Godbiter i pollisten
Disse lekre røde dråpene finnes på et pol nær deg

Disse lekre røde dråpene finnes på et pol nær deg

Se videoen med vinmakeren i hennes egen vinkjeller. Hun byr også på flere fascinerende viner til samme gunstige pris.
Aase E. Jacobsen
22 April 2020 - 14:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Momento Grenache 2018 finnes altså i de 62 mest velassorterte polutsalgene, og er altså vel verd den ekstra innsatsen eller reiseveien, og ikke minst investeringen. For her får du en svært så elegant og leskende pent krydret og delikat sørafrikansk grenache med god syrlig munnfølelse og fint jordsmonnspreg. En super matvin som er nydelig i dag som alternativ til en pinot noir – eller for de neste 5-6 årene, minst.

Den er mer juicy enn 2017, og det forklarer Marelise Niemann, kvinnen bak denne vinen, med årgangsvariasjon siden 2017 ga en noe mørkere fruktkarakter.

 

Her kan du se noen videoer hvor Marelise forteller om vinhøsten og arbeidet i vinkjelleren

Hun forteller at 2018 er nok en varm årgang med tørke, som ga små og konsentrerte druer, men at det i den viktige innspurten i januar og februar var større variasjon mellom dag- og nattemperatur som sikret god friskhet. Hun sier videre at hun var veldig forsiktig med druene under uttrekkstiden – altså før pressing – slik at bare de mest delikate tonene fra skallene ble med videre.

Fantastisk 2020 og like lovende 2019

Ellers fulgte hun sine vanlige prinsipper for rødvinsmaking som betyr en tredel hele drueklaser og resten delvis avstilkede og dels knuste druer. Hun mener det er de hele drueklasene som sikrer den delikate stilen hun søker etter. Denne «kompotten» får trekke ved 8 grader i åpne kar som tar 1,5 tonn druer, i 3-7 dager avhengig av årgangen.

Gjæringen starter deretter spontant i de samme karene. I løpet av denne uttrekkstiden som varer ytterligere tre uker, dyttes hatten av drueskall som ligger på toppen av karet, forsiktig ned, for at ekstraksjonen ikke skal bli for kraftig. Druene presses forsiktig, og den avsluttende gjæringen og modningen finner sted i brukt fransk eik hvor vinen forblir i 15 måneder. Den tappes dernest ufiltrert med små mengder tilsatt svovel. 

Når dette skrives, har Marelise akkurat toppet tanker og fat som inneholder 2020-årgangen for å klargjøre for den malolaktiske gjæringen. Hun beskriver årgangens kvalitet som fantastisk på grunn av den sakte og jevne modningen, uten noen form for hetebølger, som ikke er så vanlig her. Hun forteller at de sågar fikk litt regn i januar som hjalp til å sikre perfekte druer. Avlingene ble likevel små, men så mener hun at det vil gi konsentrerte viner når de er klare for lansering om et par års tid.

Koronatrøbbel for vinprodusentene

Når 2018 er vel fortært, kan vi glede oss til 2019 som Marelise er minst like entusiastisk over. Hun forteller at tørken ga ekstra konsentrerte druer, som i sin tur har gitt grenachevin med fantastisk tanninstruktur. 

Som kjent har Sør-Afrika hatt tre uker med fullstendig lockdown som også betyr eksportforbud. Den er forlenget med ytterligere to uker, som innebærer at det vil bli en utsolgt-situasjon for en del sørafrikanske viner, siden alt kommer den lange sjøveien til Europa. Men for Marelises grenache er alt allerede ankommet Norge. 

Landbruk har hatt unntak slik at alt av druer ble plukket til tross for lockdown. Og med den høye kvaliteten på druematerialet i minne, er det lett å forstå at småprodusenter som Marelise er lettet, en stund til i alle fall, som hun forklarer.

Mens vinkjelleren til Marelise ligger i Bot River, i den sørøstlige delen av Western Cape, henter hun druene til denne rødvinen fra vinmarker med granittjordsmonn i Swartland. Marelise foretrekker dette siden disse forholdene gir grenache med veldig fine tanniner og delikat parfymert fruktkarakter.

Marelise Niemann i en vinmark med forholdsvis nyplantet grenache.

Marelise er blitt den sørafrikanske dronningen av grenache. Nå er det ikke så mange som slåss om denne tittelen all den tid grenache dyrkes i begrenset omgang i Sør-Afrika, kun 423 hektar (men opp fra 144 hektar i 2008), og at det derfor ikke lages mange viner av denne druen alene.

Se utvalget av sørafrikansk grenache på polet her

Posisjonen har hun oppnådd siden hun i 2011 kjøpte sin første parsell og med 2014 lanserte første årgang. Da laget hun 780 flasker hvorav 120 fant veien til Norge. Produksjonen har siden den gang økt til «svimlende» 7000 flasker for 2018-årgangen og av dette kom det 2400 til Norge. Det betyr at den blir å finne i de 62 polutsalgene gjennom hele den lange vår- og sommersesongen, muligens også høst og vinter, som vi skal tilbringe i Norge. Den kan bli en god venn, i hvert fall er jeg blitt en stor fan av alle hennes viner.   

Innhøstning av grenchedruer i Swartland.
 

Aller mest fascinasjon opplever jeg for hennes Momento Grenache Gris 2018 - en veritabel perle av en hvitvin laget av «grå» druer – og til tross for sju dagers skallkontakt, er den lys som enhver annen ung hvitvin.  

For selv om grenache gris som er en naturlig mutasjon av den «svarte» grenache, har et farget skall, er det forholdsvis tynt og gir derfor lite farge til mosten. Det holder å se på den røde hvor lys den er selv etter nærmere fire ukers skallkontakt, for å bli overbevist om at en lys farge er det som er det naturlige for grenache.

Mens grenache noir er lite utbredt i Sør-Afrika, er grenache gris enda sjeldnere med bare 1,65 hektar dyrket. Den er heller ikke lett å finne i områdene langs Middelhavet hvor mutasjonen en gang oppstod. For mens grenache noir er Frankrikes nest mest utbredte etter merlot, har grenache gris forholdsvis liten utbredelse også der.

Det finnes tre viner på polet med denne druen

Nyplukket grenache gris viser hvor fargesprakende disse druene er.

Grenache gris-druen kommer fra den eneste vinmarken i sitt slag i Sør-Afrika, og den ligger i Voor-Pardeberg på grensen mellom Swartland og Paarl. Attraksjonen ved området som fikk Wine of Origin-status i 2006, er så vel jordsmonnet av oppsmuldret granitt som det faktum at beliggenheten er 5 grader kjøligere enn eksempelvis Paarl. Så selv om dette er et varmt område, dyrkes det også hvitvinsdruer med stort hell. Blant annet får superhotte Alheits Fire by Night druer herfra.

Marelise mener at chenin uten verdelho er som dans uten musikk.
 
 

Den er ellers laget som den røde bare med kortere tid med skallene og 10 måneder i eikefatene, uten klaring underveis.

I tillegg lager Marelise en veldig artig Momento Tinta Barocca 2018 og den lekre hvitvinen Momento Chenin Blanc Verdelho 2017. For den første blander hun druer fra mer enn 40 år gamle planter fra Swartland, Stellenbosch og Bot River, og for den siste er det snakk om druer fra Swartland og Bot River, fra granitt-, leire- og skiferjordsmonn.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Marelise tester chenin rett fra fatet.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 • Produsent:
  Marelise Niemann Wines
  Utvalg:
  Bestillingsutvalget
  Volum:
  0.75l
  Land
  Sør-Afrika Sør-Afrika
  Område:
  Western Cape
  Pris:
  329.90 kr
  Varenummer:
  3693401
  91 POENG
  Momento Chenin Blanc Verdelho
 • Produsent:
  Marelise Niemann Wines
  Utvalg:
  Bestillingsutvalget
  Volum:
  0.75l
  Land
  Sør-Afrika Sør-Afrika
  Område:
  Coastal Region
  Pris:
  339.90 kr
  Varenummer:
  10637701
  89 POENG
  Momento Grenache Gris
 • Produsent:
  Marelise Niemann Wines
  Utvalg:
  Bestillingsutvalget
  Volum:
  0.75l
  Land
  Sør-Afrika Sør-Afrika
  Område:
  Coastal Region
  Pris:
  369.90 kr
  Varenummer:
  11079401
  89 POENG
  Momento Grenache
 • Produsent:
  Marelise Niemann Wines
  Utvalg:
  Bestillingsutvalget
  Volum:
  0.75l
  Land
  Sør-Afrika Sør-Afrika
  Område:
  Western Cape
  Pris:
  400.00 kr
  Varenummer:
  3693501
  88 POENG
  Momento Tinta Barocca
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs
Ukens drink

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs

Cocktailen Southside lages med gin, men i denne er det brukt akevitt som gir en litt annen karakter, men fortsatt veldig frisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når tiramisu blir bløtkake, passer den perfekt på et hvert kakebord
Ukens kake

Når tiramisu blir bløtkake, passer den perfekt på et hvert kakebord

Tiramisu går alltid i en egen mage, for det er mektige saker. Derfor kan det være lurt å lage den som en bløtkake. Da blir det nok til flere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking
Dagens rett

Når fisken får et opphold i urtemarinade, er det veldig lite ekstra som trengs utover steking

Steinbit er en av våre mest spennende fiskeslag som dessverre er truet av overfiske. Men en gang i blant, og spesielt om den du får tak i er fra bærekraftig oppdrett, er det en super gjest på tallerkenen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec
Dagens rett

Få smaken på tyrkisk mat før ferien med güvec

Denne tradisjonelle tyrkisk lammegryte med masse grønnsaker, er veldig lettvint å lage, siden den stekes ferdig i stekeovnen. Passer det ikke i dag er oppskriften kanskje gull verd i helgen?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nesten full pott til Svanen - nok en gang

Under barshowet Norse Bar Awards 2024 ble Svanen årets bar, også prisen årets barteam tilfalt Svanen samt ikke minst prisen for årets cocktailmeny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Årets svenske Michelinsensasjon er Daniel Berlins Vyn
+

Årets svenske Michelinsensasjon er Daniel Berlins Vyn

Da kona Anna ble kreftsyk, la Daniel Berlin ned sin tostjerners restaurant i Skåne. Tre år senere er han tilbake med den nye restauranten Vyn - med magisk utsikt over havet og Bornholm. Og hentet nylig hjem to Michelinstjerner etter et halvt års drift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Svinekoteletter blir til supre grillspyd når de får følge av asiatisk potetsalat
Dagens rett

Svinekoteletter blir til supre grillspyd når de får følge av asiatisk potetsalat

Helt vanlige svinekoteletter får et smaksløft etter en runde i denne marinaden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs
Ukens drink

Sommerfriskhet i hver slurk med lime, akevitt og mynte - det er alt som trengs

Cocktailen Southside lages med gin, men i denne er det brukt akevitt som gir en litt annen karakter, men fortsatt veldig frisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her