Godbiter i pollisten
Disse lekre røde dråpene finnes på et pol nær deg

Disse lekre røde dråpene finnes på et pol nær deg

Se videoen med vinmakeren i hennes egen vinkjeller. Hun byr også på flere fascinerende viner til samme gunstige pris.
Aase E. Jacobsen
22 April 2020 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Momento Grenache 2018 finnes altså i de 62 mest velassorterte polutsalgene, og er altså vel verd den ekstra innsatsen eller reiseveien, og ikke minst investeringen. For her får du en svært så elegant og leskende pent krydret og delikat sørafrikansk grenache med god syrlig munnfølelse og fint jordsmonnspreg. En super matvin som er nydelig i dag som alternativ til en pinot noir – eller for de neste 5-6 årene, minst.

Den er mer juicy enn 2017, og det forklarer Marelise Niemann, kvinnen bak denne vinen, med årgangsvariasjon siden 2017 ga en noe mørkere fruktkarakter.

 

Her kan du se noen videoer hvor Marelise forteller om vinhøsten og arbeidet i vinkjelleren

Hun forteller at 2018 er nok en varm årgang med tørke, som ga små og konsentrerte druer, men at det i den viktige innspurten i januar og februar var større variasjon mellom dag- og nattemperatur som sikret god friskhet. Hun sier videre at hun var veldig forsiktig med druene under uttrekkstiden – altså før pressing – slik at bare de mest delikate tonene fra skallene ble med videre.

Fantastisk 2020 og like lovende 2019

Ellers fulgte hun sine vanlige prinsipper for rødvinsmaking som betyr en tredel hele drueklaser og resten delvis avstilkede og dels knuste druer. Hun mener det er de hele drueklasene som sikrer den delikate stilen hun søker etter. Denne «kompotten» får trekke ved 8 grader i åpne kar som tar 1,5 tonn druer, i 3-7 dager avhengig av årgangen.

Gjæringen starter deretter spontant i de samme karene. I løpet av denne uttrekkstiden som varer ytterligere tre uker, dyttes hatten av drueskall som ligger på toppen av karet, forsiktig ned, for at ekstraksjonen ikke skal bli for kraftig. Druene presses forsiktig, og den avsluttende gjæringen og modningen finner sted i brukt fransk eik hvor vinen forblir i 15 måneder. Den tappes dernest ufiltrert med små mengder tilsatt svovel. 

Når dette skrives, har Marelise akkurat toppet tanker og fat som inneholder 2020-årgangen for å klargjøre for den malolaktiske gjæringen. Hun beskriver årgangens kvalitet som fantastisk på grunn av den sakte og jevne modningen, uten noen form for hetebølger, som ikke er så vanlig her. Hun forteller at de sågar fikk litt regn i januar som hjalp til å sikre perfekte druer. Avlingene ble likevel små, men så mener hun at det vil gi konsentrerte viner når de er klare for lansering om et par års tid.

Koronatrøbbel for vinprodusentene

Når 2018 er vel fortært, kan vi glede oss til 2019 som Marelise er minst like entusiastisk over. Hun forteller at tørken ga ekstra konsentrerte druer, som i sin tur har gitt grenachevin med fantastisk tanninstruktur. 

Som kjent har Sør-Afrika hatt tre uker med fullstendig lockdown som også betyr eksportforbud. Den er forlenget med ytterligere to uker, som innebærer at det vil bli en utsolgt-situasjon for en del sørafrikanske viner, siden alt kommer den lange sjøveien til Europa. Men for Marelises grenache er alt allerede ankommet Norge. 

Landbruk har hatt unntak slik at alt av druer ble plukket til tross for lockdown. Og med den høye kvaliteten på druematerialet i minne, er det lett å forstå at småprodusenter som Marelise er lettet, en stund til i alle fall, som hun forklarer.

Mens vinkjelleren til Marelise ligger i Bot River, i den sørøstlige delen av Western Cape, henter hun druene til denne rødvinen fra vinmarker med granittjordsmonn i Swartland. Marelise foretrekker dette siden disse forholdene gir grenache med veldig fine tanniner og delikat parfymert fruktkarakter.

Marelise Niemann i en vinmark med forholdsvis nyplantet grenache.

Marelise er blitt den sørafrikanske dronningen av grenache. Nå er det ikke så mange som slåss om denne tittelen all den tid grenache dyrkes i begrenset omgang i Sør-Afrika, kun 423 hektar (men opp fra 144 hektar i 2008), og at det derfor ikke lages mange viner av denne druen alene.

Se utvalget av sørafrikansk grenache på polet her

Posisjonen har hun oppnådd siden hun i 2011 kjøpte sin første parsell og med 2014 lanserte første årgang. Da laget hun 780 flasker hvorav 120 fant veien til Norge. Produksjonen har siden den gang økt til «svimlende» 7000 flasker for 2018-årgangen og av dette kom det 2400 til Norge. Det betyr at den blir å finne i de 62 polutsalgene gjennom hele den lange vår- og sommersesongen, muligens også høst og vinter, som vi skal tilbringe i Norge. Den kan bli en god venn, i hvert fall er jeg blitt en stor fan av alle hennes viner.   

Innhøstning av grenchedruer i Swartland.
 

Aller mest fascinasjon opplever jeg for hennes Momento Grenache Gris 2018 - en veritabel perle av en hvitvin laget av «grå» druer – og til tross for sju dagers skallkontakt, er den lys som enhver annen ung hvitvin.  

For selv om grenache gris som er en naturlig mutasjon av den «svarte» grenache, har et farget skall, er det forholdsvis tynt og gir derfor lite farge til mosten. Det holder å se på den røde hvor lys den er selv etter nærmere fire ukers skallkontakt, for å bli overbevist om at en lys farge er det som er det naturlige for grenache.

Mens grenache noir er lite utbredt i Sør-Afrika, er grenache gris enda sjeldnere med bare 1,65 hektar dyrket. Den er heller ikke lett å finne i områdene langs Middelhavet hvor mutasjonen en gang oppstod. For mens grenache noir er Frankrikes nest mest utbredte etter merlot, har grenache gris forholdsvis liten utbredelse også der.

Det finnes tre viner på polet med denne druen

Nyplukket grenache gris viser hvor fargesprakende disse druene er.

Grenache gris-druen kommer fra den eneste vinmarken i sitt slag i Sør-Afrika, og den ligger i Voor-Pardeberg på grensen mellom Swartland og Paarl. Attraksjonen ved området som fikk Wine of Origin-status i 2006, er så vel jordsmonnet av oppsmuldret granitt som det faktum at beliggenheten er 5 grader kjøligere enn eksempelvis Paarl. Så selv om dette er et varmt område, dyrkes det også hvitvinsdruer med stort hell. Blant annet får superhotte Alheits Fire by Night druer herfra.

Marelise mener at chenin uten verdelho er som dans uten musikk.
 
 

Den er ellers laget som den røde bare med kortere tid med skallene og 10 måneder i eikefatene, uten klaring underveis.

I tillegg lager Marelise en veldig artig Momento Tinta Barocca 2018 og den lekre hvitvinen Momento Chenin Blanc Verdelho 2017. For den første blander hun druer fra mer enn 40 år gamle planter fra Swartland, Stellenbosch og Bot River, og for den siste er det snakk om druer fra Swartland og Bot River, fra granitt-, leire- og skiferjordsmonn.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Marelise tester chenin rett fra fatet.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 • Produsent:
  Marelise Niemann Wines
  Utvalg:
  Bestillingsutvalget
  Volum:
  0.75l
  Land
  Sør-Afrika Sør-Afrika
  Område:
  Western Cape
  Pris:
  339.90 kr
  Varenummer:
  3693401
  91 POENG
  Momento Chenin Blanc Verdelho
 • Produsent:
  Marelise Niemann Wines
  Utvalg:
  Bestillingsutvalget
  Volum:
  0.75l
  Land
  Sør-Afrika Sør-Afrika
  Område:
  Coastal Region
  Pris:
  349.70 kr
  Varenummer:
  10637701
  89 POENG
  Momento Grenache Gris
 • Produsent:
  Marelise Niemann Wines
  Utvalg:
  Bestillingsutvalget
  Volum:
  0.75l
  Land
  Sør-Afrika Sør-Afrika
  Område:
  Western Cape
  Pris:
  329.90 kr
  Varenummer:
  11079401
  89 POENG
  Momento Grenache
 • Produsent:
  Marelise Niemann Wines
  Utvalg:
  Bestillingsutvalget
  Volum:
  0.75l
  Land
  Sør-Afrika Sør-Afrika
  Område:
  Western Cape
  Pris:
  369.90 kr
  Varenummer:
  3693501
  88 POENG
  Momento Tinta Barocca
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg forføre av disse sicilianske vinene
+
Godbiter i pollisten

La deg forføre av disse sicilianske vinene

De kommer fra en del av Sicilia som ikke er like kjent som Etna, men som byr på virkelig lekre viner med et usedvanlig godt terroir-avtrykk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høyden er nøkkelen til Sicilias videre suksess
+

Høyden er nøkkelen til Sicilias videre suksess

Takket være suksessen vinene fra Etna har oppnådd, har den økte energien spredd seg til hele øya. Revitalisering av veletablerte druesorter, tilpassing til klimaendringer og økologisk dyrking står høyt på prioriteringslisten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sikre deg denne herlige og prisgunstige Rhône-vinen til påske
+
Ukens vin

Sikre deg denne herlige og prisgunstige Rhône-vinen til påske

Eller allerede nå. For den byr nemlig på akkurat det du trenger for årets første grillmåltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du handle vin taxfree, gå for de mest eksklusive
+
Tester
30 nyheter i taxfreehyllene mars 2023

Skal du handle vin taxfree, gå for de mest eksklusive

Det er ikke at du sparer så mye, med noen unntak, men da er du hvert fall sikret at du tar med deg noe som er virkelig godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg forføre av disse sicilianske vinene
+
Godbiter i pollisten

La deg forføre av disse sicilianske vinene

De kommer fra en del av Sicilia som ikke er like kjent som Etna, men som byr på virkelig lekre viner med et usedvanlig godt terroir-avtrykk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høyden er nøkkelen til Sicilias videre suksess
+

Høyden er nøkkelen til Sicilias videre suksess

Takket være suksessen vinene fra Etna har oppnådd, har den økte energien spredd seg til hele øya. Revitalisering av veletablerte druesorter, tilpassing til klimaendringer og økologisk dyrking står høyt på prioriteringslisten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det spennende du kan bli med på fremover
Matkurs og vinkurs

Se alt det spennende du kan bli med på fremover

De neste månedene har vi planlagt mange spennende vinsmakinger og andre arrangementer du ikke vil gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Overrask med en litt annen vri på pizzaen i kveld
Dagens rett
Laksepizza

Overrask med en litt annen vri på pizzaen i kveld

Du blir garantert overrasket over smaken på denne pizzaen som altså ikke er en pizza.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak og sammenlign en rekke spennende årganger fra Chianti Classico
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 30. mai

Smak og sammenlign en rekke spennende årganger fra Chianti Classico

Denne kvelden får du smake 10 forskjellige årganger av klassikeren Fontalloro fra Felsina, helt tilbake til 1990.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sikre deg denne herlige og prisgunstige Rhône-vinen til påske
+
Ukens vin

Sikre deg denne herlige og prisgunstige Rhône-vinen til påske

Eller allerede nå. For den byr nemlig på akkurat det du trenger for årets første grillmåltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her