Julemat

Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Foto: (strukt)

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.
08 November 2023 - 08:09

Hvis vi skal tro på statistikken spiser over halvparten av oss ribbe på julaften, og av disse drikker sikkert mange øl og akevitt til som tradisjonen tilsier. Det er det heldigvis ikke noe feil med, alkohol hjelper til å bryte ned fett så her har akevitten virkelig en viktig jobb. En annen ting som bryter ned fett, er syre og for å finne det er det lett å ta turen over i vinens verden.

Vi trenger høy syre for å bryte ned fettet, også trenger vi litt fruktighet for passe sammen med surkålen. Så lenge vinen innehar disse to tingene, og ikke altfor mye eikepreg, spiller det ingen rolle om vinen er hvit, rød, oransje eller rosa.

Litt kompleks riesling fra Tyskland eller Alsace er kanskje det aller beste valget til ribbemåltidet, og en kombinasjon jeg anbefaler alle å prøve. Ellers er andre syrefriske hvitviner og champagne eller vellagrete musserende viner med tradisjonell metode, veldig gode alternativer.

Hvis du vil ha rødvin er det også mye godt å velge i. Barbera fra Piemonte er et godt valg, det samme er en god valpolicella. En pinot noir uten for mye eik fungerer fint og det samme med en konsentrert beaujolais. Også viner på Østerrikes lokale druer blaüfrankisch og zweigelt kan være godt, rødvin fra Rioja kan også passe, men da er det viktig at den har litt alder og ikke for tørket frukt.

Hvis du velger kun øl til ribba, gå for et lysere øl med litt syrlighet. Det er mye godt surøl å få tak i på Vinmonopolet.

Hvis du vil ha en alkoholfri julaften med ribbe, lages de beste alternativet i Norge, nemlig god og syrlig eplemost. Eple med alkohol - gjerne med bidrag fra annen (norsk) frukt er også topp til ribbe.

På de neste sidene finner du forslag med og uten alkohol, med og uten bobler, vin, øl og brennevin 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her