Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Duft og smak av skjønnhetens øy

Hvis du for lenge siden gjorde deg ferdig med Korsika som vinland, har du nå muligheten til å revurdere din beslutning. For denne uken nyter vi en vin som demonstrerer denne øyas unike karakter til fulle.
Aase E. Jacobsen
03 November 2004 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Terra Vecchia har for de fleste nordmenn lenge vært synonymt med korsikansk vin. Både den røde og den hvite vinen som for øvrig er skreddersydd for det norske markedet, og derfor ikke noe du vil finne i korsikanske vinkart, gir helt ok valuta for de åtti kronene de koster. Selv om begge har en viss lokal karakter, er det et godt stykke unna de virkelig gode vinene fra denne øya som av franskmenn kalles skjønnhetens øy.

Clos Poggiale 2001 (46087) dufter virkelig av Korsika. Solvarmt jordsmonn, snev av pinje, beitende sauer, urter, kaffe, røyk og siden det er en vin - også modne mørke bær. En vin med tydelig karakter med andre ord, ikke bare i duften men definitivt også i smaken som henter opp mange av de omtale aromaene. Den er bløt men fyldig med god stofflighet og fine tanniner mot slutten. Ettersmaken byr på jordsmonnspreg i retning mokka og lakris. En spennende vin som er perfekt til rødt kjøtt som lam, okse og vilt, gjerne tradisjonelt tilberedt, for eksempel i leirgryte i ovnen. Men også i form av klassisk steik. Selv om myke saueoster (brebis) ikke er særlig utbredt her til lands, er matchen verdt å jobbe for.

Ukens vin er laget av samme produsent som Terra Vecchia. Nemlig velkjente Skalli (Fortant de France) som kjøpte vingården Côteaux de Diana allerede i 1963. De siste ti årene har den vært drevet av ekteparet Elise og Christian Costa. Allerede i 1966-67 begynte Skalli-familien med nyplantinger. Siden den gang er beplantet areal på hele øya gått ned fra 30.000 hektar til en firedel hvorav kun 2.600 er innenfor AOC-områdene. Årsaken er selvsagt overgangen fra billigvin til kvalitetsvin. For snart tjue år siden startet Skalli en storstilt restrukturering av vinmarkene i henhold til de lokale vinmyndigheters strategi som innebærer å ta være på det korsikanske særpreget samtidig som vin utenfor AOC-områdene gis større karakter. Det siste innebærer at internasjonale druetyper har erstattet masseproduserende druer som cinsaut og carignan.

Men det er først og fremst rødvinsdruene sciacarello og nielluccio som skaper den korsikanske karakteren. Nielluccio utgjør 55 prosent av Clos Poggiale og kjennetegnes ved stor evne til å absorbere jordsmonnskarakteren samtidig som den gir gode tanniner til vinen. Nielluccio tilhører samme familie som sangiovese og etter at den "utvandret" fra Italia for tre hundre år siden har den tilpasset seg det korsikanske klimaet. Når nielluccio blandes med syrah som i dette klimaet blir krydret, bløt og alkoholrik, og spesielt i tørre sommere som 2001, blir resultatet en rik vin med tydelige men godt balanserte tanniner.

Clos Poggiale henter sine druer fra én enkelt vinmark med et blandet jordsmonn. Den øverste delen har innslag av granitt som er den dominerende geologiske arten på øya. Lenger ned finner vi kalk- og leirholdig jord. Nielluccio viser seg fra sin beste side i kalkjord. Poggiale drives etter økologiske prinsipper. Om vinteren er vinmarkene sauebeite og sauens evne til å utnytte beiteforholdene maksimalt bidrar til naturlig stimulering av jordsmonnet. Dessuten blir gjødsling av klare årsaker unødvendig. Tradisjonell pløying bidrar i samme retning. Poggiale-vinmarkene pleies etter etablerte prinsipper for kvalitetsvin med både utbyttereduksjon (green harvest) og fjerning av løvverk. Druene plukkes for øvrig om natten for å beholde maksimal friskhet før gjæringen settes i gang. Uttrekkstiden er lang hvilket sikrer både god farge og solid tanninstruktur.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her