Eksotisk knallkjøp

Libanesisk vin er ikke hverdagskost, men med dette tilskuddet kan den lett bli det.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

For Massaya Classic Rouge 2006 (57685) er både rimelig og svært god. Med overraskende kjøttfull og kjølig frukt tatt opprinnelsen i betraktning. Libanons Bekaa-dal ligger høyden over havet til tross, fra 900 til 1200 m.o.h., på breddegrader vi sjelden forbinder med vinraffinement. Likefullt er denne rimelige libaneseren en deilig vin til nær sagt alle typer kjøttretter, og gjerne godt krydrete sådanne. For eksempel en klassiker som quwarma, eller denne gryten .

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Internasjonal touch
Karakteren kommer også fra det skrinne kalk- og leirholdige jordsmonnet. Mer av alt og i en mer internasjonal fremtoning finner vi i storebror, Massaya Gold Reserve 2005 (57684) som i rikhet og fylde i mangt og mye minner om en châteauneuf-du-pape. Selv om druemiksen som domineres av cabernet sauvignon antyder noe helt annet. Men her mister caberneten noe av sin normalt overkjørende egenskap og gir et bredere bæraromaspekter. Godt støttet opp av mourvèdre og syrah. En flott vin til både nåkonsum sammen med gode kjøttretter, også vilt som elg og hjort, og til å putte i kjelleren.

Ny teknologi
Selv om Libanons vintradisjoner er gamle som sivilisasjonen selv, er Massaya av ny dato. I 1993 kom den Los Angeles-baserte arkitekten Sami Ghosn tilbake til familiens vingård som da var lagt i ruiner etter borgerkrigen. Det deprimerende synet hadde så stor virkning på ham at han bestemte seg for å forlate storbylivet for å gjenopplive familieaktiviteten. Han fikk i gang arakproduksjonen igjen og hentet hjem broren Ramzi som drev restaurant i Frankrike. Araken deres, El Massaya Arak, fikk raskt et sterkt renommé. Årsaken var at de kombinerte dagens teknologi med gammel kunnskap.

Til arak brukes nemlig en lokal drue, obeidi, som kan sammenlignes med muskatelldruer siden de er veldig saftige og kjøttfulle. Vinen destilleres tre ganger i de tradisjonelle araberpannene av kobber. Derav kommer en veldig ren sprit som tilsettes økologisk dyrket anisfrø fra den syriske siden av Hermon-fjellet. Araken får deretter modne noen måneder i lokalproduserte leirkrukker (amfora). Resultatet er et svakt gyllent anisbrennevin som er libanesernes foretrukne sommerdrink.

Ingen kopi
Suksessen gjorde at brødrene begynte å snuse på bordviner. Og fra 1998 kan de to føye slike til porteføljen og i sammarbeid med Frédéric og Daniel Brunier fra Domaine du Vieux Télégraphe i Châteauneuf-du-Pape samt Dominique Hebrard fra Château Bellefont-Belcier i Saint-Emilion.

Massayas satsing satte i gang et "skred" av nyetableringer, slik at Bekaa-dalen i dag teller hele 18 operative vingårder og til sammen 2000 hektar. Hvorav selvsagt Ch. Musar er den mest legendariske av alle. Men Massaya er slett ingen Musar-kopi. Stilen er altså langt mer moderne og internasjonal. Men særpreget er likevel godt i varetatt slik at de to vinene som finnes i Norge absolutt skiller seg ut fra mengden.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Massaya Classic Rouge 2006

Produsent:
Massaya
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Libanon
Område:
Bekaa Valley
Pris:
148,50 kr
Varenummer:
5768501
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Massaya Gold Reserve 2005

Produsent:
Massaya
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Libanon
Område:
Bekaa Valley
Pris:
270,80 kr
Varenummer:
5768401
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen