Godbiter i pollisten
Disse dråpene kunne endt opp i en cava. Takk og lov for at det ikke skjedde.

Disse dråpene kunne endt opp i en cava. Takk og lov for at det ikke skjedde.

Ikke for at det er noe galt med cavaen til denne produsenten, men når xarel-lo-druene brukes i en oransjevin blir det virkelig fart i sakene.
21 Juli 2021 - 11:45

Oransjevin er endelig en kategori i pollista – om enn en veldig bred og uensartet, svakt definert kategori. Like fullt er den sterkt etterspurt i deler av vinbefolkningen. Jeg er selv en stor tilhenger og innrømmer villig vekk at jeg blir stadig mer fascinert av hvilke nye retninger velkjente kombinasjoner av druesort og terroir, altså opprinnelse kan ta. Samtidig som det for mange produsenter er en mulighet til å vise en annen side av seg selv. Og hvem drømmer ikke om det?

Se utvalget av oransjevin på polet her

Kanskje er oransjevin en god løsning for områder med veldig stor og ensrettet drueproduksjon? Som eksempelvis cavakilde nummer én, Penedes, som til denne dominerende vinstilen baserer seg på primært tre druesorter fra til sammen 21.000 hektar. Det skjer store endringer i cavaindustrien med på den ene siden utbrytergrupper, som Corpinnat og Classic Penedes, som vil definere sine egne strengere regler, og uavhengig produsenter som vil gjøre sine egne ting. Heri inkludert oransjevin.

PHOTO-2020-08-29-16-51-58.jpg [72.63 KB]
Oransjevin har fått navn etter fargen som ofte går i de oransje tonene. Og fargen kommer fra skallet til druene.

157725.jpg [166.33 KB]Forutsetningen for en oransjevin er druer som er dyrket med naturlige metoder slik at skallene er supersunne. I motsetning til hvitvinsmetoder (og de som brukes for cava) er nemlig skallene med gjennom hele gjæringen og bidrar med karakter og struktur og dermed lagringspotensial. Og da er sunn frukt og god konsentrasjon en forutsetning. Når det er sagt, er det faktisk veldig viktig for en musserende vin også selv om ikke alle produsenter lever opp til dette idealet.

Entre Vinyes Oniric Brisat Xarel - lo Vermell 2020 gjør nettopp det. Den er en hybrid mellom en hvitvin, oransjevin og en rosevin all den tid den er laget av en hvitvinsdrue med farget skall. Xarel-lo rosado er en naturlig mutasjon mellom den klassiske xarel-lo og en eller annen rødvinsdrue, og til vinen har den gitt en delikat lys rosafarge, etter to ukers skallkontakt. Dermed kan den godt kalles en oransjevin light. Fruktkarakteren er fyldig, myk og kjøttfull og druesortens evne til mineralkarakter og god syrestruktur takket være det kalkholdige jordsmonnet plantene vokser i, vises fullt ut her.  

PHOTO-2020-10-27-21-51-58.jpg [419.51 KB]
Kombinasjonen av amfora og ståltank sammen med to uker skallkontakt gir en oransjevin light.

I motsetning til mange oransjeviner er den ikke laget i en veldig oksidativ stil med lang fatmodning. Vinen er modnet i tre måneder i dels amfora og dels ståltanker og tappes uten filtrering som gjør at den vil avgi et bunnfall over tid.

Den er fortsatt veldig ung og viser ikke hele registeret av kompleksitet ennå, men om du har mulighet, la den ligge noen år.

Og hvorfor kan jeg være så skråsikker på at den har et potensial, jo det er nettopp alle de forannevnte egenskapene, gamle vinstokker, lavt utbytte, skallkontakt og amfora til selve framstillingen og fravær av filtrering som gjør at den har med seg alle de gode egenskapene fra vinmarken helt ut i glasset. Og ikke minst at selv om oransjevin i dag regnes som en trendy vinstil, er den så gammel som vinhistorien.

DAN_5643.JPG [454.10 KB]
Pep og Maria jobber i vinmarken med favorittlåter på øret.

Bak denne vinen står da også en nytenkende cavaprodusent, Maria og Josep (joda, et ikke uvanlig navn på et spansk par) med etternavnene Barrena og Tort Montserrat, som lager vin av druer fra svigerfar og pappas vinmarker. Entre Vinyes – mellom vinrankene – er navnet på dette prosjektet som etter åtte år har avfødt en portefølje på like mange viner, hvorav seks av dem er å få i Norge.

Xarel-lo-en er aller mest overbevisende, og jeg gleder meg til å smake petnatutgaven hvor denne druen mikses med muscat. Det må være den optimale sommervin. Men de gjør også gode viner med utgangspunkt i macabeo, den mest plantede av alle cavadruuer.

Se alle vinene til Maria og Pep her

Gjennomsnittsalderen på vinplantene er 60 år, og det som ytterligere gjør at deres vinmarker gir så god frukt, er at de ligger innenfor grensene til et naturreservat. Her er alt jordbruk strengt regulert og druene dyrkes derfor på en mest mulig naturlig måte samtidig som biomangfoldet i omgivelsene sikrer forholdene for bruk av druenes egne gjærsopper i vinkjelleren.

PHOTO-2020-05-15-15-10-18.jpg [420.69 KB]
Beliggenheten i et naturreservat gjør at druene ikke smittes av naboenes bruk av konvensjonelle sprøytemidler. 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Saftig og karaktersterk rimelig bordeaux
+
Ukens vin

Saftig og karaktersterk rimelig bordeaux

Når denne vinen kommer i ny årgang, er det nok en gang duket for et røverkjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en ekstra eksotisk fiskegryte denne uka
Dagens rett

Lag en ekstra eksotisk fiskegryte denne uka

Karamellisert steinbit er ikke hverdagskost på våre breddegrader, men en tradisjonell vietnamesisk tilberedningsmetode for fisk. La deg overbevise.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er en grunn til at Club Sandwich er manges favoittsmørbrød
Dagens rett

Det er en grunn til at Club Sandwich er manges favoittsmørbrød

En rask kyllingblings er perfekt middag en travel mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Serverer du østers på denne måten, vil alle smake
Dagens rett

Serverer du østers på denne måten, vil alle smake

Østers er ofte et spørsmål om å like eller ikke like. Men de er ikke like utilnærmelig når de serveres i en god saus enten gratinert i skallene eller sammen med asparges.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Saftig og karaktersterk rimelig bordeaux
+
Ukens vin

Saftig og karaktersterk rimelig bordeaux

Når denne vinen kommer i ny årgang, er det nok en gang duket for et røverkjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en ekstra eksotisk fiskegryte denne uka
Dagens rett

Lag en ekstra eksotisk fiskegryte denne uka

Karamellisert steinbit er ikke hverdagskost på våre breddegrader, men en tradisjonell vietnamesisk tilberedningsmetode for fisk. La deg overbevise.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre
Dagens rett

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre

For den er i god Midtøsten-tradisjon veldig aromatisk med mye krydder, men ikke sterk i vanlig forstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet
Dagens rett

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet

Selv om du til tider kanskje har knapt med tid til matlaging, har du alltid tid til denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking Tour de France
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 15. april

Vinsmaking Tour de France

Opplev 9 smakfulle viner fra kjente regioner som Burgund, Bordeaux og Rhône, til skjulte perler fra Frankrikes minste vinregion – Jura.  

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er en grunn til at Club Sandwich er manges favoittsmørbrød
Dagens rett

Det er en grunn til at Club Sandwich er manges favoittsmørbrød

En rask kyllingblings er perfekt middag en travel mandag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her