Dolcetto i særklasse

Denne vinen har beviselig et langt liv foran seg. Og dermed en veldig god kandidat for vinkjelleren.
Aase E. Jacobsen
26 Februar 2009 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Colla Bricco del Drago Langhe 2005 (49737) er nydelig allerede nå, en dolcetto i en egen divisjon. Men i motsetning til de fleste dolcettoer, blir den enda bedre med tiden. Og beviset er ganske håndfast - eller skal vi si smaksfast. Den finnes nemlig i en vellagret 1997-utgave som langt fra har sagt sitt siste ord. Denne vinen er FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="1997">spesialimport.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Varmekjær vestvendt
Årsaken til denne vinens spesielle egenskaper er å finne i kombinasjon av vinmark og vinifikasjon. Den kommer fra en vinmark med navn Bricco del Drago, som ligger rett ved Alba, og hvor Poderi Colla har til sammen 12 hektar. Den delen av vinmarken som dyrkes med dolcetto er vestvendt all den tid denne varmekjære druen ikke kan få nok sol.

Avlingen holdes på rundt én flaske pr vinstokk hvilket er lavt. Druene dyrkes dessuten økologisk. Vinen inneholder også 15 prosent nebbiolo. Derfor vinifiseres druene separat og med ulik filosofi. Dolcetto som gir mer vesentlig mer farge enn nebbiolo får en ganske kort uttrekkstid.

Supervin
Modningen er for øvrig i en blanding av tradisjonelle slavonske fat (botte) og fransk, hvorav en viss andel byttes ut hvert år. Resultatet er en lysere og mer transparent dolcetto rent smaksmessig enn gjennomsnittet. Med alderen blir den dessuten mer og mer elegant og krydret, spesielt i retning lakris og eksotiske toner som de to druetypene har til felles.

I sannhet en klassisk vin selv om den egentlig regnes som en moderne vin. Den var nemlig den første super-vino-da-tavola, ikke bare i Piemonte, men trolig også i hele Italia da den ble lansert i 1969.

Slik bestiller du viner som er spesialimportert
Kontakt ditt lokale polutsalg og si at du ønsker å bestille "Colla Bricco del Drago Langhe 1997" som spesialimport. Du må oppgi leverandør (Moestue Grape Selections), navnet på vinen og antall. Når vinen er levert til butikken, får du beskjed om det.
 
÷ (90p)
Colla Bricco del Drago Langhe 1997
Poderi Colla
Italia, Piemonte
MGS - kr 327,00 (75cl)
Spesialimport
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Dyp klar varmrød. Fin elegant duft med søte mørke toner.
Smak: Bløtt modent anslag, god saftighet, moden og elegant, kjøttaktig bærpreg, lær og lakris i finishen. (1997)
Bruksområde: Lammefilet med sopp, fasan med sjysaus.
Vurdering: En nydelig og moden dolcetto som fortsatt holder noen år til. Meget godt kjøp. 90 p (1997)
Laget av: 85 % dolcetto, 15 % nebbiolo
Alkoholinnhold: 13,5% vol.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Noen ganger trenger vi en lett start på uka
Dagens rett

Noen ganger trenger vi en lett start på uka

Når du har dårlig tid, eller bare ikke har lyst til å bruke lang tid over komfyren er omeletter perfekte å lage. Prøv bare denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her