Godbiter i pollisten
Disse burgunderne er mye billigere her enn i Danmark

Disse burgunderne er mye billigere her enn i Danmark

Det er sjelden vi snakker om gode kjøp fra Burgund, men det gjelder så absolutt for Digioia-Royers Chamboller som finnes i to utgaver og fem forskjellige årganger.
Aase E. Jacobsen
04 Oktober 2017 - 14:45

Chambolle-Musigny Vieilles Vignes Les Fremières 2014 og den samme i 2012-årgang er imponerende til å være en burgunder på village/lieu-dit-nivå, altså ikke en gang premier cru. 2013-utgaven holder også svært høyt nivå.

Selv om prisen kan høres stiv ut for en village-vin, snakker vi om Chambolle-Musigny, for mange blant det aller helligste når vi kommer til Burgund. Og det betyr ekstra prispåslag.

Les mer om Chambolle-appellasjonen her

Så ikke i like stor grad i dette tilfellet. Den samme vinen koster 700 DKK i Danmark, altså 870 NOK. Årsaken er nok at produsenten har en større kultstatus på kontinentet enn her, så det er trolig bare snakk om tid før prisene øker også i Norge.

Best av alt er at dette er strukturerte viner som vil utvikle seg veldig godt i kjelleren – de tåler minst 10 år, trolig det dobbelte. Og da er en drøy femhundrings ikke noe å lure på.

Selvsagt er disse vinene svært begrenset hva volum angår. Men min favoritt, 2014-utgaven, er det faktisk mulig å sikre seg en kasse av – om du er rask på labben.

At denne vinen er så god og lagringsdyktig skyldes kombinasjonen av gamle vinstokker, plantet tidlig på 1930-tallet, og et kalkjordsmonn med en del leire.

Denne Burgund-produsenten vektlegger også gamle vinstokker

Les Fremières grenser til premier cru-ene i Chambolle og er fortsettelsen av Les Noirots Premier Cru som den har fellestrekk med. Det er også bakgrunnen for at Les Fremières gir en mer robust karakter enn andre parseller med mindre leire.

Produsenten jobber veldig tradisjonelt, hvilket i dag betyr spontangjæring og svært liten andel ny eik, liten bruk av klaring og filtrering.

Michel Digioia har drevet Domaine Digioia-Royer i Chambolle-Musigny siden 1999. Bilde: Michel Joly

Digioia-Royer holder til i Chambolle-Musigny og har ca 2 hektar av landsbyens totalt 179 hektar. 0,69 hektar er Les Fremières, resten er fordelt på ni andre lieu-dit-er. Produsenten lager også «vanlig» Chambolle som får druer fra de andre parsellene, og siden alderen på disse er rundt 50 år, er konsentrasjonen høy her også.

Om du velger 2012, 2013 eller 2014, går egentlig ut på ett, uansett får du vin med veldig god og konsentrert Chambolle-pinot- og jordsmonnskarakter som tåler lang lagring. Det er muligens den høye alderen på vinstokkene som gjør at Digioia-Royers viner er så jevnt gode fra år til år, uten de store forskjellene. Slik smakte 2009-utgaven for fem år siden.

I vinmarken. Foto: Michel Joly

Bortsett fra Les Fremières 2011 som er betydelig mer delikat enn de andre, rett og slett en mer typisk parfymert Chambolle-karakter. Så var dette et år som ga viner som åpner seg tidligere. Den drikker derfor veldig godt nå. Men som med de andre Digioia-Royer-vinene har den en struktur som sikrer den et godt liv.   

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

450 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Forsiden akkurat nå - 2

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Himkok tenker nytt og lanserer cocktail- og designmeny

Designelementene skal sågar auksjoneres den 11. september når de nye cocktailene lanseres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Men valpolicella var ikke død
+
Ukens vin

Men valpolicella var ikke død

Denne tilhører en veldig tradisjonell stil som har overlevd all støyen de siste 15 årene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her