En ny Bent er her

Bent-Åge Rustad med tre måneders fartstid som faglært kokk gikk til topps i konkurransen for de unge kokkene, Young Chef of the Year. Hans mentor og forbilde på Statholdergaarden hvor han arbeider, er en annen ikke ukjent Bent, nemlig Stiansen.
Aase E. Jacobsen
19 November 2001 - 14:23

Det var en sliten men svært lykkelig 20 år gammel kokk som tok i mot gratulasjoner og ikke minst gratulasjonskyss fra kjæresten, etter at seieren i Young Chef of the Year 2001 var et faktum for Bent-Åge Rustad. Men seieren hadde Rustad måttet arbeide hardt for; det var nemlig svært tett i teten og mange overbevisende innsatser fra de ti kokkene som deltok i finalen i konkurransen for kokker under 25 år.

Rustads treretters meny skapt for å stå til Moët & Chandons champagneportefølje, trakk imidlertid det lengste strået. En overbevisende og svært velsmakende forrett av honning- og appelsinstekt sjøkrepshale på sautert ruccolasalat, safrancanneloni fylt med artisjokk og skogsopp og syltet stangselleri på en skalldyrbuljong. Til denne retten passer Moët & Chandon Premier Cru, Brut (11492). En elegant champagne med god, fast og fruktig smaksanslag, lett og fin mousse, som sitter veldig godt med sitrustoner i ettersmaken.

Hovedretten fulgte opp med en smaksrik men likevel ikke for tung grillet piggvarmedlajong med tomat- og fennikelterrine, sprøstekt kalvebrissel, petit pois-puré med trøffel samt en champagne og østers beurre blanc. Og her trengs noe mer kraft i form av Moët & Chandon Grand Vintage 2004 (6771).

Til slutt en frisk avslutning i form av plommesufflé i hippenrede servert med frappert jordsbærsuppe med champagne- og basilikumsorbet, jordbærchips og plommeessens. Som står godt til halvtørre Moët & Chandon Dry Impérial (30374).

Hvis dette høres fristende ut, er det bare å ta turen til Statholdergaarden hvor Rustad arbeider som kokk. Og hvor han også har vært i hele læretiden. Han berømmer sine mentorer og idoler, Bent Stiansen og Torbjørn Forster som har inspirert til innsatsen i denne for Rustad første konkurransen. Det er ingen tvil om at vi kommer til å møte Rustad igjen også i andre finaler. Selv om han i øyeblikket er mest opptatt av å lære mest mulig.

Utenlandsopphold frister også, og med denne seieren er han sikret en tur til Champagne for å lære mer om denne drikken samt gjenskape menyen på Moët & Chandons representasjonsslott for prominente gjester.

Juryen som smakte alle rettene blindt og til slutt fikk den vanskelige oppgaven å velge én vinner bestod av Rune Pal, Fogo, Remi Madsen, Hotel Continental, Arnfinn Dalene, Sogn videregående skole, Aase E. Jacobsen, Apéritif og Helge Steingrim, fra arrangøren Strøm og Moët & Chandon.

Foto: Andy Douglas

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her