Wales, besluttet å bli i landsdelen etter studiene. De startet først med østersoppdrett samt salg av hummer men droppet geskjeften da ideen om å starte sitt eget akvarium ble materialisert. Siden vintermånedene kunne bli lange og uten nok inntektsbringende aktiviteter, dukket ideen om utvinning av sjøsalt opp.

Etter omfattende studier kom de frem til en høste- og tørkeprosess som kombinerer topp moderne teknologi med tradisjonelle saltutvinningsmetoder. Sjøvann fra Brynsiencyn ved Menai-stredet som for øvrig ligger like ved en badestrand merket med blått flagg (altså garantert ren), pumpes i land og filtreres gjennom en naturlig seng av blåskjell samt en sandbanke.
 
Etter ytterligere filtrering varmes vannet forsiktig opp under vakuum for å øke salthetsgraden fra den naturlige tre prosent til 16. Deretter overføres vannet til krystalliseringspannene for en langsom fordamping. Resultatet er flate saltkrystaller som kommer til overflaten og som tas opp daglig med hjelp av sil og saltrake. Etter rensing får saltet tørke godt før det pakkes for hånd i bokser av kartong.

Ingen bitter ettersmak
For bedriftseierne er det ikke bare viktig å utnytte en naturlig og fornybar ressurs men hele prosessen skal være miljøvennlig. Eksempelvis utnyttes dampen som kommer opp fra oppvarmingskarene til å varme opp nytt sjøvann. Dessuten har bedriften forpliktet seg gjennom et energiøkonomiseringsprogram til å begrense bruken av olje, vann, strøm og gass. Det litt bitre vannet som blir igjen etter at saltet er tatt ut blir sendt til landbruksforskere som bruker det til bekjemping av snegler som ødelegger potetavlingen.

I tillegg til det naturlige saltet markedsfører Anglesey Sea Salt Company salt tilsatt økologisk krydder og salt som er røykt over spon fra walisisk eik. Siden Halen Mon ikke er egnet til bruk i vanlige saltkverner, tilbyr firmaet små skåler med tilhørende skjeer i lokale naturmaterialer som walisisk eik, walisisk skifer og blått glass fra Bristol.

Britiske kjøkkensjefer berømmer saltet for dets egenskaper i matlagingen og til bordbruk. Henry Harris, head chef ved Harvey Nichols' 5th Floor Restaurant i London  uttaler: "De delikate saltkrystallene smaker som det reneste fra havet". En av årsakene til den rene smaken er at saltet ikke har den bitre ettersmaken av magnesium som soltørket salt ofte har.

Halen Mon selges også til vanlige forbrukere via internett og selvsagt i landets beste delikatesseforretninger som Fortnum and Mason, Harvey Nichols, Harrods, samt enkelte av Marks & Spencer- og Waitrose-utsalgene.

Tekst: Liz Clark, London Press Service
Foto: Mike Pattison
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her