Dette er vinterens kuleste nyheter

Dette er vinterens kuleste nyheter

Hæ, en åtte år gammel sauvignon blanc fra Piemonte og en «rådyr» barbera – er det noe å mase om. Ja, faktisk.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Og grunnen er Cascina Ebreo, en høyst uortodoks produsent, som siden 1996 har laget vin av druer fra en vinmark på 2,1 hektar i Novello rett sør for Barolo by.

Heftig barbera

Bak Ebreo står det tysk/sveitsiske paret Peter Weimer og Romy Gygax som har en svært kompromissløs holdning til sin vinmaking. Så til de grader at da de skulle få den obligatoriske godkjenningen for bruk av Barolo DOCG på etiketten, og fikk beskjed om at den ikke var klar nok og «for gjørmete» til å bli klassifisert som barolo, ja, da kalte de den rett og slett for Torbido! Det betyr altså gjørme på italiensk. Fortsatt er både denne og de andre vinene klassifisert som Vino da Tavola. Det aller laveste nivået innen italiensk lovgivning.

Dette var den første super-vino da tavola

Men  Cascina Ebreo Torbido! 2005 (19548) er altså en så god barolo som noen - veldig elegant med flotte nebbiolotoner i både duft og smak, myk og fast på samme tid, krydret og lang finish. Vinmarken ligger i cru-et Ravera som med sin sørvendte beliggenhet er Novellos beste – og kjent for å gi nebbioloviner med godt lagringspotensial.

At Torbido! derfor er en super vin, er kanskje å forvente gitt Ebreos kompromissløse filosofi. Men at deres barbera Cascina Ebreo Segreto 2006 (19549) , er så heftig og i en barberaklasse for seg, er en mye større overraskelse. Leskende, elegant og fyldig med fine tanniner.

Så lages den på samme måte som «baroloen», bare med litt kortere tid i fat, inntil 30 måneder mot inntil 36 for den andre. Begge får to år i flaske før lansering. Torbido! lages imidlertid ikke hvert år. Hva som skjer med nebbiolodruene i svake år, er ikke klart, kanskje de ender opp i husvinen, en ikke uvanlig praksis på smågårder som Ebreo.

Hva skjer nå?

Totalproduksjonen er på bare 8000 flasker årlig og det inkluderer også en hvitvin av en så lite piemontesisk drue som sauvignon blanc, som er en historie for seg.  Cascina Ebreo Sinchè... 2006 (19550) er en typisk elske-hate-vin med både høy alkohol, god syre og parfymert karakter. En artig og likevel harmonisk vin som fungerer veldig godt på matbordet.

Les mer om naturviner som folk enten elsker eller hater

Hos Ebreo er, som du kanskje har gjettet, alt biodynamisk dyrket og i vinkjelleren er det kun naturgjær som gjelder. Alt tar den tid naturen krever. Ikke minst er filtrering bannlyst. Det gjelder også for den hvite som strukturmessig har en del fellestrekk med rødvin. Tanninene du kjenner kommer av to døgns skallkontakt før pressing og gjæring som finner seg i franske fat av ulik alder. Etter gjæringen med ukentlig omrøring (battonage) som tar hele tre år, flyttes vinen til ståltank i ett år før to års flaskemodning.

Vi snakker altså om viner som er drikkeklare, men altså langt fra overmodne, når de treffer markedet.

Samtidig med at Cascina Ebreo debuterer på det norske markedet, kommer nyheten om at paret skal selge/trekke seg ut. Hvem som overtar er i skrivende stund ikke kjent, men la oss håpe at det er noen som vet å verdsette denne anakronistiske og samtidig så tidsriktige måten å lage vin på.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Cascina Ebreo Torbido! 2005

Produsent:
Cascina Ebreo
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Pris:
510,10 kr
Varenummer:
1954801
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Cascina Ebreo Segreto 2006

Produsent:
Cascina Ebreo
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Pris:
374,80 kr
Varenummer:
1954901
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Cascina Ebreo Sinchè... 2006

Produsent:
Cascina Ebreo
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Pris:
385,60 kr
Varenummer:
1955001
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen