Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru
Vinsmaking i Oslo 27.mars

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru

Smak den elskede druen Chardonnay hele veien fra Vin de France til toppvin som Grand Cru fra Chablis.
23 Mars 2023 - 11:55

Chardonnay er en av verdens aller mest populære druesorter, og det ikke uten grunn. På denne magiske kvelden får du tatt et ekslusivt dypdykk ned i ekte Chardonnay hele veien fra enkle med gode bordviner, til en flott og mektig grand cru fra Chablis. Her kan du både lære og smake hvordan forskjellig jordsmonn og teknikker påvirker den populære druen.

Eliska.png [58.50 KB]
Eliska Blahova, produktsjef i
Champy og Laroche.

Vinene du vil få smake kommer i fra to topprodusenter, nemlig Champy og Laroche. Kveldens foredragsholder er Eliska Blahova, som har jobbet for Laroche og Champy i 5 år. Nå er hun deres produktsjef og har ekstremt god kjennskap til vinene.



Domaine Laroche 
er et av Chablis' mest anerkjente vinhus og faktisk også det første Chablis-huset som etablerte seg med vinmarker i Sør-Frankrike med kjøpet av Mas La Chevalier i Languedoc. Fra å ha startet i det små i 1985 eier de i dag eier de ca. 
90 hektar vinmarker.

Tilknyttet eiendommen i Languedoc ligger hele 40 hektar høytliggende vinmarker ved navn Peyroli og Roqua Blanca der Laroche Mas La Chevalier lager sine stedstypiske Chardonnay-viner med høy mineralitet og fabelaktig lagringsdyktighet. 

Domaine Laroches sjefsvinmaker er i dag Gregory Viennois, og både hos Domaine Laroche og Mas La Chevaliere finner vi toppmoderne vinifikasjonskjellere med både tradisjonelle eikefat og moderne, temperaturkontrollerte ståltanker. 

Her kan du lese hva Apéritif mener om Domaine Laroches viner

  Foto: Massimo Santi

Den andre produsenten vi får også får servert 5 viner av denne kvelden, er Maison Champy, Beaunes eldste vinhus med kontinuerlig drift. I 2020 feiret de hele 300 år, og i dag er de det eneste vinhuset som fortsatt vinifiserer og tapper i egen kjeller i Beaune, sør i Burgund og kun en kort spasertur unna vakre Hospice de Beaune.

Alle Champys vinmarker er sertifisert økologiske, HVE3, eller i ferd med å konverteres til dette, og driftes i stor grad under biodynamiske prinsipper, hvilket også gjelder vinifikasjonen. Dimitri Bazas, Champys sjefsvinmaker, fermenterer nemlig all vin på brukte fat og modner dem på en blanding av nye og brukte fat avhengig av årgang og cuvée.

I Beaune eier Maison Champy rundt 22 hektar; både flotte parseller i Corton-åsen og gamle vinstokker i en av verdens mest anerkjente Premier Cru-vinmarker, Aux Cras, som gir utrolig flotte viner.

I tråd med Champys ølologiske prinsipper, tapper de også alle sine viner på flaske med naturkork. De var pionérer da de gikk over til metoden "en detect", som tester samtlige korker for korkfeil, og dermed sikrer friske og deilige viner.

Her kan du lese hva Apéritif mener om Maison Champys viner

OBS: Det er ikke angrefrist på dette kurset, ei heller ved sykdom. Det går heller ikke an å bytte kurs eller dato. Ønsker du å gi dette kurset i gave anbefaler vi å kjøpe et gavekort.

Ta vare på alle minnene fra denne smakingen

Logg deg inn på Mine sider og gå til Mine kurs. Der finner du en oversikt over alt du får smake denne kvelden. Der ligger alle opplysninger om vinene, og du kan legge inn dine kommentarer og merke de du liker som favoritt. Da har har du alt du har smak av viner tilgjengelig på mobilen til en hver tid. Med andre ord du trenger ingen app.

Vinliste.jpeg [208.45 KB]

Kveldens vinliste. Vi gjør oppmerksom på at endringer kan forekomme.

Forsiden akkurat nå
Wraps er en super løsning for restemiddagen
Dagens rett
Wraps med rømme og kylling

Wraps er en super løsning for restemiddagen

Disse er fylt med kyllingrester, men de kan lages med andre rester, enten med og uten kjøtt, og sågar vegansk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling
+
Tester
73 nyheter testet spesialpol Tyskland riesling og pinot noir mars 2023

Sensasjonelt rimelig for verdens dyreste tørre riesling

5300 kroner er ikke billig, men sammenlignet med hva denne vinen går for internasjonalt er prisen en brøkdel. Den er et av få unntak, for de fleste rieslingene er innafor manges budsjett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru
Matkurs og vinkurs
Vinkurs 27. mars i Oslo

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru

Smak den elskede druen Chardonnay hele veien fra Vin de France til toppvin som Grand Cru fra Chablis.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag
Dagens rett
Tagliatelle med sik

Lag en litt annen vri på pastaretten i dag

Om du ikke har sik i fryseren, kan du bruke annen type fisk fra fiskedisken. Uansett er retten vel verd å prøve selv om det ikke er så vanlig med fisk i pastaretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusive toppviner fra Tyskland med utsikt over hele Oslo
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 3. mai i Oslo

Eksklusive toppviner fra Tyskland med utsikt over hele Oslo

Bistro Tolvte på toppen av Munch-museet viser sin strålende matlaging til viner fra fire av de aller beste produsentene i Tyskland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat
Dagens rett
Panert og fritert ishavsrøye med chips og rødbetesalat

Selv om det kan høres hverdagslig ut, er panert og fritert fisk virkelig festmat

Ishavsrøye er i sannhet en delikatesse, og får ekstra drahjelp med denne innpakningen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her