Drikke
Dette er vinterens kuleste nyheter

Dette er vinterens kuleste nyheter

Hæ, en åtte år gammel sauvignon blanc fra Piemonte og en «rådyr» barbera – er det noe å mase om. Ja, faktisk.
Aase E. Jacobsen
05 Februar 2015 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Og grunnen er Cascina Ebreo, en høyst uortodoks produsent, som siden 1996 har laget vin av druer fra en vinmark på 2,1 hektar i Novello rett sør for Barolo by.

Heftig barbera

Bak Ebreo står det tysk/sveitsiske paret Peter Weimer og Romy Gygax som har en svært kompromissløs holdning til sin vinmaking. Så til de grader at da de skulle få den obligatoriske godkjenningen for bruk av Barolo DOCG på etiketten, og fikk beskjed om at den ikke var klar nok og «for gjørmete» til å bli klassifisert som barolo, ja, da kalte de den rett og slett for Torbido! Det betyr altså gjørme på italiensk. Fortsatt er både denne og de andre vinene klassifisert som Vino da Tavola. Det aller laveste nivået innen italiensk lovgivning.

Dette var den første super-vino da tavola

Men Cascina Ebreo Torbido! 2005 (19548) er altså en så god barolo som noen - veldig elegant med flotte nebbiolotoner i både duft og smak, myk og fast på samme tid, krydret og lang finish. Vinmarken ligger i cru-et Ravera som med sin sørvendte beliggenhet er Novellos beste – og kjent for å gi nebbioloviner med godt lagringspotensial.

At Torbido! derfor er en super vin, er kanskje å forvente gitt Ebreos kompromissløse filosofi. Men at deres barbera Cascina Ebreo Segreto 2006 (19549), er så heftig og i en barberaklasse for seg, er en mye større overraskelse. Leskende, elegant og fyldig med fine tanniner.

Så lages den på samme måte som «baroloen», bare med litt kortere tid i fat, inntil 30 måneder mot inntil 36 for den andre. Begge får to år i flaske før lansering. Torbido! lages imidlertid ikke hvert år. Hva som skjer med nebbiolodruene i svake år, er ikke klart, kanskje de ender opp i husvinen, en ikke uvanlig praksis på smågårder som Ebreo.

Hva skjer nå?

Totalproduksjonen er på bare 8000 flasker årlig og det inkluderer også en hvitvin av en så lite piemontesisk drue som sauvignon blanc, som er en historie for seg. Cascina Ebreo Sinchè... 2006 (19550) er en typisk elske-hate-vin med både høy alkohol, god syre og parfymert karakter. En artig og likevel harmonisk vin som fungerer veldig godt på matbordet.

Les mer om naturviner som folk enten elsker eller hater

Hos Ebreo er, som du kanskje har gjettet, alt biodynamisk dyrket og i vinkjelleren er det kun naturgjær som gjelder. Alt tar den tid naturen krever. Ikke minst er filtrering bannlyst. Det gjelder også for den hvite som strukturmessig har en del fellestrekk med rødvin. Tanninene du kjenner kommer av to døgns skallkontakt før pressing og gjæring som finner seg i franske fat av ulik alder. Etter gjæringen med ukentlig omrøring (battonage) som tar hele tre år, flyttes vinen til ståltank i ett år før to års flaskemodning.

Vi snakker altså om viner som er drikkeklare, men altså langt fra overmodne, når de treffer markedet.

Samtidig med at Cascina Ebreo debuterer på det norske markedet, kommer nyheten om at paret skal selge/trekke seg ut. Hvem som overtar er i skrivende stund ikke kjent, men la oss håpe at det er noen som vet å verdsette denne anakronistiske og samtidig så tidsriktige måten å lage vin på.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her