En ny Bent er her

Bent-Åge Rustad med tre måneders fartstid som faglært kokk gikk til topps i konkurransen for de unge kokkene, Young Chef of the Year. Hans mentor og forbilde på Statholdergaarden hvor han arbeider, er en annen ikke ukjent Bent, nemlig Stiansen.

Det var en sliten men svært lykkelig 20 år gammel kokk som tok i mot gratulasjoner og ikke minst gratulasjonskyss fra kjæresten, etter at seieren i Young Chef of the Year 2001 var et faktum for Bent-Åge Rustad. Men seieren hadde Rustad måttet arbeide hardt for; det var nemlig svært tett i teten og mange overbevisende innsatser fra de ti kokkene som deltok i finalen i konkurransen for kokker under 25 år.

Rustads treretters meny skapt for å stå til Moët & Chandons champagneportefølje, trakk imidlertid det lengste strået. En overbevisende og svært velsmakende forrett av honning- og appelsinstekt sjøkrepshale på sautert ruccolasalat, safrancanneloni fylt med artisjokk og skogsopp og syltet stangselleri på en skalldyrbuljong. Til denne retten passer Moët & Chandon Premier Cru, Brut (11492) . En elegant champagne med god, fast og fruktig smaksanslag, lett og fin mousse, som sitter veldig godt med sitrustoner i ettersmaken.

Hovedretten fulgte opp med en smaksrik men likevel ikke for tung grillet piggvarmedlajong med tomat- og fennikelterrine, sprøstekt kalvebrissel, petit pois-puré med trøffel samt en champagne og østers beurre blanc. Og her trengs noe mer kraft i form av Moët & Chandon Grand Vintage 2004 (6771) .

Til slutt en frisk avslutning i form av plommesufflé i hippenrede servert med frappert jordsbærsuppe med champagne- og basilikumsorbet, jordbærchips og plommeessens. Som står godt til halvtørre Moët & Chandon Dry Impérial (30374) .

Hvis dette høres fristende ut, er det bare å ta turen til Statholdergaarden hvor Rustad arbeider som kokk. Og hvor han også har vært i hele læretiden. Han berømmer sine mentorer og idoler, Bent Stiansen og Torbjørn Forster som har inspirert til innsatsen i denne for Rustad første konkurransen. Det er ingen tvil om at vi kommer til å møte Rustad igjen også i andre finaler. Selv om han i øyeblikket er mest opptatt av å lære mest mulig.

Utenlandsopphold frister også, og med denne seieren er han sikret en tur til Champagne for å lære mer om denne drikken samt gjenskape menyen på Moët & Chandons representasjonsslott for prominente gjester.

Juryen som smakte alle rettene blindt og til slutt fikk den vanskelige oppgaven å velge én vinner bestod av Rune Pal, Fogo, Remi Madsen, Hotel Continental, Arnfinn Dalene, Sogn videregående skole, Aase E. Jacobsen, Apéritif og Helge Steingrim, fra arrangøren Strøm og Moët & Chandon.

Foto: Andy Douglas

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen