Tester

Drikke til rakfisk

Dette drikker du til rakfisk

Dette drikker du til rakfisk

Om du foretrekker rakfisken mild eller svært moden, finnes det alltid passende drikkefølger. Her får du tipsene du trenger.
01 Desember 2024 - 20:33

Julebordsesongen har i gang, og i disse tider er det mange som spiser og/eller serverer rakfisk. Spørsmålet er, hva drikker vi til rakfisken? Lett svar tenker du kanskje, øl og akevitt er jo det som er tradisjonen.

Hvem er vel jeg til å bryte tradisjoner, og faktisk når det gjelder rakfisk er ikke øl og akevitt et dumt valg. Et friskt øl med god fruktighet passer veldig godt til både fisk og tilbehør, mens akevitt lager god stemning rundt bordet. Men hvis du ønsker å finne noe som virkelig utfyller smakene i retten må vi nok over i vinens verden.

Når vi skal velge vin til rakfisk, så er det viktig å spille på lag med fisken og tenkte litt på tilbehøret. Styr helt unna rødvin, det vil bli metallisk og ubehagelig grunnet den røde, fete og fermenterte fisken. Hvitvin vil være et bedre valg, men kanskje det aller mest spennende er noen gode og gjerne litt modne bobler.

Velg gjerne champagne til rakfisken
Moden musserende vin er et veldig spennende valg til rakfisk, her spiller modenheten på lag med den fermenterte smaken på fisken, men da er det viktig å ikke overdøve med alt for mye tilbehør, og det kan være en fordel med ganske moden rakfisk. Igjen trenger vi friskhet både mot den fete fisken, men også mot tilbehøret, spesielt hvis du er en av de som bruker egg til. Champagne vil være et godt valg, den vil ha utviklet kompleksiteten på den lange lagringen på bunnfallet, og dermed også fått litt alder som også kan være ønskelig mot fisken og tilbehøret. Fruktigheten er også en viktig faktor. Andre typer musserende som cremant, en god sekt (tradisjonell metode), og ikke minst britisk musserende kan også være gode valg.

Hvitvin er også et veldig godt valg til rakfisken, og riesling troner øverst på toppen for mange. Det er ikke uten grunn, friskheten, fruktigheten og syren passer ypperlig til den modne fisken. Velg gjerne en GG-riesling med litt god konsentrasjon og enda mer spennende hvis den har litt alder, men også litt enklere yngre rieslinger vil gå fint. Andre hvite viner med friskhet som albariño/alvarinho kan også funke godt til, men også en god sauvignon blanc.

Alt i alt, så vil som sagt ikke øl og akevitt være et dårlig valg til rakfisken, og tradisjoner er jo til for en grunn, men velg for all del et lyst og friskt øl. Hvis du ikke har prøvd før, så syns jeg virkelig du skal prøve med en vin til, fordi det vil være en spennende og annerledes opplevelse.

Her finner du oppskrifter med rakfisk

På de neste sidene finner du forslag til drikke enten det er øl, sider, vin med eller uten bobler, eller akevitt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her