Matkurs og vinkurs

Vinkurs 27. mars i Oslo

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru

Smak den elskede druen Chardonnay hele veien fra Vin de France til toppvin som Grand Cru fra Chablis.
19 September 2022 - 11:55

Chardonnay er en av verdens aller mest populære druesorter, og det ikke uten grunn. På denne magiske kvelden får du tatt et ekslusivt dypdykk ned i ekte Chardonnay hele veien fra enkle med gode bordviner, til en flott og mektig grand cru fra Chablis. Her kan du både lære og smake hvordan forskjellig jordsmonn og teknikker påvirker den populære druen.

Eliska.png [58.50 KB]
Eliska Blahova, produktsjef i
Champy og Laroche.

Vinene du vil få smake kommer i fra to topprodusenter, nemlig Champy og Laroche. Kveldens foredragsholder er Eliska Blahova, som har jobbet for Laroche og Champy i 5 år. Nå er hun deres produktsjef og har ekstremt god kjennskap til vinene.



Domaine Laroche 
er et av Chablis' mest anerkjente vinhus og faktisk også det første Chablis-huset som etablerte seg med vinmarker i Sør-Frankrike med kjøpet av Mas La Chevalier i Languedoc. Fra å ha startet i det små i 1985 eier de i dag eier de ca. 
90 hektar vinmarker.

Tilknyttet eiendommen i Languedoc ligger hele 40 hektar høytliggende vinmarker ved navn Peyroli og Roqua Blanca der Laroche Mas La Chevalier lager sine stedstypiske Chardonnay-viner med høy mineralitet og fabelaktig lagringsdyktighet. 

Domaine Laroches sjefsvinmaker er i dag Gregory Viennois, og både hos Domaine Laroche og Mas La Chevaliere finner vi toppmoderne vinifikasjonskjellere med både tradisjonelle eikefat og moderne, temperaturkontrollerte ståltanker. 

Her kan du lese hva Apéritif mener om Domaine Laroches viner

  Foto: Massimo Santi

Den andre produsenten vi får også får servert 5 viner av denne kvelden, er Maison Champy, Beaunes eldste vinhus med kontinuerlig drift. I 2020 feiret de hele 300 år, og i dag er de det eneste vinhuset som fortsatt vinifiserer og tapper i egen kjeller i Beaune, sør i Burgund og kun en kort spasertur unna vakre Hospice de Beaune.

Alle Champys vinmarker er sertifisert økologiske, HVE3, eller i ferd med å konverteres til dette, og driftes i stor grad under biodynamiske prinsipper, hvilket også gjelder vinifikasjonen. Dimitri Bazas, Champys sjefsvinmaker, fermenterer nemlig all vin på brukte fat og modner dem på en blanding av nye og brukte fat avhengig av årgang og cuvée.

I Beaune eier Maison Champy rundt 22 hektar; både flotte parseller i Corton-åsen og gamle vinstokker i en av verdens mest anerkjente Premier Cru-vinmarker, Aux Cras, som gir utrolig flotte viner.

I tråd med Champys ølologiske prinsipper, tapper de også alle sine viner på flaske med naturkork. De var pionérer da de gikk over til metoden "en detect", som tester samtlige korker for korkfeil, og dermed sikrer friske og deilige viner.

Her kan du lese hva Apéritif mener om Maison Champys viner

OBS: Det er ikke angrefrist på dette kurset, ei heller ved sykdom. Det går heller ikke an å bytte kurs eller dato. Ønsker du å gi dette kurset i gave anbefaler vi å kjøpe et gavekort.

Ta vare på alle minnene fra denne smakingen

Logg deg inn på Mine sider og gå til Mine kurs. Der finner du en oversikt over alt du får smake denne kvelden. Der ligger alle opplysninger om vinene, og du kan legge inn dine kommentarer og merke de du liker som favoritt. Da har har du alt du har smak av viner tilgjengelig på mobilen til en hver tid. Med andre ord du trenger ingen app.

Vinliste.jpeg [208.45 KB]

Kveldens vinliste. Vi gjør oppmerksom på at endringer kan forekomme.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her