Godbiter i pollisten
Disse burgunderne er mye billigere her enn i Danmark

Disse burgunderne er mye billigere her enn i Danmark

Det er sjelden vi snakker om gode kjøp fra Burgund, men det gjelder så absolutt for Digioia-Royers Chamboller som finnes i to utgaver og fem forskjellige årganger.
Aase E. Jacobsen
04 Oktober 2017 - 14:45

Chambolle-Musigny Vieilles Vignes Les Fremières 2014 og den samme i 2012-årgang er imponerende til å være en burgunder på village/lieu-dit-nivå, altså ikke en gang premier cru. 2013-utgaven holder også svært høyt nivå.

Selv om prisen kan høres stiv ut for en village-vin, snakker vi om Chambolle-Musigny, for mange blant det aller helligste når vi kommer til Burgund. Og det betyr ekstra prispåslag.

Les mer om Chambolle-appellasjonen her

Så ikke i like stor grad i dette tilfellet. Den samme vinen koster 700 DKK i Danmark, altså 870 NOK. Årsaken er nok at produsenten har en større kultstatus på kontinentet enn her, så det er trolig bare snakk om tid før prisene øker også i Norge.

Best av alt er at dette er strukturerte viner som vil utvikle seg veldig godt i kjelleren – de tåler minst 10 år, trolig det dobbelte. Og da er en drøy femhundrings ikke noe å lure på.

Selvsagt er disse vinene svært begrenset hva volum angår. Men min favoritt, 2014-utgaven, er det faktisk mulig å sikre seg en kasse av – om du er rask på labben.

At denne vinen er så god og lagringsdyktig skyldes kombinasjonen av gamle vinstokker, plantet tidlig på 1930-tallet, og et kalkjordsmonn med en del leire.

Denne Burgund-produsenten vektlegger også gamle vinstokker

Les Fremières grenser til premier cru-ene i Chambolle og er fortsettelsen av Les Noirots Premier Cru som den har fellestrekk med. Det er også bakgrunnen for at Les Fremières gir en mer robust karakter enn andre parseller med mindre leire.

Produsenten jobber veldig tradisjonelt, hvilket i dag betyr spontangjæring og svært liten andel ny eik, liten bruk av klaring og filtrering.

Michel Digioia har drevet Domaine Digioia-Royer i Chambolle-Musigny siden 1999. Bilde: Michel Joly

Digioia-Royer holder til i Chambolle-Musigny og har ca 2 hektar av landsbyens totalt 179 hektar. 0,69 hektar er Les Fremières, resten er fordelt på ni andre lieu-dit-er. Produsenten lager også «vanlig» Chambolle som får druer fra de andre parsellene, og siden alderen på disse er rundt 50 år, er konsentrasjonen høy her også.

Om du velger 2012, 2013 eller 2014, går egentlig ut på ett, uansett får du vin med veldig god og konsentrert Chambolle-pinot- og jordsmonnskarakter som tåler lang lagring. Det er muligens den høye alderen på vinstokkene som gjør at Digioia-Royers viner er så jevnt gode fra år til år, uten de store forskjellene. Slik smakte 2009-utgaven for fem år siden.

I vinmarken. Foto: Michel Joly

Bortsett fra Les Fremières 2011 som er betydelig mer delikat enn de andre, rett og slett en mer typisk parfymert Chambolle-karakter. Så var dette et år som ga viner som åpner seg tidligere. Den drikker derfor veldig godt nå. Men som med de andre Digioia-Royer-vinene har den en struktur som sikrer den et godt liv.   

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her