Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
UGB4120-16x9.jpg

Dette er et godt bevis på hvor lekker nebbiolo er i 2018

Det er en stund til barolo og barbaresco kommer i 2018-årgang, men denne forsmaken holder interessen oppe i mellomtiden.
Aase E. Jacobsen
07 Oktober 2020 - 13:45
 

Sobrero Langhe Nebbiolo 2018 byr på herlig bringebær- og kirsebærfrukt, den er delikat med fine nebbiolotoner, som betyr godt krydderpreg samt god tørrhet fra tanninene.

En lekkerbisken til høstlig mat som pasta eller polenta med kjøttsaus og alt av lam, men

Bli først til å bestille

Denne spalten er veldig populær, og mange bestiller vinene vi anbefaler. Dermed kan du oppleve at de er utsolgt når du bestiller. Abonnerer du på Apéritif Mat- og vinklubb får du dette tipset en dag før alle andre.

også vegetar.

Dette er helt klart den beste utgaven jeg har smakt av denne vinen, og det tillegges en blanding av årgangen og ifølge Federica Sobrero overgangen fra konvensjonell til økologisk dyrking fra 2014 gir seg stadig utslag i et stadig mer presist uttrykk.

Villero-vinmarken ligger til nednefor vinkjelleren til venstre.

Det er knyttet store forventninger til 2018-årgangen siden den var perfekt på alle måter innen Barolo DOCG. Selv har jeg bare smakt et par fatprøver og de levde opp til det generelle bildet av en veldig aromatisk barolo med mykere, men likevel gode tanniner. Mens man i dag bare snakker om 2016-barolo som er den sist lanserte, og en kraftpakke av dimensjoner, forventes 2018 å bli mer på den elegante siden.

Her kan du lese mer om 2018-årgangen i Barolo-området

At denne vinen er så god, skyldes også at druene kommer fra Castiglione Falletto – en av kommunene som er kjent for kraftig og lagringsdyktig barolo, takket være sitt sterke jordsmonn med sandstein, kalk, leire og tidvis sand. Mens sandsteinen og den kalkholdige leiren gir kraftige viner, bidrar sandinnslaget med mer eleganse.

Her kan du lese om en annen berømt vin fra Castiglione Falletto

Til sin langhe nebbiolo bruker produsenten Cantina Francesco Sobrero druer fra parseller i den nedre delen av Pernanno og Valentino, som begge er såkalte Barolo-cru-er, samt andre parseller som har lavere status.

Francesco Sobrero startet i Castiglione Falletto i 1940 og siden 1960-tallet var det brødrene Settimo og Pier Franco som tok over. I 2006 skilte de lag, og fra 2002 er det tredje generasjon Flavio som er vinmakeren. En av de første vinene han la til porteføljen, er nettopp denne «Barolo-forsmaken».

Familien Sobrero: Flavio, Federica, mamma Mariangela, pappa Settimo og yngstedatteren Francesca.
 

Mens den forrige generasjonen gikk fra å selge vin i bulk til å sette eget navn på vinen, i 1964. Han Flavio og søsteren Federica endret og modernisert driften og utvidet til å omfatte flere parseller i Castiglione Falletto, inkludert noen av de mest kjente som Villero, Pernanno, Ornato, Piantà, Valentino og Parussi. Selve vingården ligger på toppen av Villero-vinmarken, sørvest for landsbyen, mens Pernanno, Piantà og Parussi ligger i den nordlige enden av Castiglione Falletto.

 
 

Tilgjengelig i Norge er to av deres baroloer, Sobrero Barolo Ciabot Tanasio 2015, Sobrero Barolo Parussi 2015 og Sobrero Barolo Pernanno Riserva 2012. Mens den første er en blanding av flere cru-er med ulik soleksponering, Pernanno er sørøstvendt, Piantà er østvendt og Valentino er vestvendt, er de to siste enkeltvinmarksbaroloer.

For den første brukes blant annet de yngste plantene fra Pernanno, mens til riservaen er det planter på 80 år som gir druer. - Det er parsellen som bestefaren vår plantet i 1940, forteller Federica stolt.

Mens denne parsellen er på 1 hektar, har familien i alt 3 hektar i Pernanno og er dermed en betydelig eier med parseller i den sørlige høyereliggende delen, ved 340 m.o.h. som grenser til selve landsbyen Castiglione Falletto.

Ciabot Tanasio er en deilig og myk, men også tørr barolo med fint krydderpreg og svært aromatisk. Og ikke minst er den en veldig prisgunstig barolo.

Riservaen preges av god moden frukt med fin bløthet i tanninene, og med  det lett robuste preget med jord, lær og krydder som kjennetegner barolo fra sandsteinsjordsmonn. Det er dette jordsmonnet som den øverste delen av Castiglione Falletto-åsryggen har til felles med Monforte d'Alba. Og som altså har gitt denne type barolo sitt renomme som kraftpakker. Det har lavere evne til å holde på fuktighet enn leirjordsmonnene, noe som gjør at plantene sliter i veldig varme årganger og at druene dermed modner senere enn andre typer jordsmonn. 

Parussi har et helt annen type jordsmonn enn åsryggen, mer som den nedre delen av Pernanno hvor druer til langhe nebbiolo inngår. Vi snakker om kalkholdig leire, med mer fossiler, og mindre sand enn lenger sør i Castilglione Falletto.

Her er Sobreros parsell sørvestvendt, det har i 2015 gitt en fyldig og konsentrert barolo med godt krydderpreg og flott intensitet og overraskende god syrestruktur gitt årgangens betydelige varme. En vin for kjelleren som smaker fortreffelig allerede.

Åssidene i Castiglione Falletto har store høydeforskjeller, gjerne 100 meter eller mer. Foto: CTR

Her ser du hele porteføljen

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her