Godbiter i pollisten
Drøm deg bort med denne toscanske legenden

Drøm deg bort med denne toscanske legenden

Denne vinen holder formen like godt som «slottseieren» Mona Lisa.
Aase E. Jacobsen
10 Februar 2017 - 11:38

Castello di Monna Lisa Gran Selezione 2011 har jeg hatt gleden av å følge i drøyt to tiår. Den er toppvinen fra Vignamaggio. 2011 følger etter 2010 som på generell basis regnes som et bedre år, men utfra hva jeg har smakt av Vignamaggios vin i disse årgangene er 2011 på nivå med 2010. 2011 er kanskje mer elegant og slank, mens 2010 har litt rundere frukt. Uansett er det snakk om en vin som har et godt lagringspotensial og som smaker fortreffelig allerede nå.

Et reisemål i seg selv 

Det er lett å bli mistenksom til en vin som snylter på verdens mest berømte portrett. Men Castello di Monna Lisa er identisk med Villa Vignamaggio som er stedet vinen kommer fra. Vi snakker altså om en vin fra den samme eiendommen som den sagnomsuste Lisa Gherardini ble født inn i i 1479.

Vignamaggio er et drømmested. Foto: Sara Matthews

Mye har selvsagt skjedd siden Leonardo da Vinci portretterte Lisa på slottet en gang ved begynnelsen av 1500-tallet. Blant annet har eiendommen hatt mange eiere opp gjennom årene. Siden 2014 er det arkitekten Patrice Taravella som er eier av det som i dag ikke bare er en vingård, men også en bondegård med dyrking av grønnsaker og oliven samt ikke minst en berømt hage som omkranser «Lisas slott». Det er nå gjort om til et luksushotell, arbeiderboligene på eiendommen er gjort om til litt enklere agriturismo og det finnes også en restaurant her.

Den eldste dokumentasjonen om vinframstilling er fra 1404. Vignamaggio ligger i det som er kjent som hjertet av Chianti Classico, nærmere bestemt ved Greve in Chianti.

Bli kjent med Chianti Classico

Dette er en svært kupert del av vinområdet, ytterst idyllisk og med et jordsmonn og vekstforhold som skapt for sangiovese samt nå også «franske» druer som cabernet-typene og merlot.

Film + vin = kos

Cabernet sauvignon og merlot utgjør da også 15 prosent av druemiksen til ukens godbit. Slottets «vanlige» chianti Terre di Prenzano Chianti Classico 2015 er laget av bare sangiovese, og er et veldig godt uttrykk for denne eiendommen, men til en svært gunstig pris.

Vignamaggio fra luften. Foto: Sara Matthews

Disse vinene er ikke uventet skapt for matbordet, men fyll et glass og sett deg godt til rette i sofaen eller godstolen og kjør i gang Much ado about nothing (Stor ståhei for ingenting) om du klarer å oppdrive den (Amazon er et tips). Filmen fra 1993 ble spilt inn på eiendommen og er absolutt verd et gjensyn for den som er hekta på toscansk renessanseromantikk a la Shakespeare.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her