Ukens vin
Duft og smak av skjønnhetens øy
Foto: (domaine terra vecchia)

Duft og smak av skjønnhetens øy

Hvis du for lenge siden gjorde deg ferdig med Korsika som vinland, har du nå muligheten til å revurdere din beslutning. For denne uken nyter vi en vin som demonstrerer denne øyas unike karakter til fulle.
03 November 2004 - 02:01

Terra Vecchia har for de fleste nordmenn lenge vært synonymt med korsikansk vin. Både den røde og den hvite vinen som for øvrig er skreddersydd for det norske markedet, og derfor ikke noe du vil finne i korsikanske vinkart, gir helt ok valuta for de åtti kronene de koster. Selv om begge har en viss lokal karakter, er det et godt stykke unna de virkelig gode vinene fra denne øya som av franskmenn kalles skjønnhetens øy.

Clos Poggiale 2001 (4608701) dufter virkelig av Korsika. Solvarmt jordsmonn, snev av pinje, beitende sauer, urter, kaffe, røyk og siden det er en vin - også modne mørke bær. En vin med tydelig karakter med andre ord, ikke bare i duften men definitivt også i smaken som henter opp mange av de omtale aromaene. Den er bløt men fyldig med god stofflighet og fine tanniner mot slutten. Ettersmaken byr på jordsmonnspreg i retning mokka og lakris. En spennende vin som er perfekt til rødt kjøtt som lam, okse og vilt, gjerne tradisjonelt tilberedt, for eksempel i leirgryte i ovnen. Men også i form av klassisk steik. Selv om myke saueoster (brebis) ikke er særlig utbredt her til lands, er matchen verdt å jobbe for.

Ukens vin er laget av samme produsent som Terra Vecchia. Nemlig velkjente Skalli (Fortant de France) som kjøpte vingården Côteaux de Diana allerede i 1963. De siste ti årene har den vært drevet av ekteparet Elise og Christian Costa. Allerede i 1966-67 begynte Skalli-familien med nyplantinger. Siden den gang er beplantet areal på hele øya gått ned fra 30.000 hektar til en firedel hvorav kun 2.600 er innenfor AOC-områdene. Årsaken er selvsagt overgangen fra billigvin til kvalitetsvin. For snart tjue år siden startet Skalli en storstilt restrukturering av vinmarkene i henhold til de lokale vinmyndigheters strategi som innebærer å ta være på det korsikanske særpreget samtidig som vin utenfor AOC-områdene gis større karakter. Det siste innebærer at internasjonale druetyper har erstattet masseproduserende druer som cinsaut og carignan.

Men det er først og fremst rødvinsdruene sciacarello og nielluccio som skaper den korsikanske karakteren. Nielluccio utgjør 55 prosent av Clos Poggiale og kjennetegnes ved stor evne til å absorbere jordsmonnskarakteren samtidig som den gir gode tanniner til vinen. Nielluccio tilhører samme familie som sangiovese og etter at den "utvandret" fra Italia for tre hundre år siden har den tilpasset seg det korsikanske klimaet. Når nielluccio blandes med syrah som i dette klimaet blir krydret, bløt og alkoholrik, og spesielt i tørre sommere som 2001, blir resultatet en rik vin med tydelige men godt balanserte tanniner.

Clos Poggiale henter sine druer fra én enkelt vinmark med et blandet jordsmonn. Den øverste delen har innslag av granitt som er den dominerende geologiske arten på øya. Lenger ned finner vi kalk- og leirholdig jord. Nielluccio viser seg fra sin beste side i kalkjord. Poggiale drives etter økologiske prinsipper. Om vinteren er vinmarkene sauebeite og sauens evne til å utnytte beiteforholdene maksimalt bidrar til naturlig stimulering av jordsmonnet. Dessuten blir gjødsling av klare årsaker unødvendig. Tradisjonell pløying bidrar i samme retning. Poggiale-vinmarkene pleies etter etablerte prinsipper for kvalitetsvin med både utbyttereduksjon (green harvest) og fjerning av løvverk. Druene plukkes for øvrig om natten for å beholde maksimal friskhet før gjæringen settes i gang. Uttrekkstiden er lang hvilket sikrer både god farge og solid tanninstruktur.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her