En duft av urter

Midt i alle de påtrengende juleduftene og –smakene kan det være deilig å slappe av med en viltgryte eller et godt stykke av reinsdyr eller hjort med en god saus til. Ukens vin som får deg til å drømme om sørfranske landskaper trives svært godt i slikt sel
Aase E. Jacobsen
09 Desember 1999 - 19:27

Til viltkjøtt vil vi ha en avrundet vin uten aggressive tanniner, med modent bærpreg og gjerne med et snev av bondegård, eller sauefjøs som vi liker å kalle det. Sørfranske Ch. Rouquette sur Mer (varenr. 32180, bestillingsutvalget) er en sådan vin. Prisen er kroner 104,60, og den er verd hver krone. Produsent er Jacques Boscary, hvis viner sorterer under appellasjonen Coteaux de Languedoc, og nærmere bestemt La Clape, som er en av de uoffisielle cru’ene innen denne omfattende regionen.
 
La Clape er en liten halvøy som domineres av et fjell. Den ligger rett sør for byen Narbonne og har 1.000 hektar vinmarker i bratte skråninger. Et yndet sted for fjellklatrere eller for fjellvandrere med sans for variasjon. Og med sans for å bruke nesen. Duften av viltvoksende urter og vekster som timian, rosmarin, lavendel, enebær, pinjer og eiketrær blir svært intens i solsteiken. Og disse aromaene gjenfinnes i vinene!
 
Klimaet på La Clape er et av Frankrikes aller mest solrike (3.000 soltimer i året) hvilket resulterer i kraftige rødviner. Rouquette sur Mer er ikke den kraftigste vi har smakt, men smaksrik nok til å drikkes til viltretter. Boscary lager imidlertid enkelte år en supercuvée men den er ikke tilgjengelig i Norge. Ch. Rouquette stammer fra 15. århundre, men da Boscarys familie kjøpte eiendommen under krigen, var alt i ruiner. I dag teller vingården 45 hektar som hovedsakelig er beplantet med de tradisjonelle druene for området, som syrah, carignan, mourvèdre, cinsault samt noe bourboulenc og roussanne beregnet for La Clapes svært anerkjente hvitvin.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her