En 10 år gammel rosevin som er full av liv fortsatt? Jepp, det er denne

En 10 år gammel rosevin som er full av liv fortsatt? Jepp, det er denne

Lopez de Heredia kan som en av få kunsten med å lage ultratradisjonelle viner som holder svært lenge og det i alle tre farger. Den hvite kommer som basisnyhet i november, og da blir det til en forandring kø.

Viña Tondonia Gran Reserva Rosado 2008 er så nært en legende i sin fargeklasse som det er mulig å komme. Det er Lopez de Heredias eneste rosevin, så i denne fargen velger de å gå rett til topps, og hopper bukk over så vel crianza som reserva. Druene som kvalifiserer til betegnelsen gran reserva må ifølge husreglene være av beste kvalitet, og de bruker Rioja-myndighetenes årgangsskala. 2008 skårer nest høyest. Dette er den eneste siden årgang 2000. På 90-tallet ble den laget hele fem ganger, nemlig 1998, 1997, 1995, 1993 og 1991.

Denne rosa riojaen er også svært lagringsdyktig

For å forberede vinen på et langt liv i kjelleren, lar de den tilbringe fire år i velbrukte fat som tappes om to ganger i året. Den klares med eggehvite før den tappes i flaske uten filtrering. Det er ved siden av at druematerialet kommer fra Lopez de Heredias Tondonia-vinmark nordøst for Haro i Rioja Alta, «hemmeligheten» bak denne vinens unike lagringspotensial.

Tondonia-vinmarken med det påbegynte slottet på toppen.

Gled deg til den hvite 

Det som kjennetegner slike viner er at når de først har forlatt Lopez de Heredias varetekt, holder de seg i samme smaksmodus utrolig lenge. Utviklingen skjer nemlig veldig sakte. Og det skyldes selve prosessen før vinen er klar for salg. En prosess som er svært ulik moderne vinmaking som er langt mer reduktiv, altså fravær av oksygenpåvirkning. 

Tondonia er ikke bare én, men flere parseller som ligger på en meander (altså en vid elvesving eller tunge) i Ebro-elven. Til sammen danner dette en betydelig vinmark på drøyt 100 hektar som ligger mellom 439 og 488 m.o.h.. Av roseen lages imidlertid bare 13.200 flasker (2008-årgangen). Resten av druematerialet går inn i de røde vinene med samme navn. Men i god Rioja-tradisjon finnes det også hvite druer i disse vinmarkene, men de brukes kun i druemiksen til roseen og til de hvite Tondonia-vinene.

Det er ikke mye som er forandret hos Lopez de Heredia.

Tondonia Reserva Blanco 2004 kommer i basis 2. november, og det er bare å huke av i kalenderen allerede, for denne vinen er stor. For 350 kroner får du en virkelig kompleks vin med en aromautvikling som liksom aldri tar slutt. Det er ikke sikkert det blir din favoritt, men er du vininteressert er dette en obligatorisk smaksøvelse.

Her kan du lese mer om deres hvitviner

Det er grunn til å minne om at denne vinen er en baby i dag, så selv om den «bare» er reserva, holder den fint i 15 år til.

Hva er det med nordmenn og vellagret vin?

Mens roseen kommer i svært begrenset antall, er det ventet 1100 flasker av den hvite som ble laget i et antall av 35.000 i 2004 - som fordeles strengt på de ulike markedene. At så mange flasker kommer til lille Norge, skyldes at Norge er det fjerde viktigste markedet for denne type vin. Men som sagt, de kommer til å bli revet ut av hyllene.

 

Da er det betydelig bedre tilgjengelighet av Viña Tondonia Reserva 2005 som finnes i 86 polutsalg og ikke minst i magnum i samme årgang. En nydelig 13 år gammel vin som har et fint utviklet preg, men som holder minst 15 år til. Sørg for å ha i hvert fall en flaske tilgjengelig når du skal diske opp med godt lamme- eller viltkjøtt i høst. Og prisen er latterlig lav.

  Foto: KIKO AUSEJO

Enda billigere er Viña Cubillo Crianza 2008, men den har bare en ulempe, og det er at antall flasker er veldig begrenset. Men det er bare å prøve å bestille og håper på det beste. At den heter noe annet enn de andre skyldes at druene kommer fra en annen vinmark, nemlig Cubillas som angivelig har en høyere innhold av kalk i jordsmonnet enn Tondonia. Syrefriskheten i den 10 år gamle utgaven er da også veldig god, men den har også god konsentrasjon og tanninstruktur som borger for et liv i ytterligere 10 år - minst. Mens Tondonia-reservaen har seks år i fat bak seg, har Cubillo «bare» tre år, men prosessen ellers er lik.

Håndarbeid tvers gjennom

For hos Lopez de Heredia forandres ingen ting. Og det er det heller ingen grunn til, for den familieeide bodegaen har vært drevet etter økologiske prinsipper i vinmarken siden starten i 1882. Og håndarbeid gjennomsyrer alt de gjør. Alle deres 175 hektar med vinmarker plukkes for hånd. Og de lager kun 400-500.000 flasker årlig. Det er derfor disse vinene har en slik legendarisk status sammen med at bodegaen er en av de aller eldste i hele Rioja.

Heller ikke i kjelleren skjer det mye nytt - bortsett fra at det en gang i året kommer nye viner i noen av fatene.

Om denne bodegaen er aldri så tradisjonell, så har de latt seg friste av å introdusere moderne arkitektur på eiendommen. Les mer om hvordan det gikk til her.

Mens Lopez de Heredias vinkjeller ligger i Haro by, ved jernbanestasjonen, og det var her det hele startet, kom Tondonia-vinmarken først inn in familien i 1907. Don Rafael López de Heredia Landeta som familiens overhode og grunnleggeren het, startet byggingen av et «Bordeaux-slott» på det høyeste punktet i Tondonia. Dette arbeidet ble ikke fullført siden to katastrofer skjedde samtidig, første verdenskrig startet og familiens 17 år gamle sønn døde.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Viña Tondonia Gran Reserva Rosado 2010

Produsent:
Lopez de Heredia
Utvalg:
Spesialbestilling
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
349,90 kr
Varenummer:
5089801
93 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Viña Tondonia Reserva 2007

Produsent:
Lopez de Heredia
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
359,90 kr
Varenummer:
3461001
92 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Viña Cubillo Crianza 2011

Produsent:
Lopez de Heredia
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
259,90 kr
Varenummer:
1991101
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen