Tester

Drikke til rakfisk

Dette drikker du til rakfisk

Dette drikker du til rakfisk

Om du foretrekker rakfisken mild eller svært moden, finnes det alltid passende drikkefølger. Her får du tipsene du trenger.
01 Desember 2024 - 20:33

Julebordsesongen har i gang, og i disse tider er det mange som spiser og/eller serverer rakfisk. Spørsmålet er, hva drikker vi til rakfisken? Lett svar tenker du kanskje, øl og akevitt er jo det som er tradisjonen.

Hvem er vel jeg til å bryte tradisjoner, og faktisk når det gjelder rakfisk er ikke øl og akevitt et dumt valg. Et friskt øl med god fruktighet passer veldig godt til både fisk og tilbehør, mens akevitt lager god stemning rundt bordet. Men hvis du ønsker å finne noe som virkelig utfyller smakene i retten må vi nok over i vinens verden.

Når vi skal velge vin til rakfisk, så er det viktig å spille på lag med fisken og tenkte litt på tilbehøret. Styr helt unna rødvin, det vil bli metallisk og ubehagelig grunnet den røde, fete og fermenterte fisken. Hvitvin vil være et bedre valg, men kanskje det aller mest spennende er noen gode og gjerne litt modne bobler.

Velg gjerne champagne til rakfisken
Moden musserende vin er et veldig spennende valg til rakfisk, her spiller modenheten på lag med den fermenterte smaken på fisken, men da er det viktig å ikke overdøve med alt for mye tilbehør, og det kan være en fordel med ganske moden rakfisk. Igjen trenger vi friskhet både mot den fete fisken, men også mot tilbehøret, spesielt hvis du er en av de som bruker egg til. Champagne vil være et godt valg, den vil ha utviklet kompleksiteten på den lange lagringen på bunnfallet, og dermed også fått litt alder som også kan være ønskelig mot fisken og tilbehøret. Fruktigheten er også en viktig faktor. Andre typer musserende som cremant, en god sekt (tradisjonell metode), og ikke minst britisk musserende kan også være gode valg.

Hvitvin er også et veldig godt valg til rakfisken, og riesling troner øverst på toppen for mange. Det er ikke uten grunn, friskheten, fruktigheten og syren passer ypperlig til den modne fisken. Velg gjerne en GG-riesling med litt god konsentrasjon og enda mer spennende hvis den har litt alder, men også litt enklere yngre rieslinger vil gå fint. Andre hvite viner med friskhet som albariño/alvarinho kan også funke godt til, men også en god sauvignon blanc.

Alt i alt, så vil som sagt ikke øl og akevitt være et dårlig valg til rakfisken, og tradisjoner er jo til for en grunn, men velg for all del et lyst og friskt øl. Hvis du ikke har prøvd før, så syns jeg virkelig du skal prøve med en vin til, fordi det vil være en spennende og annerledes opplevelse.

Her finner du oppskrifter med rakfisk

På de neste sidene finner du forslag til drikke enten det er øl, sider, vin med eller uten bobler, eller akevitt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her