Tester

Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Foto: (strukt)

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.
08 Desember 2024 - 09:09

Hvis vi skal tro på statistikken spiser over halvparten av oss ribbe på julaften, og av disse drikker sikkert mange øl og akevitt til som tradisjonen tilsier. Det er det heldigvis ikke noe feil med, alkohol hjelper til å bryte ned fett så her har akevitten virkelig en viktig jobb. En annen ting som bryter ned fett, er syre og for å finne det er det lett å ta turen over i vinens verden.

Vi trenger høy syre for å bryte ned fettet, også trenger vi litt fruktighet for passe sammen med surkålen. Så lenge vinen innehar disse to tingene, og ikke altfor mye eikepreg, spiller det ingen rolle om vinen er hvit, rød, oransje eller rosa.

Litt kompleks riesling fra Tyskland eller Alsace er kanskje det aller beste valget til ribbemåltidet, og en kombinasjon jeg anbefaler alle å prøve. Ellers er andre syrefriske hvitviner og champagne eller vellagrete musserende viner med tradisjonell metode, veldig gode alternativer.

Hvis du vil ha rødvin er det også mye godt å velge i. Barbera fra Piemonte er et godt valg, det samme er en god valpolicella. En pinot noir uten for mye eik fungerer fint og det samme med en konsentrert beaujolais. Også viner på Østerrikes lokale druer blaüfrankisch og zweigelt kan være godt, rødvin fra Rioja kan også passe, men da er det viktig at den har litt alder og ikke for tørket frukt.

Hvis du velger kun øl til ribba, gå for et lysere øl med litt syrlighet. Det er mye godt surøl å få tak i på Vinmonopolet.

Hvis du vil ha en alkoholfri julaften med ribbe, lages de beste alternativet i Norge, nemlig god og syrlig eplemost. Eple med alkohol - gjerne med bidrag fra annen (norsk) frukt er også topp til ribbe.

På de neste sidene finner du forslag med og uten alkohol, med og uten bobler, vin, øl og brennevin 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her