Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Disse vellagrete vinskattene er begge nå på et pol nær deg og til vilt gunstige priser

Disse vellagrete vinskattene er begge nå på et pol nær deg og til vilt gunstige priser

Lopez de Heredia har en veldig høy stjerne i vinverdenen, likevel er prisene i Norge ekstra gunstige. Best av alt er at de har fast plass i hyllene på de mest velassorterte polutsalgene.
Aase E. Jacobsen
15 Januar 2020 - 14:45

Lopez de Heredia Viña Bosconia 2007 og Lopez de Heredia Viña Tondonia Reserva 2006 er for øyeblikket konger av basisutvalget. Ikke bare fordi de er svært gode viner, men også fordi de er usedvanlig gunstig priset.

Bosconia 2007 er veldig deilig og innsmigrende med flott modenhet og sødmefylt frukt, men også veldig god struktur i form av syre og tanniner. Nyt den nå til gode retter med vilt, lam eller ost eller legg den til side i 10 år.

Tondonia er fastere og yngre, kjøligere på en måte, selv om den har god moden sødmefylt frukt, og en stofflig tørr ettersmak. Dette er en vin som bør legges til side, til tross for at den er 13 år allerede, og som tåler minst 13 år til.
Begge vinene har vært gjennom den samme tradisjonelle, langvarige forberedelsen på et langt liv i kjelleren. Det innebærer at de har ligget henholdsvis fem og seks år på noen av de til sammen 12.000 fatene (225 liter) av amerikansk småporet eik som fyller Lopez de Heredias kilometere med kjellere. Deretter har vinen fått tre år i flaske før de er salgsklare. Minstekravet for Rioja reserva er ett år i fat og seks måneder i flaske, men til sammen minst tre år før lansering. Hos Lopez de Heredia praktiseres det til og med strengere enn kravene loven stiller for gran reserva.

Ultratradisjonell

At Lopez de Heredia er svært tradisjonelle i sin tilnærming, vises også med det faktum at det i en flaske ikke nødvendigvis bare er årgangen som står på etiketten. Reglene for Rioja DOCa tillater inntil 15 prosent andre årganger. Hos Lopez Heredia praktiseres det på den måten at etter fatlagringen og før flasketappingen blandes vinene i gigantiske eikefat. Smaken «justeres» med eldre eller yngre årganger om nødvendig for å oppnå en vin som kan tåle lang flaskelagring. Deretter tappes vinen ufiltrert slik at den har med seg mest mulig smak gjennom hele den forestående modningsprosessen.  

Les mer om Lopez de Heredia her

Det er dette som kalles ultratradisjonell vinmaking. Og jo større enheter, jo lengre er potensialet.

Derfor er det svært gledelig å minne om at for mindre enn dobbel pris, får du magnumutgaven av Tondonia 2006. Noe som i seg selv gjør den til et enda bedre kjøp. Dessuten er også den å finne i minst 114 polutsalg. Den er nå i ferd med å skifte årgang til 2007, som gjør at den kvalifiserer for «løp og kjøp og legg rett i kjelleren, sågar uten å smake den først». For kombinasjonen av en vellykket årgang, Lopez de Heredia og magnum tilsier et stort lagringspotensial. Og er det 2006 du får tak i som magnum, gjør det samme, for den er enda fastere enn normalflasken.

300 og 330 kroner for disse 12 og 13 år gamle vinene er røverkjøp også i internasjonal sammenheng.

Burgundflasken er ingen tilfeldighet

At Bosconia kan selges rimeligere enn Tondonia, er egentlig litt sprøtt all den tid den lages i et mye mindre antall. Bosconia får druer fra en vinmark på 11 hektar som ligger en kilometer unna Tondonia-vinmarken som dekker i alt 170 hektar, noe som skulle tilsi mer enn tre ganger større produksjon enn de 200.000 flaskene de lager. Bare de beste druene havner i flasker med Tondonia på etiketten, men kvalitetsregimet er ikke mindre strengt når det kommer til Bosconia. Og i andre land selges Bosconia til en høyere pris.

Bosconia beskrives innimellom som en «enklere» Lopez Heredia. Det er litt misvisende, for den er litt annerledes. Ikke bare utseendemessig ved at den er tappet i «burgunderflaske». Årsaken til det er å finne i historien. Deler av vinmarken ble nemlig opprinnelig plantet med pinot noir, og tanken var nok å lage en «spansk burgunder».

I dag er det bare Rioja-druer som er plantet i El Bosque som vinmarken heter. Forskjellen til Tondonia er å finne i jordsmonnet som i denne delen av Rioja Alta er kalkholdig leire. Bosconia har imidlertid et høyere leireinnhold, som på generell basis gir en mer robust stil, men i et år som 2007 blir selv Bosconia ikke bare fyldig, men også myk og innsmigrende.

Bosconia er også en reserva selv om det ikke står på etiketten slik som for Tondonia. Lopez Heredia lager ikke crianza som de fleste Rioja-bodegaer, reserva er startpunktet, og gran reserva er en sjeldenhet.

Gran reservaene har tatt helt av

Det er gran reservaene (både røde, hvite og rosa) som oppnår de høyeste prisene, lages i både rød, hvit og rosa versjoner og kun i de aller beste årene – som 2007. Men den er ikke lansert ennå og blir det ikke på veldig lenge. Fortsatt er det 1995 som er Lopez de Heredias siste gran reserva-lansering, men den ble utsolgt på et øyeblikk da den ble frigitt i Norge i fjor høst. Da til 900 kroner som er halv pris av hva den koster i Danmark (på FineWines.dk) – og på Systembolaget finnes ikke denne produsentens viner overhodet. Enda en grunn til å droppe harryturen.

At Lopez de Heredia har en stigende internasjonal etterspørsel kan leses fra prisøkningen mellom 1994- og 1995-årgangen. På fire år økte den med 63 prosent på polet. Og i 2005 kostet 1991-årgangen 265 kroner. Den gangen var det ikke noe særlig prisforskjell på Lopez de Heredias viner. 

De hvite vinene er de mest eksotiske

Til sammenligning har prisen på Tondonia Reserva beveget seg lite på disse årene, bare 100 kroner opp på 12 år, fra 1998- til 2006-årgangen som er litt mer enn normal prisstigning (KPI).

Viña Cubillo er bodegaens rimeligste rødvin som skal til å skifte, eller allerede har skiftet til den fabuløse 2010-årgangen. Den er allerede bestilt, men ikke mottatt ennå, så det blir for et godt måltid og smaksopplevelse senere i januar.

Se alle vinene fra Lopez de Heredia som er og har vært på polet her 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her